Reseptit

Fine diningia kotona: Kozeen Shiwanin kuningasperuna

12.08.2022 Resepti Kozeen Shiwan + viinisuositus Antti Rinta-Huumo + kuvat Sami Repo

time Created with Sketch.
2 h
servings Created with Sketch.
8 annosta

Kozeen Shiwan teki multaisesta mukulasta ruokapöydän kuninkaan. Huippukokin nimikkoannos on ylistys kotimaiselle perunalle. 

Ainekset

Kuningasperuna:

8 isoa kiinteää perunaa (esim. Frex)

elintarvikevärejä (esim. Dr. Oetker)

syötävää leivontaglitteriä

mätimajoneesia

n. 200 g kirjolohen mätiä 

amba-kastiketta

ruohosipuliöljyä

*

Suolataikina:

1 kg vehnäjauhoa

500 g hienoa merisuolaa

600 g vettä

1 tl jauhettua kuminaa

1 tl jauhettua kardemummaa

1 tl jauhettua fenkolia

*

Amba-kastike:

1 tl kurkumaa

¼ tl kardemummaa

¼ tl kuminaa

½ tl currya

1 rkl rypsiöljyä

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

1 (300 g) mango kuutioituna

2 sitruunan kuoriraaste ja mehu

1 appelsiinin kuoriraaste

5 dl maitoa

100 g voita

suolaa

*

Mätimajoneesi:

3 rkl siianmätiä

½ dl vettä

3 dl rypsiöljyä

2 dl kurkumaöljyä

1 tl suolaa

*

Kurkumaöljy:

50 g tuoretta kurkumajuurta

2 dl rypsiöljyä

*

Ruohosipuliöljy:

1 puntti ruohosipulia

4 dl rypsiöljyä

Valmistusohje

1. Pese perunat huolellisesti ja kuivaa ne liinalla.
2. Sekoita suolataikinan ainekset tiukaksi taikinaksi yleiskoneen taikinakoukulla.
3. Jaa taikina kahdeksaan osaan ja leivo perunat taikinapallojen keskelle. Kiinnitä saumakohdat kostutetuin käsin. Nosta pallot leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.
4. Kypsennä perunoita suolakuoren sisällä 200-asteisessa uunissa noin tunti.
5. Maalaa suolataikinapallot elintarvikeväreillä ja glitterillä, kun kuori on vielä kuuma. Anna maalatun kuoren levätä 10 minuuttia.
6. Halkaise suolataikina: sahaa taikinapalloa ulkoreunaa pitkin sahalaitaisella veitsellä siten, että kuori halkeaa mutta keskellä oleva peruna säilyy ehjänä.
7. Annostele mätimajoneesi ja mäti lautasille. Lisää amba-kastikkeeseen ruoho-sipuliöljy ja kaada kastiketta majoneesin ympärille. Tarjoile peruna jokaiselle ruokailijalle maalatussa suolakuoressaan.

Peruna

Amba-kastike

1. Laita mausteet ja öljy pieneen kattilaan ja lämmitä, kunnes mausteet alkavat tuoksua.
2. Lisää kattilaan valkosipuli ja kuullota pehmeäksi. Lisää mangokuutiot ja keitä kypsäksi. Lisää kuoriraasteet ja sitruunamehu.
3. Sekoita ainekset sileäksi pyreeksi teho- tai sauvasekoittimella. Lisää maito ja voi, sekoita juoksevaksi kastikkeeksi. Mausta ripauksella suolaa ja lisää tarvittaessa sitruunamehua.

Mätimajoneesi

1. Laita siianmäti ja ½ dl vettä korkeareunaiseen astiaan. Sekoita sauvasekoittimella sileäksi tahnaksi.
2. Lisää öljyt seokseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Ohenna majoneesi tarvittaessa vedellä. Mausta suolalla.

Peruna

Kurkumaöljy

1. Kuori ja hienonna kurkumajuuret. Lämmitä rypsiöljy kattilassa noin 100-asteiseksi.
2. Sekoita rypsiöljyä ja kurkumaa tehosekoittimessa 5 minuuttia täydellä teholla.
3. Siivilöi öljy talouspaperin läpi.

Ruohosipuliöljy

1. Hienonna ruohosipuli. Sekoita rypsiöljyä ja ruohosipulia tehosekoittimessa 5 minuuttia täydellä teholla.
2. Siivilöi öljy talouspaperin läpi.

Viinisuositus

Bestheim Grand Prestige Crémant d’Alsace Brut 2014

Alkon tuotenro: 917397

Kuohuviini Ranska
21,48 €
0.75 l
Artboard Created with Sketch.
one-point Created with Sketch. 1
Edullinen ostos
Lue lisää

Vastaavia reseptejä

Alkuruoka
Pääruoka
Pääruoka

Kirjolohta, rakuunaperunat ja fenkolia

time Created with Sketch.
1 h
Kalaruoka

Lue lisää

Tyyliä talven juhliin! Moët & Chandon Impérial Brut + poromousse-puikulat

Kaupallinen yhteistyö

29.11.2021 Viinilehden toimitus

Rennot itsenäisyyspäivän juhlat – Alsacen valkoviini ja pikkupurtavat pienelle porukalle

Kaupallinen yhteistyö

29.11.2021 Viinilehden toimitus

Ihanat uudet perunat & niille sopivat viinit

10.06.2021 Taina Salovaara + kuvat Laura Riihelä

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä