Ainekset
4 annosta
kasvis, munaton
45 min + 2 h
*
600 g herkkusieniä
200 g metsäsieniä (kantarelleja, tatteja, suppilovahveroita)
1 purjo
2 sellerin vartta
1/2 dl brandya
1 dl valkoviiniä
2 dl kasvislientä
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl kermaa
1–2 tl suolaa
mustapippuria
3 oksaa timjamia
*
Lisäksi:
noin 150 g voita paistamiseen
*
Tarjoiluun:
keitettyjä perunoita tai briossileipää
Valmistusohje
1. Putsaa sienet. Leikkaa herkkusienistä jalat pois. Säästä lakit. Ota myös metsäsienten kauneimmat yksilöt ja lakit erilleen. Hienonna sienten jalat ja ei niin kauniit sienet pieniksi paloiksi.
2. Halkaise purjo, pese ja suikaloi ohueksi. Pese sellerin varret, halkaise pituussuunnassa kahtia, kuutioi pieneksi.
3. Kuumenna pari ruokalusikallista voita padassa. Lisää kasvikset, hauduta miedolla lämmöllä pehmeäksi välillä sekoittaen.
4. Lisää hienonnetut sienet ja jatka paistamista hetki.
5. Kuumenna toisella levyllä paistinpannussa nokare voita. Paahda noin kolmannes herkku-ja metsäsienten lakeista molemmin puolin ruskeiksi.
6. Kaada pannuun noin 1 rkl brandya ja liekitä tai kiehauta alkoholi. Anna nesteen karamellisoitua. Kaada sienet ja mahdollinen liemi pataan kasvisten päälle. Toista sama loppujen sienten kanssa, lisäten aina uudet voit ja brandyt pannuun.
7. Valmista suuruste. Sekoita kulhossa valkoviini ja kasvisliemi.
8. Sulata pannussa 50 g voita. Ripottele vehnäjauhot voisulaan ja paista, kunnes jauhot ruskistuvat.
9. Kaada viiniliemi ohuena nauhana koko ajan vispilällä sekoittaen pannuun. Keitä, kunnes seos sakenee.
10. Lisää kerma ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
11. Lisää timjamit ja kermakastike sienipataan. Sekoita, tarkista maku ja peitä kannella.
12. Nosta pata 150-asteiseen uuniin 2–3 tunniksi hautumaan.
13. Ota lopuksi kansi pois, nosta lämpö 200 asteeseen ja paahda pataan kaunis pinta.
14. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai briossin kanssa.