Tila, jolla teet töitä?
”Olen tällä hetkellä sadonkorjuussa Uudessa-Seelannissa Paritua Vineyards -tilalla. Omistan Suomessa Three Barrel Project -yrityksen, joka tuo maahan tekemiäni viinejä ja konsultoi viininvalmistuksessa Euroopassa. Omistan myös Uudessa-Seelannissa yrityksen, joka tekee viiniä ostamalla rypäleitä ja valmistamalla niitä muiden viinitiloilla. Teen myös viiniä muille ja konsultoin. Olen siis viini-alan freelancer.”
Kuinka kauan olet työskennellyt viinin parissa?
”Ensimmäisen sadonkorjuuni tein vuonna 1994, viini-alalla olen ollut vuodesta 2000 ja täysipäiväisesti viininteossa vuodesta 2005. Sadonkorjuita on nyt takana yli 35: monessa eri maassa, eteläisellä ja pohjoisella pallonpuoliskolla, eniten Uudessa-Seelannissa.”
Oletko opiskellut viinintekoa tai muuta viineihin liittyvää?
”Opiskelin vuoden viinin valmistusta Uudessa Seelannissa. Minulla on Postgraduate Diploma in Viticulture & Wine Science -tutkinto.”
Mitä lajikkeita viljelet ja millaisia viinejä teet?
”En viljele mitään omaa, teen kaikenlaisia viinejä paitsi kuohuvia. Ehkä eniten kokemusta on Pinot Noir -viineistä, mutta kaikki viinit kiinnostavat – jopa kuohuvat, vaikka kokemus puuttuu.”
Miten alun perin innostuit viineistä?
”Olin ravintola-alan opiskelija Perhossa ja Haaga Instituutissa, ja innostus lähti sieltä sekä ravintola-alan työelämästä.”
Miten ajatuksesi ovat muuttuneet viininteosta ja viineistä kokemuksen myötä?
”Kokemuksen kautta tulee enemmän varmuutta ja työn tulos paranee. Myös moni viininviljelyyn ja -tekoon liittyvä ajatus on muuttunut. Alan trendit, rypäleiden viljely ja viininteon teknologia ovat välillä nopeasti muuttuvaa sorttia.”
Suurin oivalluksesi viininteossa?
”Ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan viininviljelyyn valtavasti!”
Mikä on parasta ammatissasi?
”Se, että jokainen vuosi on erilainen ja jokainen viini on erilainen. Ikinä ei ole tylsää päivää.”
Missä toivoisit olevasi viiden vuoden kuluttua?
”Samassa ammatissa. Toivottavasti tekemässä viiniä Suomen markkinoille, jossa alkoholimonopoli olisi lopetettu, ja alkoholiveroa sekä ravintoloiden arvonlisäveroa olisi laskettu.”
Mitä haluaisit vielä saavuttaa viinin parissa?
”Jos jostain löytyisi rahoittajia, niin olisi mahtavaa ostaa pala maata ja viljellä omia rypäleitä.”
Mitä viiniä kaadat itsellesi mieluiten?
”Minua kiinnostavat kaikki viinit, eritoten ne, joita en ole aikaisemmin maistanut. Ostan pääasiassa pientuottajien ja yksityisten viinitilojen viinejä. En juurikaan osta viinejä kellariin, sillä uteliaisuus on liian kova, joten korkit aukeavat joskus liian aikaisin kellaroinnin sijaan.”
Jos olisit itse viinityyli, mikä olisit?
”Luulen, että minulla on jo oma tyyli. En osaa sitä selittää, mutta tunnistan sen kaikissa tekemissäni viineissä. Haluisin olla tyyli, joka keskittyisi enemmän hyvän juotavan viinin tekemiseen kuin markkinointikikkailuun.”
Muut suomalaiset viinintekijät maailmalla
Jarkko Peränen
Anna ja Riku Väänänen
Riikka Sukula
Toni Immanen
Petra Kujanpää
Atte Sukki
Pia Merrick
Satu Lappalainen
Nea Berglund