Ainekset
Vaniljakastike:
2 ½ dl maitoa
1 ¼ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
½ vaniljatanko
3 keltuaista
*
Valkuaisvaahto:
3 valkuaista
1 ½ rkl vaniljasokeria
*
Karamellisoitu sokeri:
1 ½ dl sokeria
hyppysellinen suolaa
Valmistusohje
- Mittaa kattilaan maito, ½ dl sokeria ja vaniljasokeri. Halkaise vaniljatanko, kaavi siemenet veitsenterällä ja lisää ne kattilaan tangon kanssa. Kiehauta seos välillä vispaten. Jäähdytä.
- Laita keltuaiset tilavaan kulhoon, lisää ¾ dl sokeria ja vatkaa vaaleaksi vaahdoksi.
- Poista vaniljatanko jäähtyneestä maitoseoksesta ja kaada maitoseos keltuaisvaahdon joukkoon ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Kaada seos kattilaan ja kypsennä matalalla tai keskilämmöllä koko ajan vispaten, noin 10 minuuttia. Kastike saa höyrytä mutta ei kiehahtaa. Vaniljakastike on valmis, kun se jää vispilään kiinni tasaisena samettisena kerroksena. Kaada kastike kulhoon siivilän läpi, peitä kelmulla ja anna jäähtyä. Kastike säilyy pari päivää jääkaapissa.
- Tee valkuaisvaahto vähän ennen tarjoilua. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vaniljasokeri koko ajan vispaten. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on niin kiinteää, että se pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa.
- Täytä iso kattila puolilleen vettä ja kuumenna vesi väreileväksi. Muotoile valkuaisvaahdosta isoilla lusikoilla reilun kokoisia palleroita (noin 8 kpl) ja laske ne väljään veteen kolme tai neljä kerrallaan, kattilan koosta riippuen. Kypsennä ja kääntele palleroita, kunnes ne tuntuvat kiinteiltä, noin 3 minuuttia. Nosta pallerot reikäkauhalla laakeaan astiaan jäähtymään.
- Mittaa karamellin sokeri ja suola paistinpannulle. Kuumenna keskilämmöllä, kunnes sokeri on kokonaan sulanut ja seos kuparinruskeaa. Voit edesauttaa sokerin sulamista heiluttelemalla pannua, älä sekoita.
- Kaada vaniljakastiketta syville annoslautasille, nosta vaahtopallerot kastikkeeseen ja lusikoi päälle karamellisoitua sokeria. Voit tehdä annokset valmiiksi etukäteen, mutta pidä annokset huoneenlämmössä, ettei sokeri sula.
Viinisuositus