Reseptit

Kokonaisena grillattu siika, parsaa, oregano-sitrusvinegrettiä ja rieslingiä – kesän paras setti!

Kokonaisena grillattu siika, kasvikset ja riesling ovat kevyttä kesäruokaa parhaimmillaan. Hanapakkauksesta riittää juotavaa isommallekin seurueelle ja iltanuotiolle.

Ainekset

4 annosta

gluteeniton, maidoton, munaton

35 min

*

4 sydänsalaattia (endiivi)

8 vihreää parsaa

1/2 dl granaattiomenavinegrettiä (linkki ohjeeseen alla punaisella)

1 (noin 1 kg) siika tai kuha avattuna ja suomustettuna

1-2 rkl oliiviöljyä

1 1/2 rkl suolaa

*

Oregano-sitruskastike:

1 iso salottisipuli

1 dl oliiviöljyä

noin 1/2 dl (10 g) tuoretta oreganoa hienonnettuna

1 rkl pieniä kapriksia hienonnettuna

1 sitruuna (mehua ja kuorta)

suolaa

*

Koristeluun:

4 vartta lehtipersiljaa

4 vartta tilliä

Valmistusohje

1. Valmista oregano-sitruskastike. Kuori ja hienonna salottisipuli pieneksi kuutioksi, lisää oliiviöljyn sekaan.
2. Raasta puolet sitruunan kuoresta ja purista sitruunasta 3 rkl mehua. Sekoita kuoriraaste, mehu, oregano, kaprikset ja suola öljyyn ja anna maustua.
3. Halkaise sydänsalaatit. Leikkaa parsan varresta puumainen alaosa pois. Valele salaatit ja parsat granaattiomenavinegretillä ja jätä maustumaan.
4. Ota kala lämpenemään 5 min ennen grillausta. Leikkaa kalan nahkaan molemmille puolille ohuet viillot. Voitele kala oliiviöljyllä. Suolaa kala molemmin puolin hyvin. Suolaa saa olla runsaasti, jotta se imey-tyy nahan läpi.
5. Grillaa kalaa kuumassa hiilloksessa noin 6 minuuttia per puoli. Grillin kuumuus vaikuttaa kypsennysaikaan. Varo kypsentämästä liikaa, jotta kala ei kuivu. Nosta kala grillistä ja anna vetäytyä muutaman minuutin.
6. Nosta grilliin myös salaatit ja par-sat. Grillaa kasviksiin kunnon väri mutta jätä rapsakoiksi
7. Asettele kala ja vihannekset lautaselle, viimeistele oregano-sitruskastikkeella ja yrteillä.

Vinkki: Tarkasta kalan kypsyys painamalla pieni veitsi selkäevän kohdalta kalan sisään, nosta hieman lihaa näkyviin ja näet onko kala vielä raakaa vai sopivan mehukasta. Muista, että kala kypsyy vielä hiukan vetäytyessään.

Viinisuositus

Kaupallinen yhteistyö

Reh Kendermann Vom Kalkstein Riesling 2018

Avoimen hedelmäinen ja puhdaspiirteinen tuoksu muistuttaa aromeiltaan omenaa, aprikoosia ja persikkaa. Siinä on lisäksi sitruksisia ja hennon mineraalisiakin vivahteita. Kuiva, tuoksun aromit toistava maku on sekin puhdaspiirteinen. Viinissä on tuoksun sitruksisuuden lisäksi hentoa yrttisyyttä, melonia ja persikan kiveäkin. Tasaista suutuntumaa ryhdittää hedelmähapokkuus, joka kannattelee viiniä, hieman suuta supistavaan, mutta veden kielelle nostattavaan jälkivaikutelmaan.

Monikäyttöinen kala- ja äyriäisviini. Myös kesäiset salaatit.

Klikkaa Alkon tuotesivulle!

 

Riesling Vom Kalksteinin viiniköynnökset ovat kasvaneet Saksan Pfalzin alueen kalkkikivipohjaisessa maaperässä. Kalkkikivi on lähes aina vanhaa merenpohjaa. Veden eloperäinen aines vajosi aikoinaan pohjaan muodostaen kalkkilietettä, joka pikkuhiljaa kovettui kalkkikiveksi. Kalkkikivikerroksiin on kovettunut myös koralleja, simpukoita ja kotiloita. Rieslingin makuun kalkkikivi tuo mm. mineraalisuutta.

 

Vastaavia reseptejä

Pääruoka

Ripirapeat lammasvartaat ja fenkolisalaatti

time Created with Sketch.
8 h 50 min
Gluteeniton Liharuoka
Pääruoka

Grilliperunat ja ranchkastike

time Created with Sketch.
45 min
Gluteeniton Liharuoka
Pääruoka

Vastaavia artikkeleita

Sami Kurosen kesään kuuluvat grilliruoat ja hyvät viinit

Kaupallinen yhteistyö

31.05.2019 Viini-lehden toimitus + Juomavinkki.fi

TOP 5: Parsaviinit

15.05.2017 Antti Rinta-Huumo

Mitä olutta grilliruoan kanssa?

27.05.2015 Teksti Jaakko Matikainen + Kuvat Laura Riihelä ja Shutterstock