Ainekset
4 annosta
kasvis, munaton
1 h + 1,5 h paistamiseen ja jäähtymiseen
*
1 savoijinkaali (kurttukaali)
vettä
suolaa
150 g g emmer-vehnää, (esim. Malmgård)
1/4 (50 g) purjoa
2 rkl öljyä
1/2 dl (30 g) pikkelöityä sieniä tai rapeaksi paistettuja tuoreita sieniä
2 dl kermaa
1/2 dl sitruunamehua
3 tl suolaa
mustapippuria rouhittuna
1/2 dl vaahterasiirappia
sormisuolaa
*
Katajanmarjavoi:
1 rkl katajanmarjoja
100 g voita
*
Puolukat:
2 dl puolukoita
1 rkl sokeria
*
Mallasmuru:
4 palaa mallasleipää (esim. Maalahden limppu)
Valmistusohje
1. Aloita savoijinkaalikääryleiden valmistus katajanmarjavoista. Paahda katajanmarjoja 180-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Laita voi ja murskatut katajanmarjat kattilaan ja anna voin ruskistua. Jätä katajanmarjat voihin ja siivilöi marjat pois, kun voi on jäähtynyt.
2. Ripottele sokeri jäisten puolukoiden päälle ja jätä sulamaan huoneenlämpöön.
3. Revi kaalista noin 8 päällimmäistä lehteä irti. Ryöppää reilusti suolatussa vedessä 3 minuuttia. Jäähdytä lehdet nopeasti kylmässä vedessä ja kuivaa hyvin. Ohenna kaalinlehtien paksuja ruotikohtia veitsellä.
4. Valmista kääryleiden täyte. Keitä emmer-vehnä kypsäksi suolatussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan.
5. Pese ja suikaloi purjo. Leikkaa myös pala (noin 50 g) raakaa savoijinkaalia suikaleiksi. Kuullota purjo- ja kaalisuikaleita öljyssä, kunnes ne ovat kypsiä ja pehmeitä.
6. Lisää keitetty, valutettu emmer ja sienet pannuun. Kaada myös kerma pannuun ja anna kiehua, kunnes täyte on paksuuntunut. Mausta suolalla, sitruunamehulla ja reilusti mustapippurilla. Anna jäähtyä.
7. Täytä kääryleet. Nosta kaalinlehdet työlaudalle ulkopuoli ylöspäin. Lusikoi lehdelle 1–2 ruokalusikallista täytettä. Kääräise rullalle, kuten perinteiset kaalikääryleet.
8. Nosta kääryleet uunivuokaan, valuta päälle vaahterasiirappia ja puolet katajanmarjavoista. Paahda kääryleisiin väriä 250 asteisessa uunissa noin 5 minuuttia.
9. Polta puolukoihin halutessasi väriä kaasupolttimella.
10. Revi mallasleipä muruksi. Paahda 180 asteisessa uunissa leivinpaperin päällä uunipellillä, kunnes leipä on rapeaa.
11. Tarjoile valmiit kaalikääryleet mallasmurun, puolukoiden, lopun katajanmarjavoin ja sormisuolan kanssa.