viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Suomalaiset viinintekijät maailmalla: Atte Sukki
Ihmiset

Suomalaiset viinintekijät maailmalla: Atte Sukki – Ranskasta Italiaan

16.06.2021 Viinilehden toimitus

Miten Suomesta päädytään viinintekijäksi tai -tuottajaksi maailmalle? Montaa reittiä! Me kysyimme kymmeneltä suomalaiselta viinialan ammattilaiselta, mikä sai heidät lähtemään maailmalle viinin perässä. Atte Sukki on yksi heistä.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Tila, jolla teet töitä?

”Olen suuntaamassa tällä hetkellä Ranskasta Italiaan.”

Kuinka kauan olet työskennellyt viinin parissa?

”Täysipäiväisesti vuodesta 2014. Ensimmäinen rypälesadonkorjuuni oli vuonna 2010 Riikka Sukulan tilalla Serralunga d’Albassa. Olen edelleen erittäin kiitollinen Riikalle siitä kokemuksesta, joka antoi pohjan tehdä sadonkorjuita seuraavina kolmena vuotena Bourgognessa, Ranskassa. Vuonna 2014 pääsin ranskalaiseen viinikouluun opiskelemaan enologiaa ja viininviljelyä. Kahden vuoden opiskelujen jälkeen olen tehnyt viiniä kokopäiväisesti sekä eteläisellä että pohjoisella pallonpuoliskolla.”

Oletko opiskellut viinintekoa tai muuta viineihin liittyvää jossain/missä?

”Opiskelin vuonna 2010 Suomessa WSET Advanced Level 3 -tutkinnon. Sitten kävin ranskalaisen L’Ecole nationale d’études supérieures agronomiques de Montpellier -viinikoulun 2014–2016 ja valmistuin Master of Science in Viticulture and Enology -tutkintonimikkeellä. Tein vaihto-opiskelun sekä graduni Piemontessa, Italiassa, Torinon yliopistossa, jonka alaisuudessa toimii perinteikäs Alban viinikoulu, tuo Piemonten alueen mahtava instituutio. Eli opiskelin yhden tutkinnon aikana kahdessa viinikoulussa ja kahdessa eri maassa.”

Mitä lajikkeita viljelet ja millaisia viinejä teet?

”Viimeiseksi olen tehnyt Merlot- ja Cabernet Franc -viiniä AOP-alueen tiloilla Pomerolissa (Château Séraphine) ja Saint-Émilionissa (Clos Cantenac) Ranskassa.”

Miten alun perin innostuit viineistä?

”Opin viinistä nauttimisen aikoinaan silloiselta puolisoltani. Innostuin lisää, kun löysin uusia elementtejä eri viinityyleistä ja ymmärsin tykkääväni tuotteesta. Kiinnostus kasvoi ensin rypälelajikkeita kohtaan, sitten kiinnostuin eri alueista ja lopulta tuotantomenetelmistä. Aloin pitää viiniblogia, osallistuin tastingeihin sekä vedin viinikerhoa. Kun pääsin mukaan sadonkorjuuseen, innostus vain kasvoi.”

Miten ajatuksesi ovat muuttuneet viininteosta ja viineistä kokemuksen myötä?

”Aluksi innostuin – kuten tavallista on – hyvinkin voimakkaista ja täyteläisistä viineistä, mutta sitten löysin herkemmät tyylit ja lopulta haastavampien viinien ymmärryksen. Kun nyt maistelen viiniä, mietin, miten tuotantoprosessin on täytynyt mennä ja mitä siinä olisi ehkä voinut tehdä toisin. Näitä ei ilman työkokemusta ymmärrä. Tiedän myös, kuinka paljon teknistä osaamista, käsityötä, henkilöstönhallinnan osaamista ja resurssien mitoituksen hallintaa prosessi vaatii.”

Suurin oivalluksesi viininteossa?

”Lähestymistapojen kirjo. Olen tehnyt töitä sekä pohjoisella että eteläisellä pallonpuoliskolla ja saanut nähdä erilaisten viinintekijöiden erilaisia metodeja. Näistä olen muodostanut parhaan kokoelman itselleni. Olen myös ymmärtänyt, ettei käytäntö aina seuraa koulussa opittua ja että rajallisillakin resursseilla voi saada aikaan laadukasta jälkeä.”

Mikä on parasta ammatissasi?

”Maistuvan viinin luominen! On joka kerta yhtä antoisaa nähdä kulloisenkin tiimin työn tulos ja olla tyytyväinen laatuun, jota on tankeissa ja tynnyreissä. Joka vuosikerta on oma tavallaan projektinsa, koska kasvukaudet ja tiimit vaihtuvat. Nautin myös ulkona tarhoilla työskentelystä.”

Mitä viiniä kaadat itsellesi mieluiten? Lempirypäleesi?

Nebbiolo ja Riesling. Ei tästä mihinkään pääse. Rakkaus Piemonteen on syvällä sisimmässäni, ja kun pääsen maistamaan upeita vanhoja nebbioloja, muistan joka kerta, miten upea lajike Nebbiolo on. Sekä Nebbiolossa että Rieslingissä viehättää hapokkuus, sillä kiinnitän erityistä huomiota happojen määrään viinissä. Ja eri alueilta tulevia Rieslingejä on aina erittäin hauska vertailla.

Jos olisit itse viinityyli tai lajike, mikä olisit?

”Ehkä hieman viileämmän vuoden Etna Rosso Sisiliasta, tulivuoren pohjoisrinteiltä. Todella hapokas, keskitäyteläinen ja varsin ohuenvärinen viini, jolla on silti napakka sisältö ja jonka maku kantaa varsin pitkälle.”

Muut suomalaiset viinintekijät maailmalla

Jarkko Peränen
Outi Jakovirta
Anna ja Riku Väänänen
Riikka Sukula
Toni Immanen
Petra Kujanpää
Pia Merrick
Satu Lappalainen
Nea Berglund

Lue lisää

Järjestä burger-bileet!

Kaupallinen yhteistyö

19.02.2024 Viinilehden toimitus

Faktat haltuun: Pouilly-Fuissé ja Pouilly-Fumé

22.01.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Syksyn sävyinen Rhône – pruuvissa rhônelaiset punaviinit

17.10.2023 Antero Niemiaho, Sommelier

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä