viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Matkat

Rannikkomatkalle Englantiin

26.02.2024 Teksti Kalle Kirstilä + Kuvat Robert Seger

Herkkusuun matka Englannin lounaiskolkkaan tarjoaa maukkaita yllätyksiä jylhissä maisemissa. Cornwallin rannikko on upea.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Cornwall on monille briteille klassinen kesäkohde. Hiekkarantoja, satamalaitureiden jäätelökioskeja, kirkuvia merilokkeja ja ilmassa leijuvaa paistuvien fish and chips -annosten tuoksua.

Kulinaristille paras matka-ajankohta niemimaan kalastajakyliin on alkusyksy. Se on sadonkorjuun aikaa, ja Cornwall tunnetaan lähiruokatarjonnaltaan Englannin monipuolisimpana kohteena. Kesän jälkeinen turistivilske on laantunut, mutta iltapäivisin aurinko vielä lämmittää.

Lounais-Englannissa sijaitseva puolen miljoonan asukkaan Cornwall on 160 kilometriä pitkä niemimaa. Se on englantilaisittain harvaan asuttua seutua. Suurimmatkin asuinkeskittymät ovat vain noin 20 000 asukkaan pikkukaupunkeja. Kylät sijaitsevat lähellä toisiaan, joten matkustaminen on helppoa.

Tunnettu brittiläinen televisiokokki ja ravintoloitsija Rick Stein pitää Cornwallin niemimaan etelärannalla sijaitsevaa, vuonna 1313 perustettua Mevagisseyn kalastajakylää yhtenä Cornwallin viehättävimpänä. Mennään siis ensin sinne.

Noin parin tuhannen asukkaan kylään tutustuminen kannattaa aloittaa eläväisestä satamasta. Kun kello lyö yksitoista, sataman kahviloissa ja pubeissa aamupalat vaihtuvat aikaisin lounaisiin. Mevagissey Wet Fish -kalakojusta saa pieniin paperikartioihin tehtyjä katkarapu- ja sinisimpukka-annoksia. Historiallisesti Mevagissey on elänyt kalastuksesta, salakuljetuksesta ja merirosvouksesta. Nykyään koko Cornwallin suurin tulolähde on matkailu. Se on näissä maisemissa helppo ymmärtää.

Kylän kapeat kadut ovat täynnä suloisia pikkuputiikkeja. Autoliikennettä ei juuri ole. Kujat ovat sokkeloisia ja saavat pienellä alueella kävelyn tuntumaan seikkailulta. Kivestä rakennetuissa, sinällään vaatimattomissa kalastajien taloissa on panostettu valkoisella tai pastellisävyillä maalattuun julkisivuun. Mevagisseyn putiikeista voi tehdä kivoja löytöjä: Shrimp & Starfish -herkkukaupan hyllyt notkuvat kalasäilykkeitä ja kotitekoisia hilloja. Melkein naapurissa sijaitseva Fresk-putiikki myy käyttö- ja koriste-esineitä kotiin, keittiöön ja kylpyhuoneeseen.

Kylän vanhimmasta pubista Fountain Innistä kannattaa tilata herkullinen codfather: juustolla höystettyä turskaa ja runsaasti kampasimpukoita bechamel-kastikkeessa kera hernemuhennoksen. Tuhtia ja konstailematonta ruokaa, joka maistuu pitkän matkapäivän päätteeksi. Tilaa maistuvan illallisen kylkeen tuopillinen paikallisen St. Austell -panimon olutta. Pubin emännän mukaan Tribute-nimellä kulkeva bitter on valikoiman suosituin.

Unelmien perheravintola

Pienestä satamakylästä matka jatkuu noin 20 minuutin ajomatkan päähän St. Austelliin, jonka laitamilta löytyy mahtava bistro. Vaatimaton mutta tyylikäs valkoinen Edie’s -kyltti löytyy pientaloalueen reunamilla sijaitsevan kauppakeskuksen päädystä. Cornwallin parhaan hinta-laatusuhteen bistro sijaitsee kaukana kaupungin matkailijavirroista.

Edie’s Kitchen sai syksyn 2022 Michelin-oppaassa maininnan erinomaisesta lähiruoastaan. Omituisesta sijainnistaan huolimatta paikka on tavattoman suosittu. Pöytä kannattaa varata myöhäiselle arkilounaallekin.

Bistron lista on lyhyt mutta tarkkaan mietitty. Vastuullisuus ohjaa ravintolan raaka-ainevalikoimaa. Esimerkiksi kaloissa keskitytään vähemmän arvostettuihin paikallislajeihin.

Lista vaihtuu kuukausittain. Pikkunaposteltavista tuore leipä ja fermentoitu valkosipuliconfit ovat herkullisia. Alkuruokalistan sokerisuolattu taimen ja marinoitu kyssäkaali on maukas pikkuannos ja pohjoismaalaiselle maultaan tuttu. Paikallinen grillattu vuohenjuusto ja saksanpähkinäsalsa maistuvat täyteläiselle. Pääruoista ylikypsää possunkylkeä, omenaa, herneitä ja portviinikastiketta on klassista ja herkullista lohturuokaa. Kummeliturska, sellerin, pancettan ja härkäpapujen kanssa ilahduttaa myös lisukkeillaan.

Jälkiruokana tarjoiltava goudan tyylinen kova lehmänmaitojuusto tulee lähistöllä, Looessa sijaitsevasta Cornish Gouda Companyn -juustolasta, jota pyörittää Hollannista muuttanut perhe. Juustolan suursuosioon on varmasti vaikuttanut näkyvyys Rick Steinin Cornwall-televisiosarjassa. Sipulihillon kanssa tarjottava 18 kuukautta kypsytetty juusto on kieltämättä maineensa veroinen: voimakas ja täyteläinen ihanine suolakiteineen, mutta ei vielä raskaan toffeemaiseksi kypsynyt.

Edie’s Kitchen on kotiseudulleen palanneen pariskunnan Nigel ja Kelly Brownin unelma: perheravintola, joka tarjoaa vaihtuvalla listalla kohotettua kotiruokaa seudun parhaista raaka-aineista. Maailmalla 20 vuotta huippuravintoloita kiertäneen pariskunnan työjako on selvä. Aviomies Nigel vastaa keittiöstä ja Kelly salista sekä viineistä.

”Viimeksi teimme töitä yhdessä Sydneyssä. Mieheni Nigelin suuri unelma oli jo pitkään ravintolan perustaminen kotiseudulleen. Meille oli alusta asti selvää, että emme halua ravintolaa, jossa käy vain matkailijoita”, Kelly kertoo.

Matkailusesongin käydessä keskikesällä kuumimmillaan suurin osa asiakkaista on ulkopaikkakuntalaisia. Talvella lähes kaikki asiakkaat ovat paikallisia.

”Pärjätäkseen täällä ympärivuotisena paikkana on oltava huippusijainti, joka maksaa, tai sitten on tarjottava hinta-laatusuhdetta, joka houkuttelee myös paikallisia.”

Satumaisten maisemien Tintagel

Cornwallissa tiet ovat usein todella kapeita. Lisähaastetta tuo paikallisten reipas ajonopeus ja teiden pientareilla kulkevat liuskekiviaidat, jotka pitävät lampaat ja muun karjan laitumellaan. Toisinaan navigaattori ohjaa hölmösti, joten myös kylttejä kannattaa seurata. U-käännöksiä kertyy matkan mittaan paljon.

Cornwallin dramaattisten maisemien pohjoisrannikolle pääsee St. Austellista autolla noin tunnissa. Tutustuminen pohjoisrannikkoon kannattaa aloittaa Tintagelista.

Tintagel ja sen ympäristö on täynnä keskiaikaisia kohteita. Kylä itsessään on kuin satukirjasta. Sen suurin vetonaula on Tintagelin keskiaikaisen linnan rauniot. Ne sijaitsevat korkealla rantajyrkänteellä, jonne kuljetaan riippusiltaa pisin. Linnan uskotaan sijaitsevan 500-luvulla oletettavasti eläneen, kelttien tarinoiden myyttisen kuningas Arthurin syntymäpaikalla.

Yksi kylän kiinnostavimmista ravintoloista on King Arthur Inn -pubi ja sen tuhti lampaankyljysannos. Kyljykset, perunamuhennos, kasvikset ja säästelemättä annosteltu tumma paistinkastike vaatii alle kunnon ulkoilupäivän.

Tintagel on hyvä tukikohta, sillä kylästä on kätevä tehdä auto- ja patikointiretkiä lähiympäristöön. Alle tunnin ajomatkan päässä sijaitsevat niin Bodminin nummet kuin suositut kalastajakylät, kuten Padstow ja Port Isaac. Viimeksi mainittu on tuttu Suomessakin supersuositusta Doc Martin -televisiosarjasta. Fiktiivisessä sarjassa Port Isaac kulkee nimellä Portwenn. Gastromatkailijaa Port Isaaciin houkuttelevat mereneläviin erikoistuneet Michelin-ravintolat Outlaw’s Fish Kitchen ja Outlaw’s New Road. New Road tarjoilee noin kymmenkunta ruokalajia sisältävää maistelumenuuta, jonka hinta on lounaalla ja illallisella sama (175 puntaa). Fish Kitchenin maistelumenu on hieman arkisempi ja edullisempi: kahdeksan ruokalajia maksaa 88 puntaa. Molemmista kalaravintoloista vastaa Cornwallin kuumimpiin keittiötähtiin kuuluva Nathan Outlaw, joka on perustanut kylään myös majatalon ja herkkukaupan.

Vehreät lammaslaitumet

Ajomatka Tintagelista naapurikylä Boscastleen on henkeäsalpaavan kaunis. Noin kymmenen kilometrin mittaisen matkan aikana autonikkunasta näkyy välillä vihreitä lammaslaitumia, välillä kuohuva villi meri. Erään vehreän laakson pohjalta löytyy vuonomainen, Boscastlen suojainen satama. Itse kylä koostuu oikeastaan vain muutamasta rakennuksesta.

Herkkusuun tärkein kohde on kylän paras lounaspaikka The Rocket Store Cafe. Kuten kylässä kaikki, sekin on kooltaan hyvin pieni.

Michelin-oppaan Bib Gourmand -merkin saaneessa ravintolassa on neljä pöytää, hyvällä ilmalla ulkoa löytyy muutama lisää. Pöytävaraus on siis ehdoton. Perinteisiin paikallisiin raaka-aineisiin yhdistellään makuideoita maailman keittiöistä avarakatseisesti. Ilman tarkkaa näkemystä lopputulos voisi olla katastrofi, mutta onneksi niin ei käy. Tässä ravintolassa yllättävät yhdistelmät hivelevät makuhermoja. Paikalliset osterit tarjoillaan pikkelöidyllä omenalla, taskuravun saksiliha retiisimajoneesilla ja jalopenolla, pikkuperunat savustettuna yrttisellä salsa verdellä. Rocket Storen menu vaihtuu päivittäin. Kolme tai neljä annosta riittää nälkäiselle ruokailijalle.

Padsteinin valtakunnassa

Padstow’n kylä rakentuu suojaisen luonnonsataman ympärille. Paikka tunnetaan nykyään ennen kaikkea ravintoloistaan ja televisiokokki Rick Steinista. Sesonkiaikaan ja viikonloppuisin auto kannattaa jättää suosiolla kylän ulkopuolelle parkkiin ja kävellä jyrkkää tietä alas satamaan.

Stein avasi ex-vaimonsa Jillin kanssa ensimmäisen ravintolansa kylään lähes 40 vuotta sitten: hintava ja Michelin-oppaankin suosittelema The Seafood Restaurant toimii yhä.

Nyt jo eläkeikään ehtinyt Rick tuntuu omistavan kylästä suuren osan. Hänen nimissään on neljä ravintolaa, kolme putiikkia, pubi, kahvila, cocktail-baari, kokkikoulu sekä pari majataloa, joista toinen tarjoaa majoitusta niityllä pienissä ”lammaspaimenien” mökeissä kaikkine mukavuuksineen. Stein onkin sijoittanut varojaan nykyisen kotipaikkansa Padstow’n elävöittämiseen siihen malliin, että jotkut paikalliset kutsuvat kylää leikillä Padsteiniksi.

Myös uusitussa satamamakasiinissa sijaitseva kalakauppa ja äyriäisbaari kuuluvat Steinin imperiumiin. Samasta rakennuksesta löytyy Rick Steinin kokkikoulu, jossa on tarjolla eri mittaisia kursseja myös matkailijoille, sekä hulppean valikoiman Rick Stein Deli -herkkumyymälä. Ainutlaatuisia ruokatuliaisia ovat esimerkiksi laadukkaan Cornish Sea Salt Companyn maustesuolatuotteet.

Päiväaikaan auki olevan Seafood Bar & Fishmongersin pienissä pöydissä istutaan baarijakkaroilla ja tilaukset tehdään listalta. Ruokaa voi tilata myös mukaan vaikkapa piknikille. Tarjolla on esimerkiksi vaikuttavan kokoisia hummereita, merirapuja, sinisimpukoita, katkarapuja, taskurapua, ostereita ja savustettua Atlantin lohta sekä sillileipiä. Jos valinnan vaikeus iskee, hyvä idea on ottaa äyriäisvati kahdelle ja täydentää sitä tarvittaessa tilaamalla lisää itselle mieluisimpia ruokia.

Suurikokoiset mutta täysin suolattomat sinisimpukat saavat ensin hämilleen. Lopulta suurin osa tarjonnasta osoittautuu oikein hyväksi. Herkullista taskuravun lihaa ei vadissa ole säästelty. Kalatiskillä palveleva mies innostuu pitämään syömisen lomassa esittelyn päivän kalatiskin tarjonnasta ja Cornwallin kalastustilanteesta. Yksittäisten gastronomisten elämysten sijaan Cornwallissa lumoaa ruoan ja ihmisten aitous.

Herkkusuun Cornwall

Kuohuviiniä

Cornwallin viinien parasta antia ovat kuohuviinit. Camel Valley Vineyard Bodminin liepeiltä löytyy Cornwallin kasvavan viinituotannon pioneeri. Bob Lindo perusti vaimonsa Annien kanssa tilan vuonna 1989. Nykyään tilaa pitää poika Sam Lindo. Tilalla on oma myymälä ja tasting-kierroksia. Kehutuin viini on perinteisellä samppanjametodilla Pinot Noir ja Chardonnay-rypäleistä valmistettu Camel Valley Brut.

Ruokatoreja

Cornwallin parhaat tuottajatorit löydät Falmouthista (tiistaisin), St. Ivesista (torstaisin) ja Trurosta (lauantaisin).

Paikallisia herkkuja

Muista Cornwallissa matkaillessa ainakin nämä herkut: cornish pasty -lihapiirakka, cornish cream tea (teetä ja skonsseja hillolla ja paksulla kermalla), taskuravulla täytetty crab sandwich, paikalliset omenat, cornish gouda -juusto, fish and chips, paikalliset osterit ja paikalliset siiderit kuten Healey’sin Cornish Gold. Laadukkaita kuohuviinejä tuottavat Camel Valleyn lisäksi Knightor ja Trevibban Mill.

Liikenneyhteydet

Cornwallissa liikkuminen on helpointa omalla vuokra-autolla. Bussillakin toki pääsee. Go Cornwall bus -passi maksaa viikoksi 20 puntaa ja sillä saa matkustaa koko alueella vapaasti kaikkien liikennöitsijöiden busseilla. Passin voi ostaa netistä (gocornwallbus.co.uk) tai suoraan kuljettajalta.

Cornwallin pohjoisrannikolla Newquayn kaupungissa on lentokenttä, mutta useimmat matkailijat saapuvat Cornwalliin omilla autoillaan Lontoosta. Lontoon Heathrow’sta ajomatkaa kertyy taukoineen kuutisen tuntia.

GWR-yhtiö liikennöi Lontoon Paddingtonin asemalta Cornwalliin monta kertaa päivässä. Nopein yhteys vie Cornwallin niemimaan kärkeen Penzanceen viidessä tunnissa. Edullisimmillaan junalipun saa noin 40 punnalla.

Lue lisää

Kuohuva engelsmanni: Charles Outhwaite

04.05.2018 Kalle Naatula + Kuva Sampo Korhonen

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä