viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Yhdysvaltojen viinialueet
Opi viineistä

Viinimatka Amerikkaan: Yhdysvaltojen viinialueet ja -rypäleet

05.03.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Yhdysvalloissa huippuviinejä valmistetaan eri puolilla maata. Tunnetuimpien Kalifornian, Oregonin ja Washingtonin viinialueiden lisäksi maassa on monia muita kasvavia viinialueita, jotka tarjoavat jännittäviä ja ainutlaatuisia viinejä.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Kalifornia, Oregon ja Washington ovat varmasti tunnetuimpia Yhdysvaltojen viinialueita, mutta niiden lisäksi viiniä valmistetaan vähemmän tunnetuilla viinialueilla, kuten Texasissa, Michiganissa ja Pennsylvaniassa. Tunnetuimmilla viinialueilla viljellään eniten Cabernet Sauvignonia, Pinot Noiria ja Chardonnayta – rypäleitä, joista jenkkiviinit klassisesti ovat tunnettuja. Yhdysvalloista löytyy kuitenkin myös paljon muista rypäleistä valmistettuja viinejä, jotka osaavat yllättää.

Tärkeimmät viinialueet ja rypälelajikkeet

Kalifornia

Kalifornia on Yhdysvaltojen tärkein ja laajin viinintuotantoalue. Se tunnetaan maailmanlaajuisesti monista eri viinirypälelajikkeistaan ja viinityyleistään. Tunnetuimpia alueita ovat Napa Valley, Sonoma County, Central Coast, Paso Robles ja Santa Barbara County. Kaliforniassa tuotetaan monenlaisia viinejä, kuten chardonnayta, cabernet sauvignonia, pinot noiria, zinfandelia ja sauvignon blancia.

Oregon

Oregonin osavaltio on erityisen tunnettu pinot noir -viineistään, joita tuotetaan erityisesti Willamette Valleyn alueella. Oregonissa tuotetaan myös hienoja chardonnay- ja riesling-viinejä.

Washington

Washingtonin osavaltio on merkittävä viinintuottaja-alue Yhdysvalloissa, jonka tärkein viinialue on Columbia Valley. Siellä tuotetaan laadukkaita merlot-, cabernet sauvignon – ja syrah-viinejä. Alueella viljellään myös Chardonnayta ja Rieslingiä.

New York

New Yorkin tärkeimpiä viinintuotantoalueita ovat Finger Lakes ja Long Island. Finger Lakes on erityisen tunnettu riesling-viineistään, kun taas Long Island tuottaa laadukkaita merlot-, cabernet franc – ja chardonnay-viinejä.

Virginia

Virginia on yksi Yhdysvaltojen vanhimmista viinintuotantoalueista, ja siellä valmistetaan usein eurooppalaistyylisiä viinejä. Merkittäviä viinirypälelajikkeita ovat Viognier, Cabernet Franc ja Petit Verdot.

Lue lisää

Viiniä kahdelta mantereelta: Penfoldsin viini syntyy kahdessa eri maassa

03.11.2021 Ilkka Sirén + kuva Penfoldsin viinitila

Terveiset Amerikasta! 3 x jenkkipunaviini

27.09.2021 Viinilehden toimitus + kuva Laura Riihelä

Merelle maistuva Portland

06.04.2017 Kalle Kirstilä + kuvat Robert Seger

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä