Yleinen

Karamellisipuligalette

Rapeapohjaisen galetten täytteenä on suolaisen makeaa sipulia. Piiras nautitaan kympin gewürztraminerin kera.

Ainekset

4 annosta

kasvis

1 1/2 tuntia

*

3 dl vehnäjauhoja

1 dl ruisjauhoja

75 g sulatettua voita

1 tl suolaa

noin 1 dl vettä

*

Täyte:

50 g voita

noin 800 g sipuleita

3 valkosipulinkynttä

1 tl kuivattua tai 1 rkl tuoretta timjamia

1 tl suolaa

1/2 tl mustapippuria

1 rkl vahvaa sinappia

75 g parmesaania raastettuna

*

Voiteluun:

1 muna

Valmistusohje

1. Valmista täyte. Kuori ja suikaloi sipulit ohuelti, hienonna valkosipuli.
2. Sulata voi valurautapannussa tai padassa. Lisää sipulit. Paista sipuleita ensin 5 minuuttia hyvällä lämmöllä, laske lämpö miedoksi ja kuumenna välillä sekoitellen noin 45 minuuttia, kunnes sipuli hiljalleen karamelisoituu kullanruskeaksi.
3. Mausta sipuli timjamilla, suolalla ja pippurilla.
4. Sekoita taikina-ainekset keskenään sipulin kypsyessä. Pyöritä taikina palloksi, anna levätä kelmuun käärittynä 1/2 tuntia.
5. Kauli taikina leivinpaperin päällä halkaisijaltaan 35 cm:n pohjaksi. Tee piiraspohjaan kääntämällä ja rypyttämällä parin sentin reuna. Voitele reunat halutessasi munalla.
6. Levitä pohjan päälle sinappi, puolet juustosta ja sipulit.
7. Paista galettea 200-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia.
8. Ripottele loput parmesaaniraasteesta kuuman piirakan pinnalle.

Viinisuositukset

Uusi maailma

Adobe Gewürztraminer Reserva 2017

532677, Alkon tuotesivu
Valkoviini / DO Valle del Rapel / Chile
Emiliana
Gewürztraminer
10,48 € (0,75 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Kokeile chileläistä gewürztramineriä sipulipiirakan seurana.

Vanha maailma

Bestheim Pinot Gris Premium Réserve 2016

909317, Alkon tuotesivu
Valkoviini / AOC Alsace / Ranska
Bestheim
Pinot Gris
13,90 € (0,75 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Viini tulee Ranskasta kuten galette-piiraatkin alunperin.

Vastaavia reseptejä

Pikkusyötävä

Suppilovahvero-omenapiiras

time Created with Sketch.
1 h
Kasvisruoka
Pääruoka

Ripirapeat lammasvartaat ja fenkolisalaatti

time Created with Sketch.
8 h 50 min
Gluteeniton Liharuoka
Pääruoka

Grillatut porsaan kyljykset, maissisalsa ja chipotlekerma

time Created with Sketch.
6 h
Gluteeniton Liharuoka

Vastaavia artikkeleita

Bill Spence, Uuden-Seelannin sauvignon blancien isä

01.08.2019 Ilkka Sirén + kuva Sampo Korhonen

Testissä vanha kunnon Zinfandel – maista ainakin nämä viinit!

15.07.2019 Ulla Häkkinen Kuva: Shutterstock

42 parasta laatikkoviiniä

11.07.2019 Eeva Turunen