Ranska on yksi maailman tunnetuimmista viinintuottajamaista, joka tunnetaan erityisesti korkealaatuisista valkoviineistään. Ranskan valkoviinien joukosta löytyy erityylisiä viinejä raikkaista ja kuivista makeisiin ja vivahteikkaisiin.
Ranskalaisen valkoviinin tuotanto on keskittynyt useille eri alueille. Chardonnay- ja Sauvignon Blanc -lajikkeet ovat erityisen suosittuja. Chardonnay-tuotantoa löytyy esimerkiksi Bourgognessa ja Chablis’ssa, kun taas Loiren alueella ja Bordeaux’ssa tuotetaan runsaasti sauvignon blanc -viinejä.
Chardonnay on monipuolinen viinirypäle, josta valmistetaan sekä raikkaita ja hedelmäisiä että täyteläisiä ja tammisia viinejä. Chardonnay-lajikkeen viineissä voi olla aromeja omenasta, sitrushedelmistä, trooppisista hedelmistä, paahtoleivästä ja pähkinöistä, riippuen viinin valmistustavasta ja kypsytyksestä.
Sauvignon Blanc taas on tunnettu sen räiskyvän raikkaista ja hapokkaista viineistä, joissa on aromeja esimerkiksi karviaisesta, vihreästä omenasta, yrttisyydestä ja mineraalisuudesta. Sauvignon blanc -viinit ovat usein kuivia ja niiden maku säilyy pitkään.
Ranskalaisia valkoviinejä käytetään usein aperitiiveina tai ruokaviineinä. Niitä voidaan nauttia esimerkiksi kalan, äyriäisten, siipikarjan tai kasvisruokien kanssa. Ne ovat myös suosittuja juustojen kumppaneina.
Ranskalaisissa valkoviineissä korostuu lajikkeiden monimuotoisuus, alueellinen ilmaisu sekä taitava viininvalmistus. Olipa makumieltymykset millaiset tahansa, ranskalaisista valkoviineistä löytyy varmasti jotain jokaiseen makuun.
Ranskalaisten valkoviinien rypäleet
Viinilehden ranskalaisten valkoviinien valikoimasta löytyy 46 eri rypälelajiketta. Voit katsoa viinejä rypälelajikkeiden perusteella.
Näytä kaikki