Maa-artisokka-gazpacho

Maa-artisokka-gazpacho

Espanjalaishenkinen valkoinen gazpacho maa-artisokasta ja mintusta on ollut useampana kesänä helsinkiläisravintola Murun alkuruokalistalla.

2 h 20 min
servings 4 annosta

06.05.2021 Ruoka Henri Alén + Viinisuositukset Antti Rinta-Huumo + Tyyli Juuli Hakkarainen + Kuvat Sami Repo

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Mainos - Sisältö jatkuu alla

Ainekset

200 g maa-artisokkaa

2 rkl ekstraneitsytoliiviöljyä

1 kurkku

1 salottisipuli

1 valkosipulinkynsi

2 dl vaalean leivän sisustaa paloina

2 ½ dl kasvislientä kylmänä

1/2 dl kuorittuja manteleita

1 dl vihreitä kivettömiä viinirypäleitä

10 mintunlehteä

1 rkl sherryviinietikkaa tai balsamicoetikkaa

1 tl suolaa

*

Koristeluun:

viinirypäleitä

minttua

mantelia raastettuna

neitsytoliiviöljyä

maa-artisokkalastuja

Valmistusohje

1. Harjaa maa-artisokat puhtaiksi juoksevan veden alla. Kuivaa ne hyvin ja sivele öljyllä. Laita maa-artisokat leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda kypsiksi 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä.
2. Kuori kurkku ja paloittele se. Kuori ja paloittele karkeasti sipuli ja valkosipuli. Liota leipä pehmeäksi kasvisliemessä.
3. Pane kaikki raaka-aineet tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi.
4. Anna maustua kylmässä vähintään tunnin ajan.
5. Sekoita ennen tarjoilua. Keiton voi koristella viinirypäleen puolikkailla, mintulla, raastetulla mantelilla ja maa-artisokkalastuilla sekä pirskotella päälle hieman ekstraneitsytoliiviöljyä.

Tiesitkö? Gazpacho on perinteinen espanjalainen kylmä keitto, joka valmistetaan usein tomaateista. Maa-artisokka tuo keittoon suomalaisen säväyksen.

Viinisuositus

Mainos - Sisältö jatkuu alla

Uusimmat reseptit

Lue myös

Mainos - Sisältö jatkuu alla