Ainekset
2 isoa kananmunaa
1 (luomu)sitruunan kuoriraaste ja 5 rkl mehua
1 ½ dl kevytmaitoa
¼ tl hienoa merisuolaa
4 rkl vehnäjauhoja
1 ½ dl hienoa sokeria
2 rkl voita sulatettuna
voita voiteluun
*
Sitruunatuorejuusto:
1 (á 200 g) prk tuorejuustoa
5 rkl tomusokeria
1 (luomu)sitruunan hieno kuoriraaste
*
Tarjoiluun:
1 lohko veriappelsiinia vaniljasokeriliemessä*
4 tl vaniljasokerilientä*
*
Lisäksi tarvitset:
4 (n. 2 dl) keraamisia soufflé- tai crème brûlée -vuokaa
1 uunivuoka (johon pikkuvuoat mahtuvat)
*
Veriappelsiinia vaniljasokeriliemessä*:
2 veriappelsiinia (tai appelsiinia)
muutama timjaminoksa
*
Vaniljasokeriliemi:
2 dl taloussokeria
2 dl vettä
1 vaniljatanko
Valmistusohje
1. Laita tuorejuusto kulhoon ja notkista se käsivatkaimella tai vispilällä. Lisää tomusokeri ja sitruunan kuoriraaste, sekoita. Siirrä kylmään.
2. Erottele valkuaiset huolellisesti yhteen kulhoon ja keltuaiset toiseen. (Jos valkuaisten joukkoon pääsee keltuaista, valkuaiset eivät vaahtoudu.)
3. Sekoita keltuaisten joukkoon hienoksi raastettu sitruunankuori, sitruunamehu, maito ja suola. Lisää vehnäjauhot, sokeri ja voisula, sekoita sileäksi.
4. Vaahdota valkuaiset käsivatkaimella pehmeäksi vaahdoksi omassa kulhossaan.
5. Lisää lusikallinen valkuaisvaahtoa keltuaisseokseen, sekoita vispilällä. Lisää loput valkuaisvaahdosta keltuaisseokseen ja sekoita ne varovasti nuolijalla tai isolla lusikalla nostellen.
6. Voitele pienet kakkuvuoat huolellisesti ja jaa taikina niihin. Nosta pikkuvuoat uunivuokaan ja kaada pohjalle huoneenlämpöistä vettä, kunnes sitä on kakkuvuokien puoliväliin asti.
7. Nosta vuoka 175-asteiseen uuniin ja paista toiseksi alimmalla ritilällä 20 minuuttia.
8. Nosta vuoat varovasti vesihauteesta. Voit tarjoilla kakut lämpimänä tai jäähdytettyinä.
9. Leikkaa säilötty veriappelsiininlohko pieniksi kuutioiksi. Viimeistele kakut hieman jähmettyneellä sitruunatuorejuustolla, makeanhappamilla veriappelsiinikuutioilla ja vaniljasokeriliemellä.
Vaniljasokeriliemi
1. Pese veriappelsiinit hyvin ja pistele niiden kuoriin syviä pistoja esimerkiksi haarukalla.
2. Laita veriappelsiinit kattilaan, kaada päälle kylmää vettä ja kiehauta kannen alla. Kaada vesi pois, valuta kattilaan uusi vesi ja keitä puoli tuntia.
3. Tee sokeriliemi. Laita kattilaan sokeri, vesi ja pitkittäin halkaistu vaniljatanko, riivi vaniljatangon siemenet veitsellä mukaan. Kiehauta, jotta sokeri sulaa veteen.
4. Leikkaa keitetyt veriappelsiinit kuorineen neljään osaan ja lisää ne sokeriliemeen. Anna poreilla miedolla lämmöllä puoli tuntia.
5. Kiehauta vettä isossa kattilassa ja sterilisoi lasipurkki pitämällä sitä kiehuvassa vedessä puoli minuuttia. Varmista, että myös työvälineesi ja kätesi ovat puhtaat.
6. Nosta veriappelsiininlohkot, timjaminoksat ja vaniljatanko kuumaan purkkiin. Jos lientä ei ole tarpeeksi, kiehauta sitä lisää (1:1). Sulje purkin kansi. Kun purkki on jäähtynyt, voit siirtää sen kylmään.
Vinkki! Sokerisäilötyt veriappelsiinit ovat parhaimmillaan parin päivän päästä mutta säilyvät jopa kuukausia