Blogikirjoitukset

Mitä suojellaan?

Kolumni. Viini-lehden kolumnisti Mika Vanne pohtii, alkoholilakikeskustelua. Mikä olikaan sen virallinen viesti ja perimmäinen tarkoitus?

Kolumni. Viini-lehden kolumnisti Mika Vanne pohtii, alkoholilakikeskustelua. Mikä olikaan sen virallinen viesti ja perimmäinen tarkoitus?

Reilu kuukausi on kuljettu uuden alkoholilain aikaa. Kansa on vielä hengissä ja poliitikot yllättävän hiljaa. Hesari on pitänyt keskustelua yllä kulkemalla poliisin kanssa ja kertomalla kauhujuttuja alkoholista ja keskioluen vapautumisesta 60-luvulla.

Lakikeskustelun tärkein anti on kuitenkin jäänyt hämärään. Enkä tarkoita nyt Tuomas Tähden kännäystä eduskunnassa enkä myöskään Teuvo Hakkaraisen villaisella painettuja ahdisteluja.

Mielenkiintoisin viesti on tullut ihan ministeritasolta. Suomalaista alkoholipolitiikkaa on ylläpidetty sata vuotta kansanterveyden harhalla. Nyt on tunnustettu, että tämä on ollut puppua. Ministeri Annikka Saarikko twiittasi lain hyväksymisen jälkimainingeissa, että ”tärkeää on turvata Alkon monopoli”. Ei siis sanaakaan kansanterveydestä vaan tärkeää on vain monopolin suojaaminen.

Miksi monopolia pitää nykypäivänä suojella? Kenties vastaus löytyy kahdeksan kansanedustajan parin vuoden takaisesta mielipidekirjoituksesta. Kirjoitus löytyy Tuomo Puumalan nettisivulta. Kirjoittajista kuusi on edelleen Alkon hallintoneuvoston jäseniä. Tuomohan joutui itse luopumaan paikastaan kun Pekka Puska istui Tuomon pallille. Taustoista en tiedä, mutta en ihmettelisi, jos Ehkäisevän päihdetyön ry (EHY ry) olisi tarjonnut apuaan kirjoituksessa. Tuomo Puumalan puoliso on EHY ry:n viestintäpäällikkö.

Itse kirjoituksessa, jossa pelätään viinien leviäminen kauppoihin, sanotaan näin: ”Mietojen viinien vapauttaminen kauppoihin taas tarkoittaisi Alkon aseman nopeaa heikentymistä, sillä Alko kykenisi kannattavuusarvionsa perusteella järjestämään myyntiä enää arviolta 50–70 myyntipisteessä. Tilanne olisi kuluttajan näkökulmasta kohtuuton, koska asiointimatkat Alkoon pidentyisivät huomattavasti.”

Kyse ei siis suinkaan ole kansanterveydestä. Päinvastoin. Edustajat pelkäävät, että jos viinit menisivät maitokauppaan, niin maaseudulta ei enää saisi viinaa. Ihan hyvä syy sekin. Joskin kun EU:lle on perusteltu monopolia, on tästä selityksestä oltu aika hissukseen.