viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Vahteran resepti

Voitaikinakuoreen kätketty keitto

26.06.2012 Antti Vahtera

Valmista keitto. Pidä kuumana. Valitse syvät, korkeat keittokulhot. Kauli valmis voitaikina ohueksi. Vatkaa muna kulhossa. Annostele lämmin keitto tarjoiluastioihin. Leikkaa voitaikina neljään neliön malliseen tarjoiluastiaa selvästi suurempaan palaan. Aseta taikinaneliö kunkin astian päälle ja kiinnitä taikinalevy vettä tai munaa liimana käyttäen astian reunojen yli. Leikkaa pois ylimääräinen taikina. Voitele taikinan pinta ja aseta uuniin. Paista […]

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Ainekset

1 levy valmista voitaikinaa

1muna

 

Sieni- äyriäis- tms. keittoa

Sienikeitto viljellyistä sienistä

1 rasia herkku-, siitake- tai portobello-sieniä

3 rkl suolatonta voita

2 rkl vehnäjauhoja

1,5 l sienilientä

2 dl kermaa

valkopippuria

suolaa

Sienikeitto kuivatuista sienistä

2 kourallista kuivattuja sieniä

1,5 l vettä

Sieniliemi

vähemmän kauniita sieniä tai herkkusienten jalkoja

2 rkl voita

1 sipuli

suolaa

valkopippuria myllystä

Valmistusohje

Valmista keitto. Pidä kuumana. Valitse syvät, korkeat keittokulhot. Kauli valmis voitaikina ohueksi. Vatkaa muna kulhossa. Annostele lämmin keitto tarjoiluastioihin. Leikkaa voitaikina neljään neliön malliseen tarjoiluastiaa selvästi suurempaan palaan. Aseta taikinaneliö kunkin astian päälle ja kiinnitä taikinalevy vettä tai munaa liimana käyttäen astian reunojen yli. Leikkaa pois ylimääräinen taikina. Voitele taikinan pinta ja aseta uuniin. Paista 225-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia tai kunnes taikina on noussut kauniiksi palloksi ja saanut hyvän värin. Tarjoile heti.

Sienikeitto viljellyistä sienistä

Pilko sienet. kuullota pannulla voissa kunnes saavat vähän väriä. Ripottele vehnäjauhot sienten päälle. Sekoita. Lisää kuuma sieniliemi ja anna kiehua hetken. Lisää kerma ja mausta.

Sienikeitto kuivatuista sienistä

Liota kuivattuja sieniä lämpimässä vedessä n. puoli tuntia. Purista sienet kuiviksi ja säilytä liotusliemi. Siitä saat keittämättä maukkaan sieniliemen. Muuten toimi kuten viljeltyjen sienten kanssa.

Sieniliemi

Sieniliemi syntyy mistä tahansa sienistä, mistä tahansa sienten osista. Sieniliemi ei ole sienten kauneus-, vaan makukilpailu.

Katko herkkusienistä jalat ja pilko ne tai silppua muut pannuvalmiit sienet pieneksi. Silppua myös sipuli. Kuullota sienet ja sipulit voissa, mausta suolalla ja valkopippurilla. Kaada vettä päälle. ja anna kiehua puolisen tuntia. Siivilöi keitos. Liemi on valmis.

Kenties maailman kuuluisin voitaikinaan kuorrutettu keitto on Paul Bocusen Ranskan presidentille Giscard d’Estaingille Elysée-palatsissa vuonna 1975 valmistama tryffelikeitto. Se on edelleen Bocusen Lyonin pääravintolan suosituin alkuruoka. Olemme molemmat sitä yhdessä ja erikseen käyneet maistelemassa. Kesällä 2003 se lähti kohtuulliseen 72 euron hintaan… (www.bocuse.com)

Vastaavia reseptejä

Pikkusyötävä

Appelsiinichutney

time Created with Sketch.
1 h
Pääruoka

Juuresquesadillat ja paprikasalsa

time Created with Sketch.
30 min
Kasvisruoka
Pääruoka

Linssipata

time Created with Sketch.
40 min
Kasvisruoka

Lue lisää

5 x parhaat vappukuplat

24.04.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Viinilehden Vuoden kuohuviini ja Vuoden samppanja – poksauta nämä!

17.04.2024 Viinilehden toimitus

Keväisen heleät – pruuvissa 4 x grüner veltliner Itävallasta

15.04.2024 Antero Niemiaho

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä