viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Brie ja 2 x viini
Juustot

Samettisen pehmeä brie ja 2 x viini

10.07.2023 Antti Uusitalo + kuva Laura Riihelä

Samettisen pehmeä brie yhdisti Wienin kongressin erimieliset rauhanneuvottelijat. Ovela juusto maistuu lisäksi tyylikkäiden chardonnay-viinien ja ranskalaisten pinot noirien kanssa.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Runsaat 200 vuotta sitten keittiömestari Marie-Antoine Caréme matkasi Wieniin laukku pullollaan ranskalaisia herkkuja. Hän kuului ruhtinas, diplomaatti Charles Maurice de Talleyrand-Périgordin seurueeseen. Ranskalaisdiplomaatti toimi maansa pääneuvottelijana Wienin kongressissa vuosina 1814–1815, jolloin eurooppalaispoliitikot ja -diplomaatit neuvottelivat maanosan rajoja Napoleonin valtakauden jäljiltä. Rauhanprosessi sai lisänimekseen Wienin tanssiva kongressi, sillä pitkien neuvottelupäivien jälkeen tunnelmaa kevennettiin yömyöhään jatkuvilla tansseilla.

Tunnelmaa kevennettiin myös gastronomian avulla, sillä monella neuvottelijalla oli mukanaan kotimaassaan ansioitunut keittiömestari. Carèmen ansioluettelossa komeili esimerkiksi se, että hän oli muuttanut ruokien tarjoilutavan vatitarjoilusta yksilöllisiksi lautasannoksiksi.

Iltariennoissaan diplomaatit päättivät järjestää äänestyksen Euroopan parhaasta juustosta. Voiton vei Carèmen illallisellaan tarjoama brie. Vaikka rauhanneuvotteluissa päätösten syntyminen oli ajoittain varsin takkuista, neuvottelijat julistivat brien voittajaksi täydellisessä yhteisymmärryksessä. Tietysti, sillä Brie de Meaux oli kuin luotu erimielisyyksien sulattajaksi, sillä se pehmitti rauhanneuvottelijat hienovaraisesti pehmeydellään, kermaisuudellaan, täyteläisyydellään ja runsaalla maullaan.

Neuvottelijat alkoivat juustohurmiossaan kutsua brietä Le Roi des Fromages -nimellä. Valkohomejuusto oli myös ovela vienninedistäjä, sillä juustojen kuninkaaksi ristittyä herkkua ryhdyttiin diplomaattisen menestyksen innoittamana tarjoilemaan Euroopan hoveissa ja hienoissa ravintoloissa.

2 x viini

Camille Giroud Ladoix blanc 2018
Tilausvalikoima 940666, 46,03 €

Tyylikkäästi tammitettu chardonnay on erinomainen pari brielle. Suositusviini syntyy yhdessä Bourgognen legendaarisimmista grand cru -tarhoista Cortonin kukkulan helmassa. Camille Giroudin valkoviini on tasapainoinen yhdistelmä raikkaita sitrushedelmiä, kypsää omenaisuutta ja tammikypsytyksen tuomaa paahteisuutta.

Brie ja 2 x viini

Henri Bourgeois Sancerre Les Baronnes Rouge 2016
Alko 446687, 26,98 €

Punaviinien ystävien kannattaa etsiä brien seuraan selkeitä ja marjaisen hapokkaita vaihtoehtoja. Herukkaisista sauvignon blanc -viineistään tunnetun Loire-jokilaakson Sancerressa viljellään myös Pinot noiria. Tässä punaisessa sancerressä on selkeä karpaloiden ja kirsikoiden aromi. Viini on kevyt, marjaisa ja aavistuksen mausteinen.

 

 

Lue lisää

Punaiset kesäviinit – pruuvissa neljä ranskalaista pinot noiria

10.06.2024 Christina Suominen

Spätburgunderia Pfalzista Badeniin

14.05.2024 Heidi Kleemola + kuvat Ville Palonen

TOP 5: Raikkaat kevätviinit

06.03.2024 Anna-Kaisa Karppinen + Kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä