Yleinen

Raparperi-vaniljatartaletti

24.05.2019 Taina Salovaara + Kuva Laura Riihelä

time Created with Sketch.
1 h
servings Created with Sketch.
8 annosta

Makea ranskalainen raparperi-vaniljatartaletti valmistuu puutarhan sadosta. Sen voi valmistaa hyvissä ajoin etukäteen ja koota juuri ennen tarjoilua.

Ainekset

8–10 palaa

*

1 pkt (400 g) pakastemurotaikinaa

tai

4 dl vehnäjauhoja

125 g pehmeää voita

1 dl tomusokeria

1 keltuainen

*

Vaniljakiisseli:

1/2 dl sokeria

3 keltuaista

2 rkl maizenaa

4 dl kermamaitoa

2 tl vaniljasokeria

1 rkl voita

*

Pinnalle:

300 g raparperia

1 dl punaviiniä

1 1/2 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

Valmistusohje

  1. Sulata valmistaikina. Jos teet taikinan itse, paloittele voi monitoimikoneen kulhoon ja lisää joukkoon jauhot, sokeri ja keltuainen. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Peitä irtopohjaisen piirasvuoan pohja leivinpaperilla. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pane pohja pakastimeen noin 1/2 tunniksi.
  2. Mittaa kiisseliainekset vaniljasokeria ja voita lukuun ottamatta (pinnoitettuun) kattilaan. Kuumenna seosta hiljalleen koko ajan sekoittaen, kunnes se kiehuu. Keitä hiljalleen 2 minuuttia.
  3. Nosta kattila liedeltä, lisää voi ja vaniljasokeri. Jäähdytä kastike kylmäksi vesihauteessa välillä sekoittaen.
  4. Kuori raparperi tarvittaessa. Paloittele varret.
  5. Mittaa sokeri ja punaviini kattilaan. Lisää raparperi ja hauduta paloja, kunnes ne pehmenevät hieman. Ota raparperit liemestä. Keitä liemi siirappimaiseksi. Anna liemen poreilla ja haihtua voimakkaasti noin 20 minuuttia. Lisää vaniljasokeri siirappiin.
  6. Pistele piirakkapohja haarukalla. Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes se on vaaleanruskea. Irrota pohja jäähtyneenä ja nosta tarjoiluvadille.
  7. Levitä vaniljakiisseli torttupohjan päälle. Lisää pinnalle raparperipalat ja valuta päälle punaviinisiirappia.

Viinisuositus

Borgo Maragliano La Caliera Moscato d’Asti 2019

Alkon tuotenro: 557844

Valkoviini Italia
8,79 €
0.375 l
Artboard Created with Sketch.
zero-points Created with Sketch. 0
Laatu vastaa hintaa
Lue lisää

Vastaavia reseptejä

Jälkiruoka

Raparperi sitrus-vaniljaliemessä ja ruby-suklaa

time Created with Sketch.
1 h 20 min
Gluteeniton

Ranskalainen tomaatti-dijonpiirakka

time Created with Sketch.
1 h 5 min
Munaton Kasvisruoka
Jälkiruoka

Vastaavia artikkeleita

Ihana, hapokas raparperi – katso herkulliset raparperireseptit!

17.05.2021 Viinilehden toimitus

Maa-artisokka yllättää – katso vinkit viinin valintaan

28.10.2020 Taina Salovaara + Kuvat Laura Riihelä

Juhannuksen rapsakka riesling ja raparperi-lohileivät

Kaupallinen yhteistyö

18.06.2020 Viinilehden toimitus