Siika ja grillattu kurkkusalaatti

Uskallatko kokeilla grillattua kurkkua? Grillattu kurkkusalaatti ja siika on kesäruokaa parhaimmillaan, nautitaan yrttisen grüner veltlinerin kanssa.

17.06.2019 Meri-Tuuli Väntsi + Kuva Sami Piskonen + Viini Antti Rinta-Huumo

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Mainos - Sisältö jatkuu alla

Ainekset

1 siika

1–2 rkl suolaa

1 sitruuna

3 kevätsipulin vartta

*

Kurkkusalaatti:

2 kurkkua

3 rkl hienoa merisuolaa

1 rkl valkoviinietikkaa

1 tl hunajaa

2 palaa ruisleipää

1 rkl oliiviöljyä

noin ½ dl ketunleipää, lipstikkaa tai minttua hienonnettuna

2 dl turkkilaista jogurttia

2 rkl kuorittuja, paahdettuja pistaaseja

Valmistusohje

  1. Aloita kurkkusalaatista. Leikkaa kurkut kahteen-kolmeen osaan ja puolita kurkut. Koverra kurkuista siemenet lusikalla pois. Leikkaa kukin koverrettu kurkku kolmeksi lankkumalliseksi palaksi. Laita kurkut kulhoon ja lisää suola. Sekoita. Anna maustua 2 tuntia.
  2. Huuhtele kurkut ja painele kuiviksi talouspaperilla.
  3. Poista siiasta sisälmykset ja suomusta kala. Leikkaa nahkaan viillot 4 senttimetrin välein. Hiero kalan sisään ja pintaan reilusti suolaa. Viipaloi sitruuna, hienonna kevätsipuli.  Laita sitruunaviipaleet ja kevätsipulit kalan sisään.
  4. Sekoita kurkkusalaatin etikka ja hunaja kulhossa.
  5. Kuumenna grilli. Nosta kala grilliin. Asettele myös kurkkulankut varovasti grilliin. Käytä riittävän tiheää ritilää, jotta ne eivät putoa grilliin. Kääntele kurkkuja ja anna paahtua kunnolla. Nosta valmiit kurkkulankut etikka-hunajaan.
  6. Käännä myös kala kerran, jotta se paahtuu ja kypsyy molemmin puolin. Tarkista kalan kypsyys sisältä.
  7. Nosta kypsä kala folion päälle vetäytymään.
  8. Voitele leipäpalat oliiviöljyllä ja paahda grillissä rapeiksi.
  9. Hienonna yrtit ja sekoita kurkkuihin.
  10. Levitä jogurtti tarjoiluvadille ja asettele kurkut jogurtin päälle. Murenna päälle ruisleivät ja viimeistele paahdetuilla, rouhituilla pistaasipähkinöillä.
  11. Tarjoa grillattua kurkkusalaattia siian kanssa.

Viinisuositus

 

Mainos - Sisältö jatkuu alla

Uusimmat reseptit

Lue myös

Mustan mehiläisen hunaja

Mustan mehiläisen kultaa

Hunaja on mehiläisten taidonnäyte. Nora Mäntysaari kasvattaa uhanalaisia mustia mehiläisiä, pohjolan alkuperäisrotua.

Mainos - Sisältö jatkuu alla