viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Sonoma
Matkat

Sonoman vastuulliset viinit

05.03.2024 Ilkka Sirén + kuvat Anne-Claire Thieulon

Sonoman alueella Kaliforniassa lähes kaikilla viinitiloilla on vähintään yksi ympäristösertifikaatti.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

“Vaikka viinitarhamme näyttääkin hieman epäsiistiltä, niin todellisuudessa katsotte kukoistavaa ekosysteemiä,” toteaa Sara Rathbun esitellessään pölyttäjähyönteisten elinympäristöksi merkattua kukkapensasriviä. Rathbun on Sonoman piirikunnassa Sebastopolissa sijaitsevan Merry Edwards Wineryn markkinointijohtaja. Viinitila on yksi Sonoman pioneereista ja Kalifornian johtavista Pinot Noir -tuottajista. Viinitilalle saavuttaessa on vaikeaa olla huomaamatta katolle asennettuja aurinkopaneeleja, kukkaistutuksia ja parkkipaikan sadevettä läpäisevää betonia.

Sonoma Merry Edwards

Rathbunin mielestä viinitarhan villi ulkonäkö kertoo terveestä ja tasapainoisesta ympäristöstä.

”Liian siistit rivit yleensä viittaavat kemikaalien kuten Roundup-torjunta-aineiden käyttöön.”

Merry Edwards Wineryn viinitarha toimii kuten lähes kaikki Sonoman viinitarhat: kestävään kehitykseen todella panostetaan. Kaliforniassa on useita kestävään kehitykseen liittyviä sertifiointiohjelmia, jotka kertovat kuluttajille, että viini on tuotettu ympäristövastuullisella tavalla. Sonoman viinitarhoista jopa 99 prosentilla on yksi tai useampi ympäristösertifikaatti. Merry Edwards Wineryllä ympäristövastuullisuudesta kertoo Certified California Sustainable -sertifikaatti.

Sertifiointi takaa viininviljelijöille tietoa

Sertifiointitahojen kuten Sonoma County Sustainablen tavoitteena on löytää toimivia käytäntöjä ilmastonmuutoksesta johtuvien äärimmäisten ilmiöiden lieventämiseksi. Viininviljelijät kokevat sertifioinnin itselleen tärkeäksi myös verkostoitumisen ja koulutuksen takia.

Sonoma

Ihmekös tuo, vuonna 2017 laajaa tuhoa tehnyt maastopalo on vielä vahvasti paikallisten mielissä. Kaliforniassa vuoden 2023 alun poikkeuksellisen runsaat sateet aiheuttivat tulvia ja tuhosivat omaisuutta. Kolikon toisella puolella lymyää niin viiniköynnöksiä kuin ihmisiä piinaava kuivuus.

Sonoma Ridge Vineyards

Voimistuvan ilmastonmuutoksen lisäksi Sonoman viinitarhoilla harmia aiheuttavat taskurotat. Niiden kaivamat kolot ovat haitallisia viiniköynnöksien juurille.

“Meillä on vireä taskurottapopulaatio, mikä ikävä kyllä näkyy. Ne luovat tunneliverkostoja ja häiritsevät maaperää. Pidättäydymme silti käyttämästä kemiallisia torjunta-aineita”, Sara Rathbun sanoo.

Ympäristövastuullinen tuholaistorjunta vaatii runsaasti työtä. Laakereille ei sovi jäädä lepäämään, tai koko sato saattaa olla uhattuna. Rathbun kertoo, kuinka viinitilalla on asennettu linnunpönttöjä tornipöllöille, koska ne pyydystävät hiiriä, taskurottia ja myyriä. Yksi pöllö voi napata jopa tuhat jyrsijää vuodessa.

Monipuolinen Sonoma

San Franciscon pohjoispuolella sijaitseva Sonoma oli pitkään naapurinsa Napa Valleyn varjossa. Napa Valleyn erittäin täyteläinen viinityyli ja tähtitieteelliset hinnat ovat saaneet niin kuluttajat kuin viinintekijätkin etsimään kukkaroystävällisempää vaihtoehtoa. Sonoma on onnistunut houkuttelemaan valtavirtaa vältteleviä viinintekijöitä. Se näkyy alueen monipuolisessa viinitarjonnassa.

Sonoma Spottswoode

Sonoma on kuin Kalifornia pienoiskoossa; viinejä valmistetaan laidasta laitaan. Sisämaassa sijaitsevat aurinkoiset Alexander Valley ja Sonoma Valley tunnetaan mehevistä Cabernet Sauvignon ja Zinfandel-punaviineistä. Tyynenmeren viilentävistä merituulista hyötyvät Sonoma Coast, Carneros ja Russian River Valley sen sijaan ovat menestyksekkäästi panostaneet Pinot Noir ja Chardonnay-rypälelajikkeisiin. Sonoman piirikunta pitää sisällään 19 AVA-laatuluokiteltua (American Viticultural Areas) viinialuetta ja yli 400 viinitilaa.

Jos Kalifornia olisi maa, se olisi maailman neljänneksi suurin viinintuottaja ja viidenneksi suurin talousmahti. Osavaltion sisäinen ostovoima on niin vahva, ettei viinitaloilla ole ollut suurta tarvetta katsella vientimarkkinoita. Kalifornialaisten viinien saatavuus onkin ollut Euroopassa jokseenkin heikkoa. Yhdysvaltalaiseen tapaan kilpailuvietti on kuitenkin kasvamaan päin. Tahto todistaa paikallisten viinien laatu maailmaan suurimmalla viiniareenalla eli Euroopan pääkaupungeissa on saanut pienemmätkin viinitilat kuten Sonoman rannikolla sijaitsevan Littorain kurottamaan Eurooppaan. Littorain viinejä löytyy rajoitetusti muun muassa Tanskasta, Norjasta ja Ruotsista.

Keskiössä sosiaalinen vastuu

Dutton Ranchin suurella perhetilalla viljellään maata jo kuudennessa sukupolvessa. Tila sijaitsee Green Valleyn viinialueella. Reilusta viidestäsadasta viljelyhehtaarista sata hehtaaria on luomusertifioituja omenapuita ja loput Sonoma County Sustainable ja 100 % Fish-Friendly Farming -sertifioituja kestävän kehityksen viinirypäleitä, pääosin Chardonnayta ja Pinot Noiria.

“Kun isäni valmistui lukioista, luumu- ja humalasadot eivät enää käyneet kaupaksi, joten hän osti yhdessä äitini kanssa tämän omena- ja viinitilan vuonna 1964. Siitä asti olemme olleet viininviljelijöitä”, kertoo Joe Dutton.

Tilan rakennusten seinillä roikkuvat vanhat maatalousvälineet, God Bless America -kyltit ja Duttonin veljesten vanhojen autojen kokoelma on vaikuttava näky.

Sonoma Dutton Ranch

”Olemme koko piirikunnan suurin omenaviljelijä. Kannabista emme vielä viljele”, Dutton naurahtaa.

Joe Duttonilla ja hänen vaimollaan Tracyllä on maatilan läheisyydessä vuonna 1994 perustettu Dutton Estate Winery, joka valmistaa viinejä Dutton Ranchin rypäleistä. Noin 95 prosenttia maatilan viinirypäleistä myydään kuitenkin eteenpäin. Ostajia ovat kymmenet eri viinitalot kuten E. & J. Gallo ja Francis Ford Coppola.

“Dutton Ranch on tavaramerkitty. Yhdeksäntoista viinitaloa käyttää Dutton Ranch-viinitarhan nimeä viinipullonsa etiketissä. Ostosopimuksessa lukee, että maistamme viinin ennen kuin hyväksymme Dutton Ranch -nimen käytön.”

Suuri maatila nojaa vahvasti kausityöntekijöihin. Huippusesonkina Dutton Ranch työllistää 160 työntekijää. Joka vuosi tilalle tulee yli sata kausityöntekijää Meksikosta kausityöläisviisumiohjelman kautta.

“Meksikolaiset kausityöntekijät ovat meille todella tärkeitä. Työntekijät työskentelevät kanssamme 10 kuukauden sopimuksella huhtikuusta tammikuuhun ja palaavat sen jälkeen kotiin kahden kuukauden lomalle. Neljä viidestä kausityöntekijästämme palaa töihin seuraavana vuonna.”

Dutton Ranchista on tullut johtava esimerkki sosiaalisesti vastuullisesta yritysestä. Maatila tarjoaa asumisen noin 40 prosentille työvoimastaan. Asuminen tilan asuntolarakennuksissa on kausityöntekijöille ilmaista. Toinen tärkeä etu kausityöntekijöille ovat veronkevennykset.

”Kausityöntekijämme voivat ansaita meillä yhdessä päivässä saman, minkä he ansaitsisivat Meksikossa viikon aikana.”

Dutton sanoo olevan päivänselvää, että ilman meksikolaisia kausityöntekijöitä maatila ei selviäisi töistään.

Biodynaamista viininviljelyä

Ympäristövastuullisen viinituotannon myötä myös biodynaaminen viininviljely on nostanut suosiotaan. Yksi Sonoman vahvoista äänistä on Littorain perustaja ja viinintekijä Ted Lemon. Sonoma Coast -viinialueella pääosin vaikuttava Littorai tuottaa laadukkaita ja haluttuja viinejä Chardonnaysta ja Pinot Noirista.

Lemon suoritti enologin tutkinnon Dijonin yliopistosta vuonna 1981. Ennen Sonomaa hän on ehtinyt työskennellä muun muassa Burgundissa, Napa Valleyssa, Oregonissa ja Central Coastissa. Lemon turhautui pari vuosikymmentä sitten tavanomaiseen maanviljelyyn ja alkoi harjoittaa biodynaamisesta viininviljelyä.

“Viinitarhojen tulevaisuus lepää monipuolistamisessa”, sanoo Lemon.

Historiallisesti viininviljely on suosinut monokulttuuria, sillä viinitarhat sijaitsivat usein kukkuloiden jyrkillä rinteillä, jotka eivät oikein soveltuneet muiden kasvilajien tehokkaaseen viljelyyn.

Sonoma Littorai

”Ajan myötä monokulttuuri kuitenkin kuluttaa maan ekologista pankkia, mikä johtaa maaperän toimintakyvyn heikkenemiseen.”

Lemon haluaa rakentaa maatalousmaiseman uudelleen tasapainon palauttamiseksi.

”Se edellyttää monipuolista maataloutta, jossa ei keskitytä vain viinitarhoihin”, hän sanoo ja kävelyttää vieraita pitkin tiluksiaan.

Littorain tilalla on kaksitoista hehtaaria maata, joista suurin osa on rakennuksia, puutarhoja, hedelmätarhoja, laidunta ja metsää. Kokonaisuudesta vain kaksi hehtaaria on varattu viiniköynnöksille. Viinitarhoja reunustavat metsiköt, kompostikasat ja kasvipuutarhat kuhisevat elämää.

“Olen huolissani, että viiniteollisuus jatkaa uskoaan niin sanottuun taianomaiseen kukkaruukkuun, missä yksin kasvavat viiniköynnökset voivat ylläpitää itseään loputtomasti ja tuottaa korkealaatuisia rypäleitä ilman minkäänlaista ulkoista lisäapua.”

Lemon haluaa luoda tasapainoisen ympäristön viiniköynnöksilleen tuomalla paikallista kasvustoa lähemmäksi viinitarhoja ja jopa niiden sisälle.

”Tavoite on, että viinitarhalla vähintään joka kymmenes rivi olisi jotain muuta kuin viiniköynnöksiä.”

Kestävät käytännöt pyrkivät säästämään luonnonvaroja, edistämään biodiversiteettiä ja varmistamaan viinitarhojen pitkän aikavälin kestävyyden. Sertifikaattien markkinointiarvoon Lemon ei kuitenkaan usko:

”Vastuullisuuden tärkein motivaatio lähde pitäisi olla ympäristön suojelu.”

Tunnelma on harras, kun Littorain The Gold Ridge Estaten viinikellarin tammisammioiden välissä lasiin lorahtaa The Pivot Vineyard 2018. Ted Lemon taitaa Pinot Noir -rypäleen paremmin kuin moni muu. Puhdaspiirteinen ja elegantti viini huokuu paikan tunnetta: hapankirsikkaa, lakritsia ja kosteaa metsämätästä tyylikkään kukkaisella vivahteella. Marjaisa ja havuinen ensipuraisu on hurmaava, linjakasta hedelmää kehystää raikas happorakenne ja hienojakoiset tanniinit. Viini on mestariluokan esimerkki Sonoman hillitystä ja hienovaraisesta tyylistä.

Lue lisää

Eteläafrikkalainen KWV – kiehtova yhdistelmä uutta ja vanhaa maailmaa

Kaupallinen yhteistyö

04.09.2023 Viinilehden toimitus

Riikka Sukula: kestäviä viinivalintoja

27.06.2022 Annukka Oksanen + kuva Sanna Lehto

Viiniä kahdelta mantereelta: Penfoldsin viini syntyy kahdessa eri maassa

03.11.2021 Ilkka Sirén + kuva Penfoldsin viinitila

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä