Reseptit

Portugalilainen täytetty leipä, eli prego

13.03.2022 Ruoka Meri-Tuuli Väntsi + Viini Antti Rinta-Huumo + Tyyli Sara Savijoki + Kuvat Sami Repo

time Created with Sketch.
2 h
servings Created with Sketch.
6 annosta

Portugalilaiset rakastavat täytettyjä leipiä. Bataattisämpylästä, bolo do caco, syntyy erityisen hyvä prego. Pregoon tulee vain pihvi, juustoa, voita ja sinappia – ehkä majoneesia ja salaatinlehti, jos heittäytyy villiksi.

Ainekset

1 keskikokoinen bataatti (n. 400g)

1 ¾ dl vettä

1 tl kuivahiivaa

½ rkl sokeria

7 ½ dl vehnäjauhoja

2 tl suolaa

*

Lisäksi:

vehnäjauhoja leipomiseen

tippa oliiviöljyä

*

Täyte:

6 ohutta (noin 1 cm) naudan ulkofileepihviä

suolaa

mustapippuria

voita

vahvaa juustoa (esim. cheddar tai gruyére)

sinappia

majoneesia

Valmistusohje

1. Pese bataatti ja laita se kuorineen leivinpaperille uunipellille. Paahda pehmeäksi 180-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes veitsi uppoaa bataattiin helposti. Anna jäähtyä hetki.
2. Lämmitä vesi 38-asteiseksi ja sekoita hiiva ja sokeri veteen.
3. Siivilöi jauhot isoon kulhoon ja sekoita suola jauhoihin.
4. Halkaise bataatti ja lusikoi bataatin sisus kulhoon, soseuta se.
5. Lisää hiiva-vesiseos bataattisoseeseen ja sekoita sileäksi.
6. Yhdistä bataattiseos jauhoihin ja vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisa ja sileä.
7. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä tunnin.
8. Jaa taikina kuuteen osaan, muotoile jauhotetuin käsin palloiksi. Litistä pallot leivinpaperille 3 cm paksuiksi kiekoiksi. Anna tekeytyä liinan alla toinen tunti.
9. Pyyhi rautapaistinpannun pinta tipalla öljyä ja kuumenna. Paista sämpylät yksi kerrallaan pannussa molemmin puolin ruskeiksi ja laita takaisin leivinpaperille. Nosta ruskistetut sämpylät 180-asteisen uunin keskiosaan kypsymään vielä 12 minuutiksi.
10. Täytä kypsät sämpylät. Mausta pihvit suolalla ja ruskista nopeasti kuumalla pannulla. Halkaise sämpylät, voitele voilla ja laita toisille puolikkaille myös juustoa. Paahda sämpylöitä uunissa, kunnes juusto sulaa ja toinen puolikas rapeutuu. Lisää sämpylöille sinappia ja majoneesia. Laita pihvi sämpylän väliin. Tarjoile täytetty leipä suositusviinin kera ja syö heti.

Viinisuositus:

Golpe Reserva 2018

Alkon tuotenro: 490807

Punaviini Portugali
18,65 €
0.75 l
Artboard Created with Sketch.
zero-points Created with Sketch. 0
Laatu vastaa hintaa
Lue lisää

Vastaavia reseptejä

Mallasleipä

time Created with Sketch.
1 h 15 min
Leipä
Alkuruoka

Portugalilaiset kroketit jauhelihasta, Croquetas de carne

time Created with Sketch.
4 h 45 min
Liharuoka
Pääruoka

Papu-mustekalasalaatti, Salada de polvo com feijoes

time Created with Sketch.
1+10 h
Gluteeniton Kalaruoka

Lue lisää

Piknikviinit kevääseen – tällä kertaa ilman kuplia!

13.04.2022 Viinilehden toimitus

3 x herkullinen portugalilainen punaviini

08.03.2022 Viinilehden toimitus + kuva Laura Riihelä

Maastopalo tuhosi viinitarhan – miten kävi tuottajalle?

22.09.2021 Pilvikki Kause