Reseptit

Siika ja grillattu kurkkusalaatti

Uskallatko kokeilla grillattua kurkkua? Grillattu kurkkusalaatti ja siika on kesäruokaa parhaimmillaan, nautitaan yrttisen grüner veltlinerin kanssa.

Ainekset

1 siika

1–2 rkl suolaa

1 sitruuna

3 kevätsipulin vartta

*

Kurkkusalaatti:

2 kurkkua

3 rkl hienoa merisuolaa

1 rkl valkoviinietikkaa

1 tl hunajaa

2 palaa ruisleipää

1 rkl oliiviöljyä

noin ½ dl ketunleipää, lipstikkaa tai minttua hienonnettuna

2 dl turkkilaista jogurttia

2 rkl kuorittuja, paahdettuja pistaaseja

Valmistusohje

  1. Aloita kurkkusalaatista. Leikkaa kurkut kahteen-kolmeen osaan ja puolita kurkut. Koverra kurkuista siemenet lusikalla pois. Leikkaa kukin koverrettu kurkku kolmeksi lankkumalliseksi palaksi. Laita kurkut kulhoon ja lisää suola. Sekoita. Anna maustua 2 tuntia.
  2. Huuhtele kurkut ja painele kuiviksi talouspaperilla.
  3. Poista siiasta sisälmykset ja suomusta kala. Leikkaa nahkaan viillot 4 senttimetrin välein. Hiero kalan sisään ja pintaan reilusti suolaa. Viipaloi sitruuna, hienonna kevätsipuli.  Laita sitruunaviipaleet ja kevätsipulit kalan sisään.
  4. Sekoita kurkkusalaatin etikka ja hunaja kulhossa.
  5. Kuumenna grilli. Nosta kala grilliin. Asettele myös kurkkulankut varovasti grilliin. Käytä riittävän tiheää ritilää, jotta ne eivät putoa grilliin. Kääntele kurkkuja ja anna paahtua kunnolla. Nosta valmiit kurkkulankut etikka-hunajaan.
  6. Käännä myös kala kerran, jotta se paahtuu ja kypsyy molemmin puolin. Tarkista kalan kypsyys sisältä.
  7. Nosta kypsä kala folion päälle vetäytymään.
  8. Voitele leipäpalat oliiviöljyllä ja paahda grillissä rapeiksi.
  9. Hienonna yrtit ja sekoita kurkkuihin.
  10. Levitä jogurtti tarjoiluvadille ja asettele kurkut jogurtin päälle. Murenna päälle ruisleivät ja viimeistele paahdetuilla, rouhituilla pistaasipähkinöillä.
  11. Tarjoa grillattua kurkkusalaattia siian kanssa.

Viinisuositus

Geyerhof Stockwerk Grüner Veltliner 2017

927567, Alkon tuotesivu
Valkoviini / Niederösterreich / Itävalta
Geyerhof
Grüner Veltliner
16,50 € (0,75 l)
Luomu
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Viinin yrttinen, hennon mausteinen ja mineraalinen aromikkuus tuo vaalean kalan sitruunaiseen makuun mukavaa maustetta. Viini sointuu erityisen maukkaasti ruoan mintulla höystettyyn grillattuun kurkkusalaattiin ja sen kesäisiin makuihin. Herkullinen yhdistelmä!

 

Vastaavia reseptejä

Pääruoka

Viisi viiniä, savusiikaa ja kurkkusalaattia

time Created with Sketch.
10 min + 20 min
Munaton Kalaruoka
Pääruoka

Ripirapeat lammasvartaat ja fenkolisalaatti

time Created with Sketch.
40 min
Gluteeniton Liharuoka
Pääruoka

Grilliperunat ja ranchkastike

time Created with Sketch.
45 min
Gluteeniton Liharuoka

Vastaavia artikkeleita

Sami Kurosen kesään kuuluvat grilliruoat ja hyvät viinit

Kaupallinen yhteistyö

31.05.2019 Viini-lehden toimitus + Juomavinkki.fi

Mitä olutta grilliruoan kanssa?

27.05.2015 Teksti Jaakko Matikainen + Kuvat Laura Riihelä ja Shutterstock