Viinilehti Wine Awards

Ylikypsä porsaanposki ja valkosipuli-perunapyree

Pehmeäksi hautuneet porsaanposket on täydellinen ruoka Vuoden punaviinin 2018 kanssa. Annos tarjoiltiin myös Viini Wine Awards -gaalaillallisella.

Ainekset

4–6 annosta

gluteeniton, munaton

45 min + 5 h kypsennykseen

*

1 kg porsaanposkia

3 l vettä

75 g suolaa

*

Kastike:

2 porkkanaa

20 pikkusipulia kuorittuna (tai hillosipulikin käy)

2 valkosipulinkynttä viipaleina

200 g pekonia

200 g herkkusieniä

2 dl punaviiniä

2 oksaa timjamia

2 oksaa rosmariinia

2 laakerinlehteä

4 dl demiglace-kastiketta

suolaa

mustapippuria

*

Perunapyree:

600 g perunaa, jauhoista

vettä

suolaa

2 kokonaista valkosipulia

1 rkl öljyä

1 dl lehtipersiljaa hienonnettuna

200 g voita

Valmistusohje

1. Kiehauta vesi ja suola.
2. Laita porsaanposket uunivuokaan, kaada liemi päälle. Peitä vuoka leivinpaperilla ja vielä foliolla.
3. Kypsennä 100-asteisessa uunissa 5 tuntia.
4. Valmista lihan kypsyessä kastike. Kuori porkkanat ja sipulit. Leikkaa porkkanat, putsatut herkkusienet ja pekoniviipaleet paloiksi. Viipaloi valkosipulinkynnet.
5. Käristä pekoni kattilassa kypsäksi ja rapeaksi. Lisää kattilaan sienet, porkkanat, sipulit ja valkosipulit. Jatka paistamista, kunnes kasvikset saavat hieman väriä.
6. Lisää punaviini ja anna kiehua, kunnes viini on haihtunut noin puoleen alkuperäisestä. Lisää yrtit, laakerinlehdet ja demiclace.
7. Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä 45 minuuttia.
8. Mausta kastike suolalla sekä mustapippurilla.
9. Nosta porsaanposkivuoka pois uunista, kun lihat ovat hautuneet kypsäksi. Nosta lihat uunivuoasta, siirrä kastikkeen joukkoon. Lisää kastikkeeseen poskien haudutuslientä, jos kastike tuntuu paksulta.
10. Valmista perunapyree. Keitä kuoritut perunat suolavedessä kypsiksi. Kaada vesi pois ja laita kattila vielä hetkeksi liedelle, jotta kaikki neste haihtuu pois.
11. Pyörittele valkosipulit kuorineen öljyssä. Nosta leivinpaperoidulle uunipellille ja paahda 180-asteisessa uunissa pehmeiksi, noin 20 minuuttia. Puserra valkosipulit siivilän läpi ja ota paahtunut pehmeä valkosipuli talteen.
12. Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä, lisää valkosipulimassa ja hienonnettu lehtipersilja. Soseuta sauvasekoittimella sileäksi.
13. Soseuta perunat sähkövatkaimella ja lisää voiseos sekaan ja mausta suolalla.
14. Tarjoa perunapyree porsaanposkien ja kastikkeen kera.

Viinisuositus

Leyda Las Brisas Pinot Noir 2016

475537, Alkon tuotesivu
Punaviini / Valle de Leyda / San Antonio, Chile
Viña Leyda
Pinot Noir
15,99 € (0,75 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Viini-lehden Vuoden punaviinin kypsän marjainen aromikkuus täydentää tiivisliemisen ruoan makuja toimien samalla ikään kuin marjaisena lisäkkeenä annokselle. Suolainen pekoni korostaa entisestään viinin kypsän marjaista luonnetta. Pinot noiren hapokkuus tuo ruokaan eloisuutta ja viinin hennon savuinen yrttisyys viimeistelee herkullisen kokonaisuuden.

Vastaavia reseptejä

Juustot

Nopea juustofondue Mont d’Or -juustosta

time Created with Sketch.
25 min
Munaton Kasvisruoka
Pääruoka

Tryffelirisotto

time Created with Sketch.
30 min
Gluteeniton Kasvisruoka
Alkuruoka

Blinitäyte japanilaiseen tapaan

time Created with Sketch.
15 min
Gluteeniton Kasvisruoka

Vastaavia artikkeleita

TOP 6: Espanjalaiset viinit

13.02.2020 Kalle Naatula + Kuva Sami Piskonen, pullokuvat Alko

Viinilehden Vuoden luomuviinit 2020 tulevat Venetosta

13.02.2020 Antti Rinta-Huumo ja Juha Berglund + Kuva Sami Repo + Tyyli Juuli Hakkarainen

Vuoden ravintola 2020 on inarilainen Aanaar

12.02.2020 Teksti ja kuvat Ville Palonen