viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Suomalaiset viinintekijät maailmalla: Petra Kujanpää
Ihmiset

Suomalaiset viinintekijät maailmalla: Petra Kujanpää – rieslingiä ja natuviinejä Moselista

16.06.2021 Viinilehden toimitus

Miten Suomesta päädytään viinintekijäksi tai -tuottajaksi maailmalle? Montaa reittiä! Me kysyimme kymmeneltä suomalaiselta viinialan ammattilaiselta, mikä sai heidät lähtemään maailmalle viinin perässä. Petra Kujanpää Moselista on yksi heistä.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Tila, jolla teet töitä?

”Asun Saksassa ja tällä hetkellä minulla on Moselissa noin 3 hehtaaria viinitarhoja Shadowfolk Vineyards -nimen alla.”

Kuinka kauan olet työskennellyt viinin parissa?

”Vuonna 2012 sain mahdollisuuden lähteä Kyprokselle sadonkorjuutöihin. Ensimmäisestä päivästä lähtien olin koukussa tähän alaan, mutta silloin minulla oli vielä kemiantekniikan opinnot kesken. Valmistuttuani diplomi-insinööriksi vuonna 2015 jatkoin viini-uraani. Olen voinut matkustaa ja tehdä viiniä yli kuuden vuoden ajan kuudessa eri maassa. Olen löytänyt oikeat ihmiset, jotka ovat myös ohjanneet oikeaan suuntaan ja tukeneet. Työt ovat olleet monipuolisia sadonkorjuusta viinintekijän assistenttiin ja enologin tehtäviin. Vuonna 2017 tulin ensimmäistä kertaa Saksaan Moseliin sadonkorjuutöihin, ja rakastuin alueen jyrkkiin viinitarhoihin ja happamiin rieslingeihin. Vuonna 2019 palasin Moseliin sadonkorjuutöihin Weingut Heymann-Löwensteinille ja samana vuonna sain mahdollisuuden ottaa vastuulleni omat viinitarhat. On ollut uskomatonta saada seurata viinin matkaa viiniköynnöksistä pulloon.” 

Miten alun perin innostuit viineistä?

”Olen aina etsinyt jotain, jossa voisin vaikuttaa – olipa se sitten vaikuttamista ihmisiin luovalla tavalla tai luoda jotain ympäristöystävällisemmin. Viini ja naturalviinin valmistus houkuttelivat minua alusta asti. Viininvalmistuksessa voi yhdistää tieteen ja tutkimuksen käytännön työn kanssa.”

Suurin oivalluksesi viininteossa?

”Naturalviinit ja niiden valmistus. Jotkut sanovat naturalviinejä laiskan viinintekijän työksi, mutta itse koen asian olevan aivan päinvastoin. Perinteisiä lisäaineita sisältäviä viinejä pystyy muuttamaan vielä kellarissa melkein mihin suuntaan tahansa lisäämällä vain sopivia kemikaaleja. Naturalviineihin ei lisätä mitään, joten prosessin täytyy olla hyvin huolellinen tarhoilta saakka.”

Mikä on parasta ammatissasi?

”Ulkona ja luonnossa työskentely sekä luovuus ja kansainvälisyys.”

Mitä lajikkeita viljelet ja millaisia viinejä teet?

”Viljelen Rieslingiä ja teen naturalviinejä.”

Mitä viiniä kaadat itsellesi mieluiten?

”Ihailen Jean-Francois Ganevatin Les Grands Teppes Vielles Vignes -viiniä ja Pierre Yves-Colin Moreyta. Mutta – pankkitilini takia – valitsisin lasiini kuitenkin edellisiä edullisempaa, luonnonmukaisesti tehtyä Marie-Courtin -samppanjaa.”

Muut suomalaiset viinintekijät maailmalla

Jarkko Peränen
Outi Jakovirta
Anna ja Riku Väänänen
Riikka Sukula
Toni Immanen
Atte Sukki
Pia Merrick
Satu Lappalainen
Nea Berglund

Lue lisää

Suomalaiset viinit: Nouseva ilmiö Pohjolan kylmässä ilmastossa

04.09.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Kysyimme guruilta: samppanja arjessa ja juhlassa

16.05.2024 Teksti Wenla Wallin + kuvat Pommery, Champagne Deutz ja Gosset

Spätburgunderia Pfalzista Badeniin

14.05.2024 Heidi Kleemola + kuvat Ville Palonen

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä