Reseptit

Nuotio-bouillabaisse

time Created with Sketch.
1 h 10 min
servings Created with Sketch.
4-6 annosta

Kesän rennoimmassa kalakeitossa on tölkkisimpukoita. Se valmistuu tarvittaessa myös nuotiolla.

Ainekset

noin 600 g kalaa & äyriäisiä (ahvenia, haukea, katkarapuja, tölkkisinisimpukoita)

½ fenkoli

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

2–3 rkl oliiviöljyä

5 dl valkoviiniä

1 tlk kuorittuja tomaatteja

8 dl kalalientä

1 appelsiinin mehu (josta 1 rkl rouilleen)

ripaus sahramia

ripaus mustapippuria

suolaa

*

Rouille:

1 pala vaaleaa leipää (kuivaa)

1 rkl appelsiinimehua

ripaus sahramia

1 iso keltuainen

1 valkosipulinkynsi

2 tl savupaprikaa

1 tl Dijon-sinappia

1 dl oliiviöljyä (mietoa)

Valmistusohje

  1. Tee rouille. Laita kuivahtanut leipäpala kylmään veteen likoamaan.
  2. Purista appelsiinista mehu lasiin ja ota siitä 1 rkl pieneen kippoon. Ripottele kippoon sahrami. Sekoita sahrami ja mehua, kunnes sahrami liukenee.
  3. Purista leipäpalasta vedet pois ja laita tehosekoittimen kulhoon. Lisää sahramiliemi ja loput ainekset oliiviöljyä lukuun ottamatta. Soseuta sileäksi tahnaksi ja lisää öljy ohuena norona. Tarkista rouillen maku ja mausta tarvittaessa lisää.
  4. Perkaa ja paloittele nahattomat kalat.
  5. Suikaloi fenkoli ja kuorittu sipuli. Kuori ja viipaloi valkosipulit.
  6. Kuumenna öljyä padassa nuotiolla ja lisää fenkoli, sipuli ja valkosipulit. Paista hetki mutta älä ruskista. Kun kasvikset alkavat ruskistua, lisää pataan valkoviini. Kiehauta.
  7. Lisää tomaattitölkki, kalaliemi, loput appelsiinimehut ja ripaus sahramia. Jos käytät tölkkisimpukoita, lisää pataan myös niiden säilöntäliemi. Keitä noin 20 minuuttia tai kunnes fenkoli on pehmeää ja tomaatit ovat hajonneet liemeen.
  8. Musta mustapippurilla ja lisää tarvittaessa suolaa.
  9. Lisää pataan kalat ja äyriäiset. Sekoita varovasti. Nosta pata pois nuotiolta, kalat ja äyriäiset ehtivät hyvin kypsyä liemessä, vaikka pata ei olekaan enää tulilla.
  10. Tarjoa bouillabaisse-keiton kanssa rouillea. Rouillea sekoitetaan soppaan lautasella antamaan makua ja saostamaan lientä.

Viinisuositus

Redoma Rosé 2017

499737, Alkon tuotesivu
Roseeviini / DOC Douro / Portugali
Niepoort
Tinta Amarela, Touriga Franca
19,99 € (0,75 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Roseeviinin punasävytteinen, kypsän marjainen luonne korostuu tiivismakuisen ja reilusti hapokkaan keiton ansiosta. Viinin reilu yrttisyys sopii keiton tomaattiseen aromimaailmaan erinomaisesti. Rakenteellisesti Redoma pärjää erinomaisesti keiton seurassa. Maukas kokonaisuus.

Vastaavia artikkeleita

TOP 5: Keittoviinit

30.01.2017 Antti Rinta-Huumo Kuva: Sami Repo