Yleinen

Portugalilainen lihapata, karitsa-cataplana

04.02.2021 Kira Weckman + Kuva Sami Piskonen

time Created with Sketch.
12 h
servings Created with Sketch.
4-5 annosta

Perinteinen portugalilainen lihapata, cataplana, maistuu talven tuiverruksessa.

Ainekset

4-5 annosta

gluteeniton, maidoton, munaton

30 min + 12 h marinointiin

*

800 g karitsan ulkofileetä

1 rkl hienoa (meri)suolaa

6 rkl oliiviöljyä

3 valkosipulinkynttä

1 rkl makeaa paprikajauhetta

1/2 tl mietoa chiliä (jauhetta tai pala tuoretta chiliä hienonnettuna)

1 tl kuivattua oreganoa

2 tomaattia (tai ½ prk säilykettä)

1 punainen paprika

4 rkl oliiviöljyä

1 keltasipuli

3 dl kuivaa valkoviiniä

2 dl lihalientä

(0,5 dl vaaleaa portviiniä)

tuoretta persiljaa tai korianteria

*

Tarjoiluun:

leipää

Valmistusohje

1. Putsaa karitsan ulkofileistä kalvot ja leikkaa lihat noin 2 cm kuutioiksi. Mausta liha suolalla.
2. Hienonna morttelissa (tai yleiskoneessa) oliiviöljy, kuoritut valkosipulinkynnet ja mausteet. Kaada seos lihan joukkoon, sekoita. Suojaa astia kannella ja anna lihan marinoitua jääkaapissa seuraavaan päivään.
3. Kalttaa eli kuori kaksi tomaattia, poista siemenet ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Kuutioi myös paprika. Hienonna kuorittu sipuli.
4. Lämmitä 4 rkl oliiviöljyä pannussa tai kasarissa (tai Cataplana-padassa) ja kuullota siinä hienonnettu sipuli (noin 5 minuuttia).
5. Lisää joukkoon lihat marinaadeineen ja paista kevyesti, noin 5 minuuttia, seos ei saa tummua.
6. Lisää tomaatit ja paprika, sekoittele pari minuuttia.
7. Kaada joukkoon nesteet. Mausta halutessasi tilkalla vaaleaa portviiniä. Kiehauta, ja kypsennä miedolla lämmöllä noin 10-15 minuuttia.
8. Poista pintaan kertyvä vaahto kauhalla. Mausta ruokaa tarvittaessa vielä suolalla.
9. Ripottele päälle reilusti hienonnettua persiljaa tai korianteria ennen tarjoilua. Tarjoile cataplana tuoreen leivän kera.

Viinisuositus:

Pinha Ribeiro Santo Reserva 2017

Alkon tuotenro: 481407

Punaviini Portugali
11,99 €
0.75 l
Artboard Created with Sketch.
one-point Created with Sketch. 1
Edullinen ostos
Lue lisää

Vastaavia reseptejä

Pääruoka

Burgundinpata

time Created with Sketch.
3-4 h
Maidoton Liharuoka
Pikkusyötävä

Karitsamakkara-nakkipiilot

time Created with Sketch.
35 min
Maidoton Liharuoka
Pääruoka

Hampurilainen karitsapihvillä

time Created with Sketch.
45 min
Munaton Leipä

Vastaavia artikkeleita

Portugali lasissa ja lautasella – herkulliset reseptit ja houkuttelevimmat viinit!

15.02.2021 Viinilehden toimitus

Soalheiron viinitila nostaa Vinho Verde -viinit uusiin ulottuvuuksiin

30.09.2020 Ilkka Sirén + kuvat Kaisu Jouppi

Pääsiäisen paras valkoviini ja parsaresepti – näillä korkkaat kevään

Kaupallinen yhteistyö

31.03.2020 Viinilehden toimitus