Vahteran resepti

Kalamurekkeella täytetty meriantura ja Noilly Prat -kastiketta

26.06.2012 Antti Vahtera

Poista merianturoista nahka. Irrota fileet veitsellä ruodoista. Merianturoiden ruodoista tulee hyvä kalaliemi, joten älä heitä niitä pois! Mausta fileet pippurilla ja suolalla. Valmista kalamureke. Sitä tehtäessä kaikkien ainesten on oltava kylmiä. Jauha haukifilee kahteen kertaan lihamyllyssä (tai tehosekoittimessa). Siirrä murekemassa teräskulhoon ja jäähdytä se kylmäksi jääkaapissa. Mausta massa pippurilla ja suolalla ja lisää joukkoon kylmä […]

Ainekset

2 merianturaa

2 dl valkoviiniä

2 dl Noilly Prat -vermuttia

4 rkl kirkastettua voita

2 tl kapriksia

10-15 kpl viinirypälettä

200 g haukifileetä

valkopippuria myllystä

suolaa

2 dl kermaa

2 munanvalkuaista

Kastike

1 kpl salottisipuli silputtuna

4 rkl voita

20 kpl vihreää viinirypälettä

kalojen paistoliemi

1 dl kermaa

valkopippuria myllystä

suolaa

Valmistusohje

Poista merianturoista nahka. Irrota fileet veitsellä ruodoista. Merianturoiden ruodoista tulee hyvä kalaliemi, joten älä heitä niitä pois! Mausta fileet pippurilla ja suolalla.

Valmista kalamureke. Sitä tehtäessä kaikkien ainesten on oltava kylmiä. Jauha haukifilee kahteen kertaan lihamyllyssä (tai tehosekoittimessa). Siirrä murekemassa teräskulhoon ja jäähdytä se kylmäksi jääkaapissa. Mausta massa pippurilla ja suolalla ja lisää joukkoon kylmä kerma juoksevana nauhana ja pienissä erissä koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Lisää lopuksi valkuaiset yksitellen varovasti sekoittaen.

Kaavi mureke pursotinpussiin. Pursota neljälle merianturafileelle mureketta ja pane loput neljä fileetä murekefileiden päälle kanneksi. Ruskista fileet kirkastetussa voissa paistinpannulla molemmin puolin. Nosta ne voideltuun paistovuokaan kapristen, rypäleiden, viinin ja vermutin kanssa. Paista 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Ota liemi talteen, peitä kalat foliolla ja pidä lämpimässä. Nosta fileet lautasille ja kaada kuuma kastike päälle.

Kastike

Kuullota sipuli kattilassa pehmeäksi 2 ruokalusikallisessa voita. Halkaise viinirypäleet ja poista niistä mahdolliset kivet. Lisää viinirypäleet ja kalojen paistoliemi sipulin joukkoon ja anna kiehua hetki. Lisää kerma ja anna kastikkeen kiehahtaa. Nosta kattila liedeltä ja vatkaa loppu kylmä voi kastikkeeseen. Mausta pippurilla ja tarkista suola.

Vastaavia reseptejä

Pääruoka

Tumma kanipata

Maidoton Liharuoka
Alkuruoka

Lue lisää

Barolo, Barbaresco ja muut upeat, italialaiset nebbiolot

20.09.2021 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Pippurisen mausteinen syrah on riistakauden kruunaamaton kuningas

16.09.2021 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Merlot – maailman viljellyin lajike on ruokapöydän moniottelija

16.09.2021 Viinilehden toimitus