paistettu sorsa

Paistettu sorsa, muhennettu selleri ja pikkelöity maa-artisokka

Keittiömestari Arto Rastas inspiroitui luonnosta ja loihti annoksen, joka toistaa syksyisen metsän makuja. Pinot Noir -viinin yrttisyys sopii täydellisesti muhennetun sellerin makumaailmaan.

1 h 30 min
servings 4 annosta

12.11.2021 Arto Rastas + kuva Elvi Rista

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Mainos - Sisältö jatkuu alla

Ainekset

Pikkelöity maa-artisokka:

2 maa-artisokkaa pestynä

3 rkl vettä

2 rkl sokeria

1 rkl väkiviinaetikkaa

*

Voitaikinavannike:

2 voitaikinalevyä

1 muna

*

Muhennettu selleri:

500 g mukulaselleriä

1 sipuli

vettä keittämiseen

1 rkl voita

2 dl kermaa

suolaa

mustapippuria

*

Paistettu päärynä:

1 iso päärynä

2 rkl voita

2 rkl vaaleaa balsamicoetikkaa

suolaa

*

Sorsanrinta:

4 sorsanrintaa (tai ankan)

2 rkl voita

1 valkosipulinkynsi viipaloituna

2 oksaa timjamia

1 dl tiivistä lihalientä

suolaa

mustapippuria

Valmistusohje

1. Pikkelöi maa-artisokat. Sekoita vesi, sokeri ja etikka kattilassa. Keitä, kunnes sokeri on liuennut.
2. Leikkaa maa-artisokat erittäin ohuiksi viipaleiksi ja pyörittele liemessä. Laita maa-artisokat liemineen minigrip-pussiin. Anna maustua viileässä vähintään tunti, mieluiten seuraavaan päivään.
3. Tee seuraavaksi vannikkeet. Leikkaa voitaikinoista 4 kappaletta noin 8 cm (halkaisija) kiekkoja ja aseta ne uunipellille leivinpaperille. Voitele kiekot munalla. Pyörittele jäljelle jääneistä taikinapaloista nauhoja ja aseta nauhat kiekkojen päälle kiertämään ulkoreunaa.
4. Paista 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia, kunnes saat aikaan kauniita kuppimaisia vannikkeita.
5. Valmista seuraavaksi muhennettu selleri. Kuori ja kuutioi selleri sormenpään kokoisiksi paloiksi. Kuori ja hienonna sipuli.
6. Keitä sellerit suolalla maustetussa vedessä lähes kypsiksi. Kaada vesi pois.
7. Kuullota sipulit voissa pannulla, lisää sellerit ja kerma.
8. Hauduta kypsäksi ja mausta lopuksi.
9. Valmista lisukepäärynä. Kuori päärynä ja leikkaa se neljäksi lohkoksi. Poista siemenet.
10. Paista päärynät voissa pannulla kypsäksi. 11. Lisää lopuksi etikka pannuun ja pyörittele hetki. Mausta suolalla.
11. Leikkaa sorsanrintojen nahkaan ristiviillot. Mausta liha suolalla sekä pippurilla.
12. Kuumenna voi paistinpannussa, lisää viipaloitu valkosipulinkynsi ja timjami. Lisää pannuun rinnat ja ruskista molemmin puolin pari minuuttia. Nosta sivuun ja anna vetäytyä folion alla noin 10 minuuttia.
13. Lisää lihaliemi pannulle ja anna kiehua hetki kasaan.
14. Kokoa annokset. Nosta vannike lautaselle, laita sen sisään muhennettua selleriä. Viipaloi sorsanrinnat, nosta lautaselle ja tarjoile lihaliemen, päärynän ja maa-artisokan kanssa.

Mainos - Sisältö jatkuu alla

Uusimmat reseptit

Lue myös

Mainos - Sisältö jatkuu alla