Ainekset
(8 hengelle)
1 kg lohifileetä
1 kg kalanperkeitä, mielellään kuhan, ahvenen jne.
2 l vettä
10-15 valkopippuria
suolaa
2 sipulia
10-15 isoa yleisperunaa
1 porkkanaa
2 dl kermaa
50 g voita
1 nippu tilliä
mustapippuria myllystä
suolaa
Valmistusohje
Tee liemi. Laita perkeet kattilaan ja huuhtele ne raikkaassa vedessä. Kaada vesi pois. Laske kattilaan vettä niin, että perkeet reilusti peittyvät. Anna veden kiehahtaa. Kuori vaahto pois, lisää mausteet, ja lohkottu sipuli sekä porkkana. Anna kiehua miedolla lämmöllä muutama minuutti. Nosta kattila liedeltä, peitä kattilan pinta tiukasti kelmulla ja anna liemen jäähtyä. Perkeiden laskeuduttua pohjalle, siivilöi kirkas liemi.
Silppua sipuli ja viipaloi perunat pitkittäin lohkoiksi. Kuullota sipulit ja perunat kattilassa vähässä voissa. Kaada kalaliemi päälle ja anna perunoiden kiehua hiljalleen kypsiksi. Poista lohen fileestä nahka, ylimmäinen rasva sekä kylkipiikit. Leikkaa kala 2-3 cm kuutioiksi. Lisää kalat, kerma ja voi liemeen. Kuumenna kiehumispisteeseen (Älä keitä!). Lisää silputtu tilli, mustapippuria ja tarkista suola.