Ihmiset

Suomalaiset viinintekijät maailmalla: Jarkko Peränen – saunomista Chianti Classicon alueella

16.06.2021 Viinilehden toimitus

Miten Suomesta päädytään viinintekijäksi tai -tuottajaksi maailmalle? Montaa reittiä! Me kysyimme kymmeneltä suomalaiselta viinialan ammattilaiselta, mikä sai heidät lähtemään maailmalle viinin perässä. Jarkko Peränen on yksi heistä.

Tila, jolla teet töitä?

”Candialle-tilamme Chianti Classicon alueella Italian Toscanassa.”

Kuinka kauan olet työskennellyt viinin parissa?

”Yhtään sadonkorjuuta ei ole jäänyt väliin vuodesta 1997. Täysipäiväisesti olen viljellyt ja tehnyt viiniä vuodesta 2000.”

Oletko opiskellut viinintekoa tai muuta viineihin liittyvää jossain/missä?

”Olen oppinut tekemällä töitä ja tietysti opiskelemalla samalla omatoimisesti niitä asioita, jotka ovat osoittautuneet tarpeellisiksi.”

Mitä lajikkeita viljelet ja millaisia viinejä teet?

”Chianti Classicon alueen päärypälelajike on Sangiovese, jota tarhoilla on oltava vähintään 80 prosenttia. Tämän lisäksi viljelemme jonkin verran muita paikallisia lajikkeita kuten Canaioloa, Malvasia Neraa, Colorinoa, Mammoloa ja Pugnitelloa. Näiden lisäksi meillä on jonkin verran ranskalaisia lajikkeita Petit Verdot’ta, Cabernet Francia ja Merlot’ta. Pienellä vanhalla tarhalla on tämän lisäksi muutamia köynnöksiä sellaisia jo lähes unohtuneita lajikkeita kuten Occhiorossoa, Bonamicoa ja Canina Neraa sekä Vin Santon tekoon käytettyjä valkoisia lajikkeita Trebbiano Toscanoa, Malvasia del Chiantia ja San Colombanoa. Suurin osa tekemistämme viineistä on DOCG Chianti Classicoa, mutta sen lisäksi teemme sekä Sangiovesestä että ranskalaisista lajikkeista erilaisia IGT-viinejä, jotka voivat olla melko kokeellisiakin.”

Miten alun perin innostuit viineistä?

”Tieni viinien pariin oli lähinnä sattumien summa. Tulin alunperin Hollannista opiskeluaikojen tuttujen vuoksi sadonkorjuuseen, ja jäin sille tielleni. Innostus viineihin syntyi työskentelyn ohessa. Hommassa viehätti ainakin yhtä paljon prosessi kuin itse tuote. Artisaanimuodossaan viini tehdään raaka-aineesta valmiiksi tuotteeksi samoin käsin. Kasvoin käsityöläisperheessä – isäni oli veneenveistäjä – ja viinin tekeminen oli omalla tavallaan kuin paluu juurille.”

Miten ajatuksesi ovat muuttuneet viininteosta ja viineistä kokemuksen myötä? Suurin oivalluksesi viininteossa?

”Kokemuksen myötä tuli aika nopeastikin oivallus siitä, että jos viiniä tekee omalla tilalla omista rypäleistä, asiat voi pitää melko yksinkertaisina. Kun viinintekoa alkaa opiskella kirjoista, näyttää siltä, että kaikki on hirvittävän monimutkaista kemiaa, mutta suurin osa siitä tiedosta on merkittävää vain silloin, kun tehtävänä on tehdä viiniä rekalla paikalle tulevasta raaka-aineesta, josta viinintekijä tietää lähinnä laboratorioanalyysien tulokset.”

Mikä on parasta ammatissasi?

”Parasta viinintekijän ammatissa on olla ulkona tarhoilla, elää säiden ja vuodenkierron mukaan. Ja pienet mukavat asiat, jotka liittyvät siihen, että työmaa on samalla koti: kun illalla saunaan kävellessä nenä kertoo, että köynnösten leikkuutähteistä ja omien lehmien lannasta metsänreunaan tehty kompostiläjä on lähtenyt käymään, ja sen tapaiset asiat. Tietysti toisinaan on mukava käydä New Yorkissa tai Melbournessa kaatamassa viinejä laseihin maahantuojien tastingeissa tai saada hyviä arvosteluita viineille, mutta ei se kompostoinnille vertoja vedä.”

Missä toivoisit olevasi viiden vuoden kuluttua?

”Viiden vuoden toivoisin olevani jossakin vanhan terassin reunalla valmistelemassa kaivurilla paikkaa taas yhdelle pienelle viinitarhalle.”

Mitä haluaisit vielä saavuttaa viinin parissa?

”Minulla on yksi oma “klooni” puuhun kiipeävästä ikivanhasta Sangiovese-köynnöksestä ja olen ajatellut jatkaa prosessia muutaman muun köynnöksen ja vanhan harvinaisen lajikkeen kanssa. Olisi hienoa saada aikaiseksi vielä viinitarha tai pari, jotka on istutettu kokonaan omalla materiaalillamme.”

Mitä viiniä kaadat itsellesi mieluiten?

”Lempirypäleeni on väistämättä Sangiovese ja mieluisinta maistettavaa ovat omat viinini, jotka ovat juuri lopettaneet käymisensä. Mutta muuten juon viinejä todella laidasta laitaan.”

Jos olisit itse viinityyli tai lajike, mikä olisit?

”Jos olisin viiniköynnös, olisin ehkä Gravesac, useamman maahanmuuttajalajikkeen hybridi, joka tekee juurakkona omaa työtään hieman näkymättömissä, ja tulee tarvittaessa toimeen monenlaisissa olosuhteissa.”

Muut suomalaiset viinintekijät maailmalla

Outi Jakovirta
Anna ja Riku Väänänen
Riikka Sukula
Toni Immanen
Petra Kujanpää
Atte Sukki
Pia Merrick
Satu Lappalainen
Nea Berglund

Lue lisää

Tulvan jälkeen – Saksan tulvat Ahrin viinialueella

22.09.2021 Mika Vanne + kuva shutterstock

Barolo, Barbaresco ja muut upeat, italialaiset nebbiolot

20.09.2021 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Suomalaiset viinintekijät maailmalla: syyskuun kuulumisia viinitiloilta

13.09.2021 Viinilehden toimitus