Ainekset
1 levy valmista voitaikinaa
1muna
Sieni- äyriäis- tms. keittoa
Sienikeitto viljellyistä sienistä
1 rasia herkku-, siitake- tai portobello-sieniä
3 rkl suolatonta voita
2 rkl vehnäjauhoja
1,5 l sienilientä
2 dl kermaa
valkopippuria
suolaa
Sienikeitto kuivatuista sienistä
2 kourallista kuivattuja sieniä
1,5 l vettä
Sieniliemi
vähemmän kauniita sieniä tai herkkusienten jalkoja
2 rkl voita
1 sipuli
suolaa
valkopippuria myllystä
Valmistusohje
Valmista keitto. Pidä kuumana. Valitse syvät, korkeat keittokulhot. Kauli valmis voitaikina ohueksi. Vatkaa muna kulhossa. Annostele lämmin keitto tarjoiluastioihin. Leikkaa voitaikina neljään neliön malliseen tarjoiluastiaa selvästi suurempaan palaan. Aseta taikinaneliö kunkin astian päälle ja kiinnitä taikinalevy vettä tai munaa liimana käyttäen astian reunojen yli. Leikkaa pois ylimääräinen taikina. Voitele taikinan pinta ja aseta uuniin. Paista 225-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia tai kunnes taikina on noussut kauniiksi palloksi ja saanut hyvän värin. Tarjoile heti.
Sienikeitto viljellyistä sienistä
Pilko sienet. kuullota pannulla voissa kunnes saavat vähän väriä. Ripottele vehnäjauhot sienten päälle. Sekoita. Lisää kuuma sieniliemi ja anna kiehua hetken. Lisää kerma ja mausta.
Sienikeitto kuivatuista sienistä
Liota kuivattuja sieniä lämpimässä vedessä n. puoli tuntia. Purista sienet kuiviksi ja säilytä liotusliemi. Siitä saat keittämättä maukkaan sieniliemen. Muuten toimi kuten viljeltyjen sienten kanssa.
Sieniliemi
Sieniliemi syntyy mistä tahansa sienistä, mistä tahansa sienten osista. Sieniliemi ei ole sienten kauneus-, vaan makukilpailu.
Katko herkkusienistä jalat ja pilko ne tai silppua muut pannuvalmiit sienet pieneksi. Silppua myös sipuli. Kuullota sienet ja sipulit voissa, mausta suolalla ja valkopippurilla. Kaada vettä päälle. ja anna kiehua puolisen tuntia. Siivilöi keitos. Liemi on valmis.
Kenties maailman kuuluisin voitaikinaan kuorrutettu keitto on Paul Bocusen Ranskan presidentille Giscard d’Estaingille Elysée-palatsissa vuonna 1975 valmistama tryffelikeitto. Se on edelleen Bocusen Lyonin pääravintolan suosituin alkuruoka. Olemme molemmat sitä yhdessä ja erikseen käyneet maistelemassa. Kesällä 2003 se lähti kohtuulliseen 72 euron hintaan… (www.bocuse.com)