Reseptit

Seljanka (venäläinen kalakeitto) ja sahrami-hapankerma

06.04.2020 Linnea Vihonen + Tyyli Juuli Hakkarainen + Kuva Sami Repo

time Created with Sketch.
1 h 10 min
servings Created with Sketch.
4 annosta

Seljanka on venäläinen kalakeitto, joka nautitaan sahramilla maustetun smetanan ja mineraalisen silvaner-viinin kanssa.

Ainekset

300 g nahatonta, ruodotonta kalafileetä (esim. 150 g kuhaa + 150 g kirjolohta)

1/2 tl suolaa

1 valkosipuli, kokonainen

1 rkl rypsiöljyä

1,5 l kalalientä (esim. Puljonki)

2 porkkanaa

1 palsternakka

pala (50 g) selleriä

1 varsi varsiselleriä

12 kalamata-oliivia (tummaa)

1 maustekurkku

4 rkl tomaattipyreetä

2 rkl kapriksia

4 jättikatkaravunpyrstöä, raakaa

mustapippuria myllystä

*

Sahrami-hapankerma:

1 prk (150 g) smetanaa

½ ps (0,5 g) sahramia

ripaus suolaa

*

Lisäksi:

4 kampasimpukkaa

3 rkl voita

ripaus suolaa

Valmistusohje

1. Nosta kalat ja kampasimpukat huoneenlämpöön. Kuutio kalat ja mausta ripauksella suolaa.
2. Valmista sahrami-hapankerma sekoittamalla smetanaan sahrami ja ripaus suolaa.
3. Leikkaa valkosipuli puoliksi sitten, että kaikki kynnet leikkautuvat kahteen osaan.  Kuumenna öljyä kattilassa ja paista valkosipulinpuolikkaita öljyssä kuorineen muutama minuutti, kunnes ne saavat väriä.
4. Kaada kalaliemi kattilaan ja anna kiehua, kunnes liemestä on jäljellä 1/3.
5. Liemen kiehuessa, kuori ja kuutio kasvikset. Halkaise oliivit, poista kivet. Leikkaa maustekurkku pitkittäin neljään osaan ja poista siemenosa. Kuutioi pieneksi.
6. Lisää tomaattipyree liemeen ja keitä muutama minuutti. Siivilöi valkosipuli liemestä pois.
7. Lisää kasviskuutiot liemeen. Jätä maustekurkut ja oliivit vielä odottamaan. Keitä kypsiksi mutta napakoiksi, 7–10 min.
8. Lisää jättikatkaravunpyrstöt ja kalakuutiot kalakeitto-liemeen. Keitä muutama minuutti hiljalleen, kunnes kalat ovat kypsiä.
9. Lisää lopuksi kaprikset, suolakurkkukuutiot ja oliivit. Kuumenna seljanka pikaisesti.
10. Kuumenna voi pannussa vaahtoavaksi. Nosta kampasimpukat pannulle ja paista noin 45 sekuntia molemmilta puolilta. Nostele voivaahtoa paistamisen aikana kampasimpukan päälle. Mausta ripauksella suolaa.
11. Kokoa annos. Nosta keittolautasen pohjalle kasviksia liemestä. Kaada päälle lientä. Nosta kalaa ja ravunpyrstöt keiton pinnalle. Lusikoi päälle sahramikermaa ja kampasimpukka. Rouhaise lopuksi vielä pintaan mustapippuria myllystä. Tarjoa seljanka.

Viinisuositus

Julius Silvaner Westhofener Rotenstein Organic 2018

Alkon tuotenro: 501877

Valkoviini Rheinhessen
13,99 €
0.75 l
Artboard Created with Sketch.
one-point Created with Sketch. 1
Edullinen ostos
Lue lisää

Maistuisiko kalakeitto?

välimerellinen bourride-madekeitto 

espanjalainen kala-äyriäiskeitto

 

Vastaavia reseptejä

Alkuruoka

Puolen tunnin riistakeitto

time Created with Sketch.
25 min
Munaton Keitto
Alkuruoka

Kylmä parsakeitto ja rapea gruyere

time Created with Sketch.
1 h 5 min
Gluteeniton Kasvisruoka
Pääruoka

Välimerellinen bourride-madekeitto

time Created with Sketch.
1 h
Gluteeniton Kalaruoka

Vastaavia artikkeleita

Sienisadon suosikkiviinit

14.09.2020 Viinilehden toimitus

Samuli Pasanen: Ramen-junan kyydissä

18.05.2020 Samuli Pasanen + kuva Sami Piskonen

TOP 5: Keittoviinit

30.01.2017 Antti Rinta-Huumo Kuva: Sami Repo