Yleinen

Tyrnimoussekakku ja pippurimarenki

Taivaallisen pehmeä tyrnimoussekakku saa seurakseen pippurimarenkia. Kakkupohjassa maistuu ruis, lasissa on makea jälkiruokaviini.

Ainekset

1 kakku tai 8–10 leivosta

*

25 g voita

50 g kuivattuja taateleita

200 g ruissipsejä (esim. Linkosuo Aito RuisSipsi)

*

Mousse:

1 dl tyrnimehua

2 keltuaista

1 dl sokeria

1 liivatelehti

vettä

1 dl ranskankermaa

2 dl kuohukermaa

*

Tyrnihunaja:

1 dl hunajaa

2 rkl tyrnimehua

*

Pippurimarenki:

2 valkuaista

1 dl sokeria

mustapippuria myllystä

Koristeluun:

tuoreita vadelmia

Valmistusohje

  1. Sulata voi kattilassa, lisää taatelit ja anna niiden pehmetä hieman.
  2. Siirrä seos tehosekoittimeen ruissipsien kanssa ja jauha tasaiseksi.
  3. Painele ruismassa pienten annosmuottien pohjalla tai käyttää irtopohjavuokaa.
  4. Valmista tyrnimousse. Sekoita tyrnimehu, keltuaiset ja sokeri huolellisesti kulhossa. Nosta kulho kattilan päälle, jossa on kiehuvaa vettä. Kypsennä seosta vesihauteessa koko ajan vispaten, kunnes se sakenee. Älä päästä seosta kiehumaan, varo myös vesihöyryn pääsemistä kulhoon.
  5. Liota liivatetta pienessä kulhossa kylmässä vedessä viisi minuuttia. Purista pehmenneestä liivatteesta ylimääräinen vesi pois ja lisää se lämpimään tyrniseokseen. Sekoita hyvin. Nosta seos pois kiehuvan veden päältä jäähtymään.
  6. Vaahdota kuohukerma-ranskankermaseos vaahdoksi. Lisää vaahto jäähtyneeseen tyrniseokseen varovasti nostellen.
  7. Annostele mousse ruispohjien päälle. Hyydytä jääkaapissa pari tuntia tai pidempään, kunnes mousse on hyytynyt.
  8. Sekoita hunaja ja tyrnimehu keskenään.
  9. Vaahdota sähkövatkaimella marengin valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
  10. Levitä valkuaisvaahto pellille leivinpaperin päälle ohueksi kerrokseksi. Jauha päälle mustapippuria. Kuivaa marenkia rapeaksi noin tunti 100-asteisessa uunissa.
  11. Kokoa jälkiruoka. Nosta tyrnimoussekakut lautaselle ja kaada päälle hunajaa. Koristele marengin paloilla sekä tuoreilla vadelmilla.

Vinkki: Valmista tyrnikakku ja -hunaja sekä pippurimarengit edellisenä päivänä. Kokoa jälkiruoka-annos juuri ennen tarjoilua. 

Viinisuositus

Château d’Arche 2010

561964, Alkon tuotesivu
Valkoviini / AC Sauternes, 2ème Cru / Bordeaux, Ranska
Château d'Arche
Sauvignon, Sémillon
20,00 € (0,375 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Kuivattua aprikoosia, appelsiinimarmeladia ja makean mausteisia sekä paahteisiakin aromeja tarjoava viini sopii erinomaisesti tyrnimarjan ja -hunajan makuihin. Mustapippurin napakkuus pyöristyy tyylikkäästi viinin makeuden myötä. Jälkiruoan ja viinin makeudet ovat erinomaisessa harmoniassa.

Vastaavia reseptejä

Jälkiruoka

Raparperi-vaniljatartaletti

time Created with Sketch.
1 h
Leivonnainen
Alkuruoka

Helppo voileipäkakku

time Created with Sketch.
30 min
Kalaruoka
Alkuruoka

Rapukääretorttu

time Created with Sketch.
45 min
Kalaruoka

Vastaavia artikkeleita

Sveitsin Alpit kaikilla herkuilla

10.01.2017 Kalle Kirstilä + kuvat Robert Seger