Ihmiset

Suomalaiset viinintekijät maailmalla: Satu Lappalainen – Uuden-Seelannin sauvignon blanceja

16.06.2021 Viinilehden toimitus

Miten Suomesta päädytään viinintekijäksi tai -tuottajaksi maailmalle? Montaa reittiä! Me kysyimme kymmeneltä suomalaiselta viinialan ammattilaiselta, mikä sai heidät lähtemään maailmalle viinin perässä. Satu Lappalainen Uudesta-Seelannista on yksi heistä.

Tila, jolla teet töitä?

”Vicarage Lane Wines -tilamme Blenheimissa Uudessa-Seelannissa.”

Kuinka kauan olet työskennellyt viinin parissa?

”Ostimme uusiseelantilaisen mieheni kanssa oman tilan 2002. Vuonna 2003 tulimme ensimmäisen kerran Uuteen-Seelantiin omalle tilallemme ’kesätöihin’. Sillä reissulla olemme edelleen.”

Oletko opiskellut viinintekoa?

”Kun päätimme jäädä tänne, ilmoittauduimme heti Blenheimin Nelson Marlborough Institute of Technology -koulun Vineyard Management -kurssille. Tämän lisäksi osallistumme säännöllisesti Wine New Zealandin, Wine Marlboroughin ja Sustainable Wine NZ:n järjestämiin seminaareihin.”

Mitä lajikkeita viljelet ja millaisia viinejä teet? 

”Omalla tilallamme viljellään vain Sauvignon Blancia, mutta ostamme muita lajikkeita tai niistä tehtyjä viinejä.”

Miten alun perin innostuit viineistä?

”Kyllä se innostus tuli ihan oman viinitilan myötä.”

Miten ajatuksesi ovat muuttuneet viininteosta ja viineistä kokemuksen myötä?

”Arvostukseni viinejä kohtaan on aivan toista luokkaa kuin aiemmin. Kun tekee tarhoilla tai tilalla töitä päivittäin, ymmärtää, miten paljon aikaa ja rahaa rypäleiden kasvattaminen vaatii. Sen myötä myös viinien hintoja katselee vähän eri silmin kuin aikaisemmin.”

Suurin oivalluksesi viininteossa?

”Meidän tilallamme viinin tekee viinintekijämme, mutta suurin ’oivallukseni’ on ollut se, että viinin maku ’tehdään’ tarhalla. Eli kaikki ne lukuisat tunnit, joita vuoden aikaan tulee tarhalla rehkittyä, on sitten maistettavissa ja haistettavissa siinä valmiissa viinissä.”

Mikä on parasta ammatissasi?

”Joustavuus, ulkoilmasta nauttiminen ja työn monipuolisuus. Ruumiillisen työn lisäksi pullotukset, vienti, toimistotyöt, myynti, markkinointi, erilaiset tasting-tilaisuudet – niin täällä kuin Suomessakin. Eli kaikki, mitä tähän viinibisnekseen kuuluu.”

Missä toivoisit olevasi viiden vuoden kuluttua?

”Toivottavasti edelleen täällä, entisestään paremmin tunnetun viinin tuottajana. Ja isona toiveena tietysti, että maailma olisi jo normalisoitunut ja tastingit Suomessa taas osa meidänkin arkea.”

Mitä haluaisit vielä saavuttaa viinin parissa?

”Ei minulla ole mitään suuria unelmia viinin suhteen. Luonnollisesti tuntuisi mukavalta näin suomalaisena, jos brändimme olisi joskus se, joka suomalaisille ensimmäisenä tulisi mieleen Uuden-Seelannin viineistä puhuttaessa.”

Mitä viiniä kaadat itsellesi mieluiten? Lempirypäleesi?

”Oi, niitä on niin monta! Ehkä kuitenkin Pinot Noir ja kesähelteellä ehdottomasti ihanan raikas kuohuva Sauvignon Blanc.”

Jos olisit itse viinityyli tai lajike, mikä olisit?

Pinot Noir. Kevyt mutta aromikas. Ei ehkä aina se helpoin tuttavuus, mutta ehdottomasti tutustumisen arvoinen.”

Muut suomalaiset viinintekijät maailmalla

Jarkko Peränen
Outi Jakovirta
Anna ja Riku Väänänen
Riikka Sukula
Toni Immanen
Petra Kujanpää
Atte Sukki
Pia Merrick
Nea Berglund

Lue lisää

Tulvan jälkeen – Saksan tulvat Ahrin viinialueella

22.09.2021 Mika Vanne + kuva shutterstock

Suomalaiset viinintekijät maailmalla: syyskuun kuulumisia viinitiloilta

13.09.2021 Viinilehden toimitus

Lähde länteen! Länsi-Suomi on kotimaanmatkailun mekka

21.06.2021 Kalle Kirstilä + kuvat Robert Seger