Reseptit

Portugalilainen leipäkeitto

time Created with Sketch.
40 min
servings Created with Sketch.
4 annosta

Portugalilainen leipäkeitto on simppeliä ja edullista penninvenytysruokaa. Sopan pääosassa ovat hyvä leipä ja runsas valkosipulin käyttö.

Ainekset

Liemi:

2 litraa kana-, kasvis- tai kalalientä (tai vettä)

6 valkosipulinkynttä

½ ruukkua korianteria

1 rkl oliiviöljyä

suolaa

*

Yrttiseos:

6 valkosipulinkynttä

1 sitruunan kuori raastettuna

1 ruukku korianteria

2–3 rkl oliiviöljyä

ripaus suolaa

*

Uppomunat:

4 munaa

2 l vettä

1,4 dl etikkaa

suolaa

*

Tarjoiluun:

2 valkosipulinkynttä

2 rkl oliiviöljyä

4 viipaletta vaaleaa juurileipää (eilistä)

mustapippuria

Valmistusohje

1.Valmista liemi. Laita käyttämäsi neste kattilaan. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet veitsen lappeella rikki. Laita valkosipulit ja korianterin oksat varsineen liemeen. Lisää oliiviöljy ja pieni ripaus suolaa. Kiehauta, alenna lämpöä ja anna porista hiljaa.
2. Tee keiton yrttiseos. Laita 6 kuorittua valkosipulinkynttä, sitruunan kuoriraaste, varsineen silputtu korianteri ja 2 rkl oliiviöljyä tehosekoittimeen. Soseuta karkeaksi tahnaksi, lisää tarvittaessa oliiviöljyä. Mausta suolalla.
3. Valmista uppomunat. Mittaa vesi, etikka ja ripaus suolaa kattilaan. Lämmitä lähes kiehuvaksi. Riko muna kahvikuppiin. Pyöräytä kattilan veteen kierre ja kaada muna varovasti veteen. Tee samoin lopuille munille. Kypsennä 2–3 minuuttia. Nosta reikäkauhalla liinalle valumaan.
4. Kuori ja leikkaa 2 valkosipulinkynttä ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna reilu loraus oliiviöljyä pannussa. Ruskista leipäviipaleet pannussa, käännä leivät ja lisää pannulle myös valkosipuliviipaleet. Paista, kunnes valkosipuli juuri ja juuri ruskistuu. Nosta leivät ja valkosipulit talteen.
5. Maista lientä ja lisää tarvittaessa suolaa. Siivilöi liemi.
6. Tarjoile leipäkeitto. Laita laakean keittolautasen pohjalle pari ruokalusikallista yrttitahnaa. Nosta lautaselle paahdettu leipäviipale ja sen päälle uppomuna. Kaada lautaselle noin 3 dl kuumaa lientä. Rouhi päälle mustapippuria ja koristele paahdetuilla valkosipuliviipaleilla. Tarjoa heti.

Vinkki: Leipäkeitto on uppomunan kanssa tarjoiltuna illallisen upea väliruoka tai talvibrunssin aloitus.

Viinisuositus

Geyerhof Stockwerk Grüner Veltliner 2018

Alkon tuotenro: 927567

Valkoviini Itävalta
16,50 €
0.75 l
Artboard Created with Sketch.
zero-points Created with Sketch. 0
Laatu vastaa hintaa
Lue lisää

Vastaavia reseptejä

Pääruoka

Parsahodari

time Created with Sketch.
30 min
Kasvisruoka
Alkuruoka

Kylmä parsakeitto ja rapea gruyere

time Created with Sketch.
1 h 5 min
Gluteeniton Kasvisruoka
Pääruoka

Seljanka (venäläinen kalakeitto) ja sahrami-hapankerma

time Created with Sketch.
1 h 10 min
Gluteeniton Keitto

Vastaavia artikkeleita

Samuli Pasanen: Ramen-junan kyydissä

18.05.2020 Samuli Pasanen + kuva Sami Piskonen

Parhaat viinit kansallisruoka ruisleivälle

05.12.2019 Antti Rinta-Huumo + Kuva Sami Piskonen

Vuoden rosee 2018 maistuu kesältä!

24.05.2018 Juha Berglund + Antti Rinta-Huumo + Kuva Sami Repo