Ihmiset

Suomalaiset viinintekijät maailmalla: Pia Merrick – vegaanisia viinejä Australiasta

16.06.2021 Viinilehden toimitus

Miten Suomesta päädytään viinintekijäksi tai -tuottajaksi maailmalle? Montaa reittiä! Me kysyimme kymmeneltä suomalaiselta viinialan ammattilaiselta, mikä sai heidät lähtemään maailmalle viinin perässä. Pia Merrick Australiasta on yksi heistä.

Tila, jolla teet töitä?

“Olen töissä Qualia Wine Services -yrityksessä Mildurassa Australiassa. Olemme Australian 12. suurin viinintuottaja; teemme noin 50 miljoonaa litraa viiniä vuodessa. Itse olen Senior White Winemaker ja vastuullani on tällä hetkellä noin 20 miljoonaa litraa valkoviiniä. Sadonkorjuun aikana meillä työskentelee noin 85 henkeä ja korjuun jälkeen noin 45. Tiloja on eri puolilla Australiaa ja minä päätän, milloin sadonkorjuu aloitetaan milläkin tarhalla ja sen jälkeen vastaan koko valmistusprosessista. Asiakkaita on ympäri Eurooppaa, Amerikkaa ja Aasiaa.”

Kuinka kauan olet työskennellyt viinin parissa?

”Olen työskennellyt viinin parissa yli 25 vuotta. Ensimmäisen sadonkorjuuni tein Chilessä vuonna 1996, mutta sitä ennen työskentelin sommelierinä Lontoossa. Australiassa olen asunut ja työskennellyt 25 vuotta. Olin myös välillä yrittäjänä Suomessa muutaman vuoden ja tein pari sadonkorjuuta Ranskassa.”

Oletko opiskellut viinintekoa?

”Olen suorittanut Bachelor Of Applied Science (Wine Science) -tutkinnon täällä Australiassa. Olen myös koulutettu viinituomari (Advanced Wine Assessement Course) ja tuomaroin aktiivisesti eri viinikilpailuissa.”

Mitä lajikkeita viljelet ja millaisia viinejä teet?

”Qualia Wine Services -tila ostaa kaikki rypäleensä eri puolelta Australiaa. Itse teen viinejä Chardonnaysta (myös kuohuvia), Sauvignon Blancista, Pinot Gristä, Fianosta, Rieslingistä, Colombardista ja Semillonista.”

Miten alun perin innostuit viineistä?

”Luin jo 14–15-vuotiaana viinikirjoja ja viinilehtiä sekä kokkasin paljon. Haistelin ja maistelin kaikkea mahdollista. Luin jostain alkuaikojen Viinilehdestä jutun Chilestä ja sanoin äidilleni, että lähden vielä Chileen viinitilalle töihin. Äitini totesi vain, että ’huh huh’. Kun työskentelin Lontoossa, tapasin chileläisen viinintekijän ja kysyin, olisiko tilalla töitä. Niin pääsin Chileen töihin ja intohimo viininvalmistukseen syttyi.”

Miten ajatuksesi ovat muuttuneet viininteosta ja viineistä kokemuksen myötä?

”Vuosien kokemus on tuonut itseluottamusta. Alkuvuosina seurasin kirjojen oppeja, mutta sittemmin olen oppinut rypäleitä maistamalla tietämään, millaista viiniä niistä kannattaa tehdä. Eli alan jo tarhalla miettiä, mitä hiivaa tai millaisia tammilastuja käytän ja miten viinin blendaan. Sanon usein sadonkorjuun aikaan muille, että ’vaikka idea tuntuisi hullulta, tiedän, että tämä toimii’. Ja useimmiten se kyllä toimiikin. Intuitioonsa kannattaa luottaa.”

Suurin oivalluksesi viininteossa?

”Suurin oivallus on ehkä se, miten viinin voi vielä viimeistellä loppuvaiheessa kirkastamiseen käytettävillä aineilla kuten maidolla munilla tai vegaanisilla ainesosilla. Me tuotamme vain vegaanisia viinejä ja olen tehnyt kolmen viime vuoden aikana valtavasti töitä löytääkseni viineihimme juuri oikeat ainesosat.”

Mikä on parasta ammatissasi?

Olla töissä alalla, jota rakastaa. Jokainen päivä on erilainen ja haastava. Parhaat hetket koetaan usein sadonkorjuussa eli silloin, kun itse viini tehdään. Silloin koko tiimi työskentelee tiiviisti yhdessä. Kun viini on käynyt ja alkaa ”Blending on the bench”. Silloin näkee, miten sadonkorjuu on sujunut ja miten viini kehittynyt käymisen jälkeen.”

Missä toivoisit olevasi viiden vuoden kuluttua?

Toivottavasti vielä nykyistä enemmän viinituomarina ja viinikilpailujen parissa. Toivoisin, että pääsisin myös Eurooppaan tuomariksi.”

Mitä haluaisit vielä saavuttaa viinin parissa?

”Haluaisin ymmärtää paremmin Euroopan viinimarkkinoita ja niiden trendejä. Haluaisin myös opiskella lisää johtamista, sillä iso osa työtäni on ison tiimin johtaminen aina tarhoilta viinin valmistukseen ja kuljetukseen.”

Mitä viiniä kaadat itsellesi mieluiten? Lempirypäleesi?

”Mieluiten samppanjaa. Lempirypäleeni on Chardonnay.”

Jos olisit itse viinityyli tai lajike, mikä olisit?

”Olisin Pinot Noir Clone MV6. Se on lempikloonini ja olen työskennellyt paljon sen ja muiden Pinot Noir -kloonien parissa. Tästä saa aina ne parhaat maut.”

Muut suomalaiset viinintekijät maailmalla

Jarkko Peränen
Outi Jakovirta
Anna ja Riku Väänänen
Riikka Sukula
Toni Immanen
Petra Kujanpää
Atte Sukki
Satu Lappalainen
Nea Berglund

Lue lisää

Tulvan jälkeen – Saksan tulvat Ahrin viinialueella

22.09.2021 Mika Vanne + kuva shutterstock

Suomalaiset viinintekijät maailmalla: syyskuun kuulumisia viinitiloilta

13.09.2021 Viinilehden toimitus

Kasvisunelmia – 4 x sesongin vegeruoka

23.08.2021 Viinilehden toimitus + kuva Sami Repo