Blogikirjoitukset

Pieni samppanjapuoti

Alkoholilain uudistuksesta on taas kohistu kaikenlaista. Kauhukuvien maalailu jatkuu ja erilaisia tutkimuksia alkoholin haitoista on taas kaivettu esiin naftaliinista. Samaan aikaan kun alkoholitaantumukselliset voimat heräilevät, Alko perustaa uusia myymälöitä. Absurdia. Medialta piiloon tai kenties vaan julkaisematta on jäänyt se hieno energisyys, minkä sinällään vaatimaton lakiuudistus on aiheuttanut. Panimoiden määrä kasvaa. Ja panimoiden kaupoissa käy kuhina. […]

Alkoholilain uudistuksesta on taas kohistu kaikenlaista. Kauhukuvien maalailu jatkuu ja erilaisia tutkimuksia alkoholin haitoista on taas kaivettu esiin naftaliinista. Samaan aikaan kun alkoholitaantumukselliset voimat heräilevät, Alko perustaa uusia myymälöitä. Absurdia.

Medialta piiloon tai kenties vaan julkaisematta on jäänyt se hieno energisyys, minkä sinällään vaatimaton lakiuudistus on aiheuttanut. Panimoiden määrä kasvaa. Ja panimoiden kaupoissa käy kuhina. Erikoistuotteet ovat vallanneet myös vähittäiskaupan oluthyllyt. Ihmiset kokeilevat, maistelevat, kirjoittavat ja keskustelevat. Kulttuuri kehittyy.

Myös matala-alkoholiset viinit ja viinipohjaiset tuotteet ovat saaneet sijaa juomaosastolla. Kansa on oivaltanut, ettei alkoholille tarvita omaa S-marketia.

Poliitikot eivät tiedä miten päin olisivat. Demarien puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan alkoholin kulutuksen väheneminen on huono asia. Alkon toimintaedellytykset heikkenevät. Kaikkihan muistamme, kuinka ennen lakiuudistusta Antti oli huolissaan mahdollisesta kulutuksen kasvusta. Taitaa olla takinkääntöviikot.

Oikeasti on uskomatonta, että mahdollinen tuleva pääministeri on huolissaan siitä, että jos Alkon myynti laskee, se ei pysty huolehtimaan tehtävästään, jonka keskeinen osa on kulutuksen vähentäminen. Miten hän pärjää oikeasti vaikeissa asioissa? Ettei vain Anttikin kuuluisi samaan THL- ja Kepu-vetoiseen raittiusveliporukkaan, joka on oikeasti huolissaan siitä, että maaseudulta ei kohta enää saa viinaa.

Ehkä ei kannattaisi olla niin huolissaan. Etäviinikauppias Kim Moliis kyseli Facebookissa, onko hän yksin ajatuksineen, kun haluaisi perustaa pienen viinikaupan. Ei ollut. Laskin pikaisesti ainakin 18 mahdollista viinikauppayrittäjää niin Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Porvoossa kuin Kokkolassakin. Jokin viskikauppakin olisi mielellään perusteilla – ja varmaan joku voisi ottaa kirkkaitakin myyntiin.

Viinejä kuitenkin sorsitaan. Vain pientä osaa Euroopan laatuluokitelluista viineistä saa myydä vähittäiskaupassa. Selvää syrjintää. Intohimoiset viinikauppiaat eivät saa perustaa viinikauppaa, johon voisivat palkata muita kaltaisiaan hommiin tuomaan iloa ja osaamista kansalle. Ja verotuloja valtiolle.

Miettikää millainen samppanjapuoti esimerkiksi Grand Champagne -messuilla olisi ollut. Ranskikset olisivat tulleet varta vasten ostoksille Suomeen.

Kolumni on ilmestynyt Viini-lehden numerossa 4/2018. Kirjoittaja työskentelee viinien parissa Altia travel retailissa. Mieli­piteet ovat hänen omiaan.