Viinilehden Vuoden roseeviini on täällä – raati valitsi parhaan!

Viinilehden Vuoden roseeviini on erittäin herkullinen ja poikkeuksellisen tasapainoinen pinot noir Saksan Pfalzista. Hopeamitalisti on hersyvän marjainen ja pirskahteleva portugalilainen. Pronssisijan nappasi saksalainen viini, jossa on tyylikkäitä marjaisia vivahteita.

18.04.2023 Viinilehden toimitus + kuva Laura Riihelä

Viinilehden Vuoden roseeviini
Mainos - Sisältö jatkuu alla
Mainos - Sisältö jatkuu alla

Tuomariston kommentti Viinilehden Vuoden roseeviini -valinnasta

Huomasimme iloksemme, että tänä vuonna kilpailuviinit edustivat laajasti erilaisia tyylisuuntia. Vahvasti esillä ovat provencelaiset ja modernit, raikkaan hedelmäiset tyylit. Niiden rinnalle on tullut valkoviinejä muistuttavia roseetyylejä, kuten Sauvignon Blancin ja Rieslingin pohjalle syntyneet genret. Nämä tuovat valikoimaan leveyttä, vaikka kaikki eivät niitä roseeviineiksi mielläkään.

Kun kärkikolmikkopullot paljastuivat, oli jännittävä huomata, että sekä voittaja että pronssimitalisti tulevat Saksan Pfalzista. Vuoden roseviinin takana on yksi Saksan maineikkaimmista tuottajista, Dr Loosen. Viini on lähes poikkeuksellisen tasapainoinen pinot noir -herkku.

Portugalilainen hopeamitalisti on valmistettu Vinhao-, Azal- ja Borracal -lajikkeista. Hersyvän kirsikkaisessa ja vadelmaisessa viinissä kiehtoo erityisesti kielellä kutitteleva pirskahtelevuus, joka korostaa marjaisia vivahteita ja piristää kokonaisuutta.

Pronssiviini on valmistettu Dornfelder- ja Lemberger -lajikkeista. Herukkaiset ja metsän kypsien marjojen tyylikkäät vivahteet kruunaavat maukkaan viinin.

Kaikissa kärkikolmikon viineissä on aavistuksen verran makeutta. Se ei kuitenkaan ole merkittävässä roolissa, vaan ainoastaan pyöristää ja pehmentää makua ja tekee viineistä erittäin monikäyttöisiä.

Viinilehden Vuoden roseeviini

Viinilehden Vuoden roseeviini kulta

Viinilehden Vuoden roseeviini hopea

Viinilehden Vuoden roseeviini pronssi

Näin Viinilehden Vuoden roseeviini -valinta tehtiin

Viinilehden Vuoden roseeviinin valintaa varten Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo maistoivat sokkona lähes 100 vakio- ja tilausvalikoiman roseeviiniä, jotka maahantuojat olivat ilmoittaneet kilpailuun. Viinit maistettiin ja arvioitiin sokkona useassa esikarsintatastingissa, joiden perusteella loppukilpailuun valittiin 24 viiniä.

Muut maistetut roseeviinit

Lue myös

Mustan mehiläisen hunaja

Mustan mehiläisen kultaa

Hunaja on mehiläisten taidonnäyte. Nora Mäntysaari kasvattaa uhanalaisia mustia mehiläisiä, pohjolan alkuperäisrotua.

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Kesän Viinilehti on ilmestynyt. Yöttömän yön numeron löydät kauppojen lehtihyllyiltä.