viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Reseptit

Suolakaramellipiiras, seljankukka-kirsikat ja appelsiini-rahkamousse

02.12.2019 Kuvausjärjestelyt Linnea Vihonen ja Juuli Hakkarainen + Viinisuositukset Antti Rinta-Huumo + Kuvat Sami Repo

Juhla-aterian täydellinen lopetus on Arto Rastaan suloisen pehmeä suolakaramellipiiras. Herkku nautitaan makean viinin kanssa.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Ainekset

180 g digestivekeksejä

80 g voita

1 rkl tomusokeria

*

Suolakaramelli

2 liivatelehteä

kylmää vettä (liotukseen)

1 dl vettä

1 ¾ dl ruokosokeria

60 g voita kuutioina

1/2 dl kuohukermaa

1 1/2 tl suolaa

*

Mascarbone-kerma

2 ½ dl kuohukermaa

400 g mascarponea tai maustamatonta tuorejuustoa

½ dl ruokosokeria

*

Seljankukka-kirsikat

1 dl seljankukka-mehutiivistettä (esim. Ikea)

200 g kirsikoita (tuoreita tai pakaste)

pieni minigrip-pussi

*

Appelsiini-karamellikastike

1/2 dl sokeria

1 dl appelsiininmehua

*

Appelsiini-rahkamousse

1 dl maitorahkaa

1 dl vispi- tai kuohukermaa

½ appelsiinin kuori ja mehu

1/2 dl tomusokeria

Koristeluun pistaasipähkinöitä

Valmistusohje

1.Aloita seljankukka-kirsikoista. Sekoita mehu ja kirsikat. Pakkaa pieneen tiiviiseen minigrip-pussiin, purista ilma tarkasti pois ja anna maustua yön yli viileässä.
2. Jauha keksit, sulatettu voi ja tomusokeri tehosekoittimessa sekaisin.
3. Painele keksimuruseos joko leivinpaperoidun irtopohjavuoan (halkaisija 26 cm) pohjalle tai pienempiin tartalettivuokiin.
4. Valmista suolakaramelli. Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään.
5.Kiehauta desilitra vettä ja sokeri. Purista pehmenneistä liivatteista vesi pois ja lisää kuumaan vesi-sokeriseokseen.
6. Lisää voikuutiot koko ajan vispilällä sekoittaen. Kaada sekaan kerma ja lisää suola. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.
7. Vatkaa mascarbonetäytteen kerma kevyeksi vaahdoksi. Sekoita mascarbone, sokeri ja löysä kermavaahto kulhossa.
8. Yhdistä suolakaramelli ja mascarbonetäyte lisäämällä huoneenlämpöinen suolakaramelli mascarbonevaahtoon. Kaada seos keksipohjan päälle vuokaan tai pikkuvuokiin. Nosta kylmään hyytymään vähintään 3 tunniksi.
9. Keitä appelsiini-karamellikastike. Paahda sokeri kattilassa ruskeaksi.
10. Lisää appelsiininmehu ja keitä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Jäähdytä kastike.
11. Valmista rahkamousse. Mittaa kulhoon rahka, kerma, hyvin pestyn puolikkaan appelsiinin raastettu kuori ja puristettu mehu sekä tomusokeri. Vaahdota ainekset sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi.
12. Tarjoile piiras appelsiini-rahkamoussen, seljankukka-kirsikoiden ja karamellikastikkeen kanssa. Koristele viipaloiduilla pistaasipähkinöillä.

Viinisuositus

Chateau Carsin Cadillac 2011, Ranska, Tilausvalikoima 941404, 19,98 € (0,5 l)

”Viinin kuivattuja aprikooseja ja makeaa mausteisuutta huokuva aromimaailma täydentää upeasti jälkiruoan makuja. Intensiivinen viini ja piiraan täyteläinen suutuntuma ovat harmonisessa tasapainossa.

 

Vastaavia reseptejä

Pikkusyötävä

Appelsiinichutney

time Created with Sketch.
1 h
Jälkiruoka
Pääruoka

Kevätsipulipiiras ja paistetut vihreät parsat

time Created with Sketch.
50 min
Kasvisruoka

Lue lisää

Sesongin sitrusreseptit

10.01.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Sami Repo

Maa-artisokka yllättää – katso vinkit viinin valintaan

28.10.2020 Taina Salovaara + Kuvat Laura Riihelä

Aika kaivaa jälkiruokaviinit kaapista! Katso makuparit jalohomeisille viineille

02.09.2020 Ulla Häkkinen + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä