Yleinen

Perinteinen joulukinkku

01.12.2017 Kira Weckman + Kuva Sami Piskonen + Tyyli Juuli Hakkarainen

Joulukinkku on joulupöydän kunkku ja kinkkuviinin valinta aina yhtä kinkkinen juttu. Katso tästä perinteisen joulukinkun ohje ja viinisuositus.

Ainekset

20 annosta

maidoton

15 min + 12 h paistamiseen ja 2–4 vrk sulamiseen

*

noin 12 kg juhlakinkku (esim. tuoresuolattu luullinen kinkku)

*

Kuorrute:

2 dl sinappia

3 munan keltuaista

3 rkl sokeria

1 tl suolaa

*

Pinnalle:

2 dl (ruis)korppujauhoja

(kokonaisia neilikoita)

Valmistusohje

1. Ota joulukinkku huoneenlämpöön noin 10 tuntia ennen paistoa. Kinkun sisälämpötilan tulisi olla noin 10 astetta, kun kypsennys aloitetaan. Jos kinkku on pakastettu, varaa sen sulamiseen jääkaapissa 2-5 vuorokautta.
2. Aseta kinkku nahkapuoli ylöspäin uuniritilän päälle ja aseta ritilä uunipannun päälle.
3. Kuivaa kinkun pinta paperilla. Työnnä paistolämpömittari (mieluiten digitaalinen) kinkun paksuimpaan kohtaan. Varo työntämästä luuhun saakka.
4. Kaada uunipannulle 2-3 cm kerros vettä. Voit myös valella kinkkua paiston aikana pellille valuneella rasvalla. Lisää tarvittaessa nestettä pellille myös paiston aikana.
5. Paista kinkkua 100–110-asteisessa uunissa kunnes kinkun sisälämpötila on 73 astetta. Paistoaika on 1–1,5h/kg. Jos haluat kinkusta ylikypsän, paista kunnes sisälämpötila on 83 astetta. Lämpötila nousee pari astetta vielä uunista poistamisen jälkeen.
6. Anna kinkun hieman jäähtyä ennen kuorruttamista.
7. Poista kinkusta nahka ja mahdollinen verkko. Halutessasi voit ohentaa rasvakerrosta tai poistaa sen kokonaan.
8. Sekoita kulhossa sinappi, keltuaiset, sokeri ja suola.
9. Sivele seos kinkun pinnalle ja ripottele päälle korppujauhoja. Halutessasi voit painella pinnalle koristeeksi kokonaisia neilikoita.
10. Kuorruta kinkkua uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia, tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Muista! Säilytä joulukinkku jääkaapissa kelmulla peitettynä. Viipaloi tarjolle aina vain tarvittava määrä ja pidä kinkkua huoneenlämmössä mahdollisimman lyhyen aikaa.

Viinisuositus

Gisselbrecht Gewurztraminer Tradition 2017

Alkon tuotenro: 579337

Valkoviini Alsace
13,99 €
0.75 l
Artboard Created with Sketch.
one-point Created with Sketch. 1
Edullinen ostos
Lue lisää

Vastaavia reseptejä

Jälkiruoka

Kultaiset suklaamoussepiparit

time Created with Sketch.
25 min
Munaton
Pääruoka

Fenkolisosekeitto maustemurulla

time Created with Sketch.
40 min
Munaton Keitto
Alkuruoka

Sillijäädyke

time Created with Sketch.
6 h
Gluteeniton Kalaruoka

Vastaavia artikkeleita

Joulupöydän viinit – mitä viiniä tarjota jouluruokien kanssa?

21.12.2020 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

5 x kuohuviini ja samppanja uuteenvuoteen

21.12.2020 Viinilehden toimitus

Täyteläinen punaviini ja juustolautanen – täydelliset kumppanit!

Kaupallinen yhteistyö

14.12.2020 Viinilehden toimitus