Ainekset
4 annosta
gluteeniton
20 min + 30 min maustumiseen
*
600 g silakoita tai 300 g silakkafileitä
1 rkl öljyä
1/2 tl hienoa merisuolaa
*
Sitruunaöljy:
3 rkl oliiviöljyä
1/2 tl hienoa merisuolaa
1 valkosipulinkynsi
1 luomusitruunan kuori ja mehu
1/2 tl mustapippuria
1/2 dl lehtipersilja-basilikasilppua
*
Kastike:
1/2 dl majoneesia
1 dl ranskankermaa
1 rkl sitruunamehua
2 rkl tilli- tai persiljasilppua
1/4 tl suolaa
pari hyppysellistä chiliä
*
Tarjoiluun:
näkkileipää tai keitettyjä perunoita
Valmistusohje
1. Perkaa ja fileoi silakat, jos et käytä valmiita fileitä. Pane silakat työalustalle nahkapuoli ylöspäin, sipaise nahka kevyesti öljyllä. Käännä fileet ja mausta lihapuolet suolalla. Anna maustua hetki.
2. Pane silakat nahkapuoli ylöspäin kevyesti öljytylle uunipellille tai uunivuokaan. Grillaa uunin ylätasolla pari minuuttia tai kunnes silakat ovat juuri ja juuri kypsiä. Tai kypsennä silakat halsterissa ulkogrillissä.
3. Valmista sitruunaöljy. Sekoita öljyyn suola, kuorittu ja raastettu valkosipuli, sitruunan mehu ja kuoriraaste, mustapippuri ja yrtit.
4. Pane silakat lämpiminä tarjoiluastiaan, valuta päälle sitruunaöljy. Nostele fileitä, että ne peittyvät öljyllä. Anna maustua vähintään puoli tuntia.
5. Sekoita kastikeainekset keskenään.
6. Tarjoa silakat kastikkeen ja ohuen näkkileivän tai pienten keitettyjen perunoiden kanssa.