Ihmiset

Suomalaiset viinintekijät maailmalla: Riikka Sukula – Nebbioloa ja Barberaa Piemontessa

16.06.2021 Viinilehden toimitus

Miten Suomesta päädytään viinintekijäksi tai -tuottajaksi maailmalle? Montaa reittiä! Me kysyimme kymmeneltä suomalaiselta viinialan ammattilaiselta, mikä sai heidät lähtemään maailmalle viinin perässä. Riikka Sukula on yksi heistä.

Tila, jolla teet töitä?

”Az Ag Sukula -tilamme Serralunga d’Albassa eli Piemontessa Italiassa.”

Kuinka kauan olet työskennellyt viinin parissa?

”Olen ollut monella puolella pöytää yli 20 vuotta. Ensin ravintoloitsijana, sitten maahantuojana ja tukkukauppiaana ja nyt jo 16 vuotta Piemontessa viljelijänä ja tuottajana. Viisi viime vuotta olen ollut myös Scarpa-viinitalon toimitusjohtaja.”

Oletko opiskellut viinintekoa?

”Kun hankimme tilamme, opiskelin ensin viljelijäksi ja myöhemmin suoritin Pollenzossa Gastronomic Sciences -yliopistossa Master in Italian Wine Culture -tutkinnon.”

Mitä lajikkeita viljelet ja millaisia viinejä teet?

”Kotona viljelemme Nebbiolo- ja Barbera-lajikkeita ja teemme niistä hyvin klassisen tavan baroloita ja Barbera d’Alba -viinejä. Scarpalla olen saanut tutustua laajaan skaalaan Piemonten alkuperäislajikkeita, kuten mm. Ruche, Pelaverga, Freisa ja Dolcetto.”

Miten alun perin innostuit viineistä?

”Italian viinit olivat suosittuja Kanadassa, jossa opiskelin 90-luvulla ja olin ystäväpiirissäni ainoa, joka raahasi näitä erikoisempia lajikkeita pieniin tastingeihimme. Ammattimaisemmaksi innostukseni kehittyi, kun rakensimme mieheni Jyrkin kanssa Via-ravintolaamme.”

Miten ajatuksesi ovat muuttuneet viininteosta ja viineistä kokemuksen myötä?

”Kyllä arvostus jokaista pulloa kohti rajähti ihan uusille korkeuksille, kun aloin ymmärtää sen ajan ja historian, jota jokaisen pullon tuottamiseen menee. Olemme olleet alusta saakka luomutuottaja, mutta nykyään opiskelen ja yritän syventää ajatuksiani vielä kestävämmän viininviljelyn ja kaupan mahdollistamiseksi.”

Suurin oivalluksesi viininteossa?

”Kaikki vaikuttaa kaikkeen.”

Mikä on parasta ammatissasi?

”Vapaus.”

Missä toivoisit olevasi viiden vuoden kuluttua?

”Täällä Italiassa ja maailmalla, johtavana Wine & Tourism Sustainability -asiantuntijana.”

Mitä haluaisit vielä saavuttaa viinin parissa?

”Ensimmäisenä haluaisin, että kestävän kehityksen tavoitteet olisivat vahvasti mukana DOCG/DOC-lainsäädännössä täällä Piemontessa. Olen itse mukana viemässä tätä agendaa eteenpäin.”

Mitä viiniä kaadat itsellesi mieluiten?

”Kuplia!”

Muut suomalaiset viinintekijät maailmalla

Jarkko Peränen
Outi Jakovirta
Anna ja Riku Väänänen
Toni Immanen
Petra Kujanpää
Atte Sukki
Pia Merrick
Satu Lappalainen
Nea Berglund

Lue lisää

Tulvan jälkeen – Saksan tulvat Ahrin viinialueella

22.09.2021 Mika Vanne + kuva shutterstock

Barolo, Barbaresco ja muut upeat, italialaiset nebbiolot

20.09.2021 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Suomalaiset viinintekijät maailmalla: syyskuun kuulumisia viinitiloilta

13.09.2021 Viinilehden toimitus