Ihmiset

Suomalaiset viinintekijät maailmalla: Petra Kujanpää – rieslingiä ja natuviinejä Moselista

16.06.2021 Viinilehden toimitus

Miten Suomesta päädytään viinintekijäksi tai -tuottajaksi maailmalle? Montaa reittiä! Me kysyimme kymmeneltä suomalaiselta viinialan ammattilaiselta, mikä sai heidät lähtemään maailmalle viinin perässä. Petra Kujanpää Moselista on yksi heistä.

Tila, jolla teet töitä?

”Asun Saksassa ja tällä hetkellä minulla on Moselissa noin 3 hehtaaria viinitarhoja Shadowfolk Vineyards -nimen alla.”

Kuinka kauan olet työskennellyt viinin parissa?

”Vuonna 2012 sain mahdollisuuden lähteä Kyprokselle sadonkorjuutöihin. Ensimmäisestä päivästä lähtien olin koukussa tähän alaan, mutta silloin minulla oli vielä kemiantekniikan opinnot kesken. Valmistuttuani diplomi-insinööriksi vuonna 2015 jatkoin viini-uraani. Olen voinut matkustaa ja tehdä viiniä yli kuuden vuoden ajan kuudessa eri maassa. Olen löytänyt oikeat ihmiset, jotka ovat myös ohjanneet oikeaan suuntaan ja tukeneet. Työt ovat olleet monipuolisia sadonkorjuusta viinintekijän assistenttiin ja enologin tehtäviin. Vuonna 2017 tulin ensimmäistä kertaa Saksaan Moseliin sadonkorjuutöihin, ja rakastuin alueen jyrkkiin viinitarhoihin ja happamiin rieslingeihin. Vuonna 2019 palasin Moseliin sadonkorjuutöihin Weingut Heymann-Löwensteinille ja samana vuonna sain mahdollisuuden ottaa vastuulleni omat viinitarhat. On ollut uskomatonta saada seurata viinin matkaa viiniköynnöksistä pulloon.” 

Miten alun perin innostuit viineistä?

”Olen aina etsinyt jotain, jossa voisin vaikuttaa – olipa se sitten vaikuttamista ihmisiin luovalla tavalla tai luoda jotain ympäristöystävällisemmin. Viini ja naturalviinin valmistus houkuttelivat minua alusta asti. Viininvalmistuksessa voi yhdistää tieteen ja tutkimuksen käytännön työn kanssa.”

Suurin oivalluksesi viininteossa?

”Naturalviinit ja niiden valmistus. Jotkut sanovat naturalviinejä laiskan viinintekijän työksi, mutta itse koen asian olevan aivan päinvastoin. Perinteisiä lisäaineita sisältäviä viinejä pystyy muuttamaan vielä kellarissa melkein mihin suuntaan tahansa lisäämällä vain sopivia kemikaaleja. Naturalviineihin ei lisätä mitään, joten prosessin täytyy olla hyvin huolellinen tarhoilta saakka.”

Mikä on parasta ammatissasi?

”Ulkona ja luonnossa työskentely sekä luovuus ja kansainvälisyys.”

Mitä lajikkeita viljelet ja millaisia viinejä teet?

”Viljelen Rieslingiä ja teen naturalviinejä.”

Mitä viiniä kaadat itsellesi mieluiten?

”Ihailen Jean-Francois Ganevatin Les Grands Teppes Vielles Vignes -viiniä ja Pierre Yves-Colin Moreyta. Mutta – pankkitilini takia – valitsisin lasiini kuitenkin edellisiä edullisempaa, luonnonmukaisesti tehtyä Marie-Courtin -samppanjaa.”

Lue lisää

Call your X-Bergs – kasvomaski-vapaa makumatka Saksan viinialueille!

Kaupallinen yhteistyö

19.07.2021 Viinilehden toimitus

Lähde länteen! Länsi-Suomi on kotimaanmatkailun mekka

21.06.2021 Kalle Kirstilä + kuvat Robert Seger

Suomalaiset viinintekijät maailmalla: Nea Berglund – perhetila Bordeaux’ssa

16.06.2021 Viinilehden toimitus