Ihmiset

Suomalaiset viinintekijät maailmalla: Nea Berglund – perhetila Bordeaux’ssa

16.06.2021 Viinilehden toimitus

Miten Suomesta päädytään viinintekijäksi tai -tuottajaksi maailmalle? Montaa reittiä! Me kysyimme kymmeneltä suomalaiselta viinialan ammattilaiselta, mikä sai heidät lähtemään maailmalle viinin perässä. Nea Berglund Bordeaux'sta on yksi heistä.

Tila, jolla teet töitä?

”Bordeaux’ssa Ranskassa sijaitseva perhetilamme Chateau Carsin.”

Kuinka kauan olet työskennellyt viinin parissa?

”Olen lapsesta saakka käynyt perhetilallamme vuosittain ja 15-vuotiaana tein ensimmäisen sadonkorjuuni. Siitä lähtien olen ollut vuosittain mukana. Viinintekijänä olen toiminut vuodesta 2015 lähtien.”

Oletko opiskellut viinintekoa tai muuta viineihin liittyvää?

”Kauppatieteen opintojen jatkoksi opiskelin Bordeaux Sciences Agro’ssa. Valmistuin maisteriksi Master of Vineyard & Winery Management -koulutusohjelmasta.”

Mitä lajikkeita viljelet ja millaisia viinejä teet?

”Viljelen yhdeksää eri lajiketta (Merlot, Cabernet Franc, Malbec, Carmenère, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Sémillon, Sauvignon Blanc ja Sauvignon Gris). Valmistan kaikenlaisia viinejä, sillä pidän vaihtelusta ja tylsistyn helposti. Carsinille teen kuivia valkoviinejä, roséviinejä, punaviinejä ja makeaa valkoviiniä sekä lisäksi balsamicoa ja kuohuvaa rypälemehua. Omalle natuviinibrändilleni Charivarille teen valkoisen, punaisen ja roséen lisäksi oranssiviiniä sekä kuohuvaa pétnattia.”

Miten alun perin innostuit viineistä?

”Aloitin ravintolatyöt 15-vuotiaana, jolloin innostuin ensimmäisen kerran viineistä. Pitkään ajattelin, etten halua työskennellä perhetilallani, koska se olisi ollut jotenkin liian ilmiselvää. Ravintolatyössä pääsin oppimaan valtavasti viineistä, mutta huomasin, että kiinnostukseni veti kuitenkin tuotantoon päin. Vuonna 2015 lähdin Australiaan ja Uuteen-Seelantiin oppimaan lisää ja palattuani takaisin Eurooppaan jäin Bordeaux’hon. Sillä tiellä olen edelleen.”

Miten ajatuksesi ovat muuttuneet viininteosta ja viineistä kokemuksen myötä?

”Kokeilemalla ja virheitä tekemällä oppii parhaiten. Kun muutin Carsinille, päätin, että viinitilan koko tuotanto sertifioidaan luomuksi ja ajattelin naiivisti sen olevan yksinkertainen päätös. Luomuviljely ei ole kuitenkaan helppoa, ja esimerkiksi viime vuonna menetimme 80 prosenttia punaviinisadosta homesairauksille. En kadu päätöstäni, mutta uusia keinoja täytyy löytää kannattavan toiminnan takaamiseksi. Olemme sään armoilla, ehkäpä vielä enemmän kuin klassista viljelyä harrastavat naapurimme, joiden torjunta-aineet saattavat suojata paremmin satoa. Joka vuosi teemme uudenlaisia kokeiluja tarhoilla, mutta erilaiset kasvukaudet luovat omat haasteensa. Toisaalta juuri siinä on viljelyn viehätys. Ja onnistumisen tunne on upea, kun hyvinä vuosina tehdään hienoja viinejä.”

Suurin oivalluksesi viininteossa?

”Toivottavasti se on vielä edessä! Petnatin tekeminen on joka kerta yhtä haastavaa ja vasta nyt viiden vuoden harjoittelun jälkeen olen oppinut suunnilleen, miten onnistutaan.”

Mikä on parasta ammatissasi?

”Monipuolisuus. Yhden viikon aikana teen kellaritöitä, toimistohommia, tapaan asiakkaita, hoidan myyntiä, teen tarhahommia, ajan traktoria ja pidän huolta tilamme kasveista ja eläimistä. Viikonpäiviä voisi olla enemmänkin, jotta ehtisi tehdä enemmän! Pidän projekteista ja kehittelen koko ajan uudenlaisia juttuja. Seuraavaksi Carsinille istutetaan 100 hedelmäpuuta, rakennetaan luontopolku ja avataan majoitustoimintaa.”

Missä toivoisit olevasi viiden vuoden kuluttua?

”Toivottavasti vielä samoissa hommissa Carsinilla! Sääolosuhteet ja korona ovat olleet haastavia viininviljelijöille, ja useat naapurini ovat jo lopetelleet viinin parissa. Tavoite on, että pystyn uusilla ideoillani pitämään Carsinin mielenkiintoisena tilana, jotta asiakkaat löytävät meidät ja viinimme jatkossakin. Aion jatkaa tilan biodiversiteetin vaalimista istuttamalla muitakin lajeja kuin köynnöksiä, joten ehkäpä jatkossa osa tuotantoa siirtyy hedelmiin, hilloihin, mehuihin tai olueen.”

Mitä haluaisit vielä saavuttaa viinin parissa?

”En kaipaa tunnustusta tai viineihini mitaleita, itselleni tärkeintä on työyhteisön hyvinvointi ja oman toiminnan jatkuvuus. Paras tunnustus, jonka työnantajana voi saada, ovat pitkäaikaiset työntekijät. Yli puolet tiimistäni on ollut Carsinilla jo yli 10 vuotta, viinitarhurimme Pascal jo lähes 25 vuotta.”

Mitä viiniä kaadat itsellesi mieluiten?

”Mieluiten juon Juran tai Bourgognen punaviinejä, hieman jo ikääntyneempää grenachea tai syrah’ta vaikkapa Rhônesta. Ja pakko myöntää, että edelleen hyvin tehty, klassinen Bordeaux maistuu taivaallisen hyvältä.”

Jos olisit itse viinityyli tai lajike, mikä olisit?

”Olisin kenties maanläheinen ja hedelmäinen Merlot, joka on lähes aina luotettava ja pehmeä. Toki Merlotissakin voi olla kipakka ja särmä puoli, joka näyttäytyy silloin tällöin.”

Muut suomalaiset viinintekijät maailmalla

Jarkko Peränen
Outi Jakovirta
Anna ja Riku Väänänen
Riikka Sukula
Toni Immanen
Petra Kujanpää
Atte Sukki
Pia Merrick
Satu Lappalainen

Lue lisää

Tulvan jälkeen – Saksan tulvat Ahrin viinialueella

22.09.2021 Mika Vanne + kuva shutterstock

Carménère – liha- ja sieniruokia rakastava rypäle

15.09.2021 Viinilehden toimitus + ruokakuvat Sami Piskonen

Suomalaiset viinintekijät maailmalla: syyskuun kuulumisia viinitiloilta

13.09.2021 Viinilehden toimitus