Ihmiset

Suomalaiset viinintekijät maailmalla: Anna ja Riku Väänänen – pala Bordeaux’ta

16.06.2021 Viinilehden toimitus

Miten Suomesta päädytään viinintekijäksi tai -tuottajaksi maailmalle? Montaa reittiä! Me kysyimme kymmeneltä suomalaiselta viinialan ammattilaiselta, mikä sai heidät lähtemään maailmalle viinin perässä. Anna ja Riku Väänänen ovat hyvä esimerkki heistä.

Tila, jolla teette töitä?

”Viinitilamme Château Puybarbe sijatsee Bordeaux’ssa Ranskassa.”

Kuinka kauan olette työskennellyt viinin parissa/tehnyt viiniä?

”Vuodesta 2015.”

Mitä lajikkeita viljelette ja millaisia viinejä teette?

”Meillä on 32 hehtaaria tarhoja. Niillä kasvaa Merlota, Cabernet Sauvigonia, Cabernet Francia ja Malbecia.”

Miten alun perin innostuitte viineistä?

”Olemme harrastaneet viinejä parikymmentä vuotta. Päätöksen ryhtyä viinintuottajiksi teimme 2014. Viinissä yhdistyy hienosti moni mielenkiintoinen asia, kuten maanviljely, viininteko, markkinointi ja myynti. Viini on myös yksi harvoista tuotteista, joissa tuottaja voi halutessaan hoitaa itse koko ketjun aina köynnöksen istutuksesta valmiin tuotteen myymiseen.”

Miten ajatuksesi ovat muuttuneet viininteosta ja viineistä kokemuksen myötä?

”Alkuperäinen ajatuksemme luonnonmukaisesta, luontoa kunnioittavasta tavasta tuottaa viiniä, on korostunut entisestään. Koemme, että viinin laatu paranee, mitä luonnonmukaisemmiksi viiniköynnösten kasvuolosuhteita saadaan vietyä.”

Suurin oivalluksesi viininteossa?

”Kyllä se liittyy siihen luonnonmukaisuuden korostamiseen. Termi “expression of terroir” on johtoajatuksemme, jota pyrimme viiniteossa korostamaan.”

Mikä on parasta viinintuottajana olemisessa?

”Monipuolisuus, luonnon ehdoilla toimiminen, itse kellarityöskentelyn kiehtovuus sekä se toistuva havainto, että viinistä kiinnostuneet ja alalla toimivat ihmiset ovat mukavaa porukkaa.”

Missä toivoisitte olevanne viiden vuoden kuluttua?

”Täällä Chateau Puybarbessa.”

Mitä haluaisitte vielä saavuttaa viinin parissa?

”Meillä on useita tavoitteita ja kehittämishankkeita tilamme suhteen, mutta kerromme niistä myöhemmin lisää.”

Mitä viiniä kaadatte itsellenne mieluiten?

”Kyllä se oman tilamme viineihin kallistuu. On uskomattoman mielenkiintoista seurata, kuinka kasvukauden säät ja olosuhteet sekä päätökset viininteossa heijastuvat itse viineihin.”

Jos olisitte itse lajike, mikä se olisi?

”80-vuotias Cabernet Franc, jota kasvaa vanhimmalla tarhallamme. On upeaa nähdä niin vanhan köynnöksen jatkavan kasvuaan ja tuottavan edelleen erinomaista satoa. Ehkä tavoite itse kullekin… eikö?”

Muut suomalaiset viinintekijät maailmalla

Jarkko Peränen
Outi Jakovirta
Riikka Sukula
Toni Immanen
Petra Kujanpää
Atte Sukki
Pia Merrick
Satu Lappalainen
Nea Berglund

Lue lisää

Tulvan jälkeen – Saksan tulvat Ahrin viinialueella

22.09.2021 Mika Vanne + kuva shutterstock

Kalimotxo – punaviinicocktailin uusi nousu

22.09.2021 Viinilehden toimitus

Barolo, Barbaresco ja muut upeat, italialaiset nebbiolot

20.09.2021 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock