Reseptit

Portugalilaiset kroketit jauhelihasta, Croquetas de carne

15.03.2022 Ruoka Meri-Tuuli Väntsi + Viini Antti Rinta-Huumo + Tyyli Sara Savijoki + Kuvat Sami Repo

time Created with Sketch.
4 h 45 min
servings Created with Sketch.
20 kpl annosta

Portugali on friteerattujen palleroiden luvattu maa. Kroketit ovat parasta pientä syötävää viinilasillisen kanssa.

Ainekset

70 g ilmakuivattua kinkkua

1 sipuli

2 rkl oliiviöljyä

300 g sika-nautajauhelihaa

5 dl täysmaitoa

50 g voita + nokare voiteluun

50 g vehnäjauhoja

suolaa

mustapippuria

1 tl raastettua muskottipähkinää tai 1 tl muskottipähkinäjauhetta

*

Kuorrutus ja paistaminen:

3 munaa

3 dl korppujauhoja

1 l rypsiöljyä

Valmistusohje

1. Kuori sipuli. Hienonna sipuli ja kinkku.
2. Kuumenna oliiviöljy miedolla lämmöllä korkeareunaisessa paistinpannussa tai pinnoitetussa paistokasarissa, kuullota sipuli pehmeäksi.
3. Lisää jauheliha ja kinkku, paista kypsäksi.
4. Soseuta jauhelihaseos ja 1 dl maitoa toisessa astiassa sauvasekoittimella (tai tehosekoittimessa).
5. Lämmitä loput (4 dl) maidosta kattilassa melkein kiehuvaksi.
6. Sulata voi paistinpannussa tai paistokasarissa. Ripottele vehnäjauhot voihin ja paista miedolla lämmöllä, kunnes jauhot alkavat paahtuvat kullankeltaisiksi.
7. Kaada lämmin maito kattlasta ohuena nauhana pannuun kokoajan sekoittaen, jotta jauhot eivät keity kokkareiksi.
8. Keitä hiljaa muutama minuutti, sekoita samalla huolellisesti pohjaa ja reunoja myöten.
9. Kääntele lopuksi jauhelihaseos mukaan kastikkeeseen. Mausta suolalla, mustapippurilla ja muskottipähkinällä.
10. Voitele keskikokoinen lasagnevuoka voilla ja kaada lämmin jauhelihabechamel vuokaan. Tasoita pinta nuolijalla. Peitä kelmulla ja jäähdytä jääkaapissa 4 tuntia tai seuraavaan päivään.11. Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Mittaa korppujauhot laakeaan kulhoon.
12. Ota kylmästä krokettiseoksesta ruokalusikalla pingispallon kokoinen nokare. Pyörittele vedellä kostutetuin käsin puikulaiseksi kroketiksi. Laske kroketti haarukalla munaseokseen, valuta ylimääräinen muna pinnasta. Pyörittele kauttaaltaan korppujauhoissa ja nosta sivuun.
13. Kaada pinnoitettuun, korkeareunaiseen kasariin tai pannuun rypsiöljyä noin 4 cm kerros. Lämmitä öljy 180-asteiseksi.
14. Friteeraa kroketit öljyssä muutama kerrallaan, kunnes ne ovat ruskistuneet. Pyöräytä kroketteja paiston aikana. Nosta kroketit reikäkauhalla öljystä talouspaperille jäähtymään.

Vinkki!

Tee kroketit valmiiksi etukäteen ja lämmitä kevyesti uunissa juuri ennen tarjoilua.

Viinisuositus:

Quinta das Setencostas 2018

Alkon tuotenro: 453977

Punaviini Portugali
9,98 €
0.75 l
Artboard Created with Sketch.
two-points Created with Sketch. 2 LÖYTÖ
Löytö
Lue lisää

Vastaavia reseptejä

Pääruoka

Papu-mustekalasalaatti, Salada de polvo com feijoes

time Created with Sketch.
1+10 h
Gluteeniton Kalaruoka
Pikkusyötävä

Portugalilainen täytetty leipä, eli prego

time Created with Sketch.
2 h
Munaton Leipä
Alkuruoka

Äyriäisriisi, Arroz de Marisco

time Created with Sketch.
40 min
Gluteeniton Kalaruoka

Lue lisää

3 x herkullinen portugalilainen punaviini

08.03.2022 Viinilehden toimitus + kuva Laura Riihelä

Rennot itsenäisyyspäivän juhlat – Alsacen valkoviini ja pikkupurtavat pienelle porukalle

Kaupallinen yhteistyö

29.11.2021 Viinilehden toimitus

Maastopalo tuhosi viinitarhan – miten kävi tuottajalle?

22.09.2021 Pilvikki Kause