Joulun herkkupari: Mustaleima ja recioto

Juuston viemää – kaupallinen yhteistyö

”Ateria ilman juustoa on kuin yksisilmäinen kaunotar”.

Toteamus kuvaa hyvin ranskalaisten suurta intohimoa ja kunnioitusta juustokulttuuriaan kohtaan. Ranskassa juustoilla herkutellaan ennen jälkiruokaa, mutta suomalaisessa joulupöydässä voisi kokeilla brittiläistä tapaa, jossa juustotarjotin nostetaan pöytään vasta aterian jälkeen. Kiire on tässä vaiheessa vain kaukainen muisto, sillä hyvin huoneenlämmössä viihtyvät juustot voivat jäädä pöydälle vaikka aamuyön tunneille saakka.

Voimakas ja pähkinäinen Mustaleima on monelle suomalaiselle joulujuustojen ykkönen. Valio toi syksyllä markkinoille Hienoin Mustaleima -juuston, joka on erinomainen valinta vuoden tärkeimmälle juhla-aterialle. Uutuuden salaisuus ovat juustomestareiden huolellisesti valikoimat juustotahkot, joiden kypsyys on vertaansa vailla. Kuten legendaarinen Mustaleima, myös Hienoin Mustaleima saa kypsyä yhdeksän kuukauden ajan.

Vahva juusto vaatii rinnalleen tuhdin viinin, josta ei saa luonnetta puuttua. Portviini on aina varma valinta, mutta vieraat voi yllättää Koillis-Italiassa syntyvällä erikoisuudella, recioto della valpolicellalla. Veneton viinintuotantoalueen tumma viini on amaronea huomattavasti vanhempi serkku.

Recioto viinejä valmistettiin Italiassa jo Rooman vallan aikaan yli 2000 vuotta sitten. Tuolloin viininkauppiaat toivoivat viiniä, joka säilyisi paremmin, kun sitä kuljetetaan suuren valtakunnan hallintoalueella. Venetolaiset viininviljelijät keksivät, että kun viini valmistetaan kuivatuista rypäleistä, saadaan alkoholipitoisempaa, makeampaa ja konsentroituneempaa viiniä, joka säilyi perinteistä viiniä huomattavasti paremmin.

Recioto on jäänyt viime vuosikymmeninä kuivemman amaronen varjoon, mutta Alkon valikoimasta löytyy muutama joulun aikaan sopiva täyteläisen makea recioto-viini. Domini Veneti Recioto della Valpolicella valmistetaan perinteiseen tapaan kuivaamalla Corvina, Corvinone ja Rondinella -lajikkeita. Herrasmiessääntö on, että rypäleitä kuivataan vähintään sata päivää sadonkorjuusta, jolloin noin kolmannes terttujen vedestä haihtuu. Joulun jälkeen rusinoituneet rypäleet puristetaan, rypälemehun annetaan käydä viiniksi ja viinin annetaan kypsyä noin vuoden ajan samettiseksi tammitynnyreissä.

Domini Veneti Recioto della Valpolicella 2014

439346, Alkon tuotesivu
Valkoviini / DOCG Recioto della Valpolicella Classico / Veneto, Italia
Cantina Valpolicella Negrar
Corvina, Corvinone, Rondinella
21,98 € (0,5 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Väri on tummanpunainen ja viinin tuoksusta voi erottaa kypsiä kirsikoita, tummia luumuja, kiehtovaan mausteisuutta ja kepeää yrttisyyttä. Makeahko viini tulee parhaiten juttuun pitkään kypsyneiden vahvojen juustojen ja suolaisten sinihomejuustojen kanssa.

Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä ja lisäetuna 2 erikoisteemanumeroa sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 45,70 €.

Tilaa tästä