Samettinen fenkolikeitto on arjen pelastaja

Fenkolisosekeitto maustemurulla

Soseutettu fenkolikeitto hurmaa arjen keskellä. Silkkisen keiton kruunaa päälle ripoteltu maustemuru.

40 min
servings 4 annosta

05.03.2020 Meri-Tuuli Väntsi + Kuva: Sami Repo

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Mainos - Sisältö jatkuu alla

Ainekset

3 fenkolia

½ purjo (vaalea osa)

600 g rosamunda-perunaa

50 g voita

1 dl kuivaa sherryä

n. 1 l vettä

2 dl kuohukermaa

suolaa

*

Maustemuru:

100 g serranon kinkkua (ilmakuivattua kinkkua)

1 viipale setsuurileipää tai pääsiäislimppua

50 g saksanpähkinöitä

2 tl fenkolinsiemeniä

1 tl sormisuolaa

*

Lisäksi:

tuoreita yrttejä

Valmistusohje

1.Suikaloi fenkoli ja purjo. Kuori ja lohko perunat.
2. Kuullota fenkolit ja purjo paksupohjaisessa kattilassa voin kanssa pehmeiksi. Älä ruskista.
3. Kun kasvikset ovat pehmenneet, nosta lämpöä. Lisää sherry kattilaan, kun kasvikset alkavat ruskistua ja paahtua. Kiehauta ja keitä noin 2 minuuttia.
4. Lisää vesi ja perunapalat. Keitä noin 15 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.
5. Valmista maustemuru keiton kiehuessa ja kypsyessä. Irrota kinkkuviipaleet toisistaan ja levitä leivinpaperille yhteen kerrokseen. Paahda 200-asteisen uunin yläosassa noin 3 minuuttia kunnes kinkkuviipaleet ovat rapeita.
6. Nosta kinkut lautaselle jäähtymään. Murusta leipäpala uunipellille (käytä samaa leivinpaperia kuin kinkuille), levitä pelille omaan kohtaansa pähkinät ja fenkolinsiemenet.
7. Paahda uunissa, kunnes leipä on rapeaa, noin 5 minuuttia. Ota pähkinät jo muutaman minuutin päästä pois uunista, ne ovat valmiita heti, kun saavat väriä. Kumoa leipämurut, pähkinät ja fenkolinsiemenet lautaselle jäähtymään.
8. Rouhi kinkku, pähkinät, leipämurut ja fenkolinsiemenet leikkuulaudalla karkeaksi muruksi ja laita kulhoon. Sekoita joukkoon sormisuola.
9. Kaada keitto tehosekoittimeen ja soseuta sileäksi, (tai käytä sauvasekoitinta). Lisää koneen käydessä kerma sekä tarvittaessa vettä, jotta saat sopivan paksuista keittoa. Mausta fenkolikeitto suolalla.
10. Tarjoa fenkolisosekeitto maustemurulla ja yrteillä koristeltuna.

Viinisuositus

Mainos - Sisältö jatkuu alla

Uusimmat reseptit

Lue myös

Mainos - Sisältö jatkuu alla