Yleinen

Peltipiirakkaa ja jokirapu-lohisalaattia

1. Valmista piirakkataikina. Mittaa monitoimikoneen kulhoon jauhot ja suola. Paloittele joukkoon voi. Sekoita murumaiseksi seokseksi. Voit valmistaa taikinan halutessasi myös käsin 2. Lisää muna ja vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinapalloksi. 3. Kääräise taikinapallo tuorekelmuun ja nosta kylmään puoleksi tunniksi. 4. Kauli taikina leivinpaperiarkille ohueksi levyksi ja nosta reunalliselle uunipannulle. Nosta taikinan reunat uunipannun reunoille. 5. […]

Ainekset

15 annosta

30 min + 2 h paistamiseen ja jäähtymiseen

*

5 dl vehnäjauhoja

1 dl ruisjauhoja

1 tl suolaa

150 g voita

1 muna

5-6 rkl vettä

*

Täyte:

6 dl kuohukermaa

3 munaa

300 g gruyere-juustoa

2 tl fenkolinsiemeniä

1 sitruunan raastettu kuori

*

Jokirapu-lohisalaatti:

200 g jokiravun pyrstöjä suolaliemessä

200 g graavilohta

1 prk (200 g) ranskankermaa

1 rkl dijonsinappia

1 dl tilliä hienonnettuna

1/2 dl ruohosipulia hienonnettuna

100 g punamangoldia tai babypinaatinlehtiä

1 sitruuna

Valmistusohje

1. Valmista piirakkataikina. Mittaa monitoimikoneen kulhoon jauhot ja suola. Paloittele joukkoon voi. Sekoita murumaiseksi seokseksi. Voit valmistaa taikinan halutessasi myös käsin
2. Lisää muna ja vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinapalloksi.
3. Kääräise taikinapallo tuorekelmuun ja nosta kylmään puoleksi tunniksi.
4. Kauli taikina leivinpaperiarkille ohueksi levyksi ja nosta reunalliselle uunipannulle. Nosta taikinan reunat uunipannun reunoille.
5. Tee täyte. Sekoita kulhossa kerma ja munat.
6. Raasta juusto ja sekoita kerma-munaseokseen. Mausta fenkolinsiemenillä ja hyvin pestyn sitruunan raastetulla kuorella.
7. Kaada seos pohjataikinan päälle.
8. Kypsennä 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 25 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Anna jäähtyä.
9. Valuta jokiravun pyrstöt. Viipaloi graavilohi. Sekoita ranskankerman joukkoon dijonsinappi, tilli- ja ruohosipulisilppu.
10. Leikkaa piirakka annospaloiksi. Lusikoi paloille ranskankermaseosta. Nostele päälle jokiravun pyrstöjä ja graavilohiviipaleita.
11. Huuhtele punamangoldin lehdet lävikössä kylmällä vedellä ja taputtele kuivaksi talouspaperilla. Heittele piirakan päälle punamangoldin lehtiä.
12. Koristele sitruunasta leikatuilla viipaleilla ja halutessasi hienonnetulla tillillä.

Vinkki: Paista piirakka edellisenä päivänä. Täytä ja koristele vähän ennen tarjoilua. Tai nauti piirakka sellaisenaan ilman jokirapu-lohisalaattia.

Viinisuositus juhlien noutopöytään

Freixenet Elyssia Gran Cuvée Cava Brut

531257, Alkon tuotesivu
Kuohuviini / DO Cava / Espanja
Freixenet
Chardonnay, Macabeo, Parellada, Pinot Noir
20,50 € (0,75 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Moninaisia makuja tarjoavien herkkujen seuraan sointuu erinomaisesti reilun hedelmäinen, omenainen, päärynäinen, sitruksinen, viehkeän paahteinen ja mineraalinen kuohuviini. Sen tyylikäs kuplivuus ryhdittää täyteläisten ruokien suutuntumaa. Hedelmäinen kuohuviini on paras valinta, kun noutopöytä notkuu makuja laidasta laitaan.

Vastaavia reseptejä

Jälkiruoka

Pipari-paahtovanukkaat

time Created with Sketch.
2-3 h
Jälkiruoka
Pikkusyötävä

Sienipannari

time Created with Sketch.
30 min
Leivonnainen

Vastaavia artikkeleita

Parhaat viinit kansallisruoka ruisleivälle

05.12.2019 Antti Rinta-Huumo + Kuva Sami Piskonen

TOP 4: Alkon joulukuun erikoiserät – katso tärpit!

05.12.2019 Kalle Naatula

Iiro Rantala – Omasta elämästä improvisoiden

02.12.2019 Sanna Pöyry + Kuva Gregor Hohenberg