Reseptit

Ripirapeat lammasvartaat ja fenkolisalaatti

time Created with Sketch.
40 min
servings Created with Sketch.
4 annosta

Juustoinen fenkolisalaatti on mainio lisuke rapeaksi grillatulle lammasvartaalle.

Ainekset

800 g lampaan paahtopaistia

½ dl valkoviiniä

¼ sipuli ohuina suikaleina

1 laakerinlehti murskattuna

1 tl suolaa

1 valkosipulinkynsi

*

Mausterubi:

1 rkl kuminan siemeniä

1 rkl katajanmarjoja

1 tl fenkolin siemeniä

½ tl chililastuja

1 tl mustapippureita

1 tl suolaa

1 rkl fariinisokeria

*

Fenkolisalaatti:

1 iso fenkoli

2 omenaa (granny smith)

1 rkl piimää

½ tl suolaa

150 g Västerbotten-juustoa

Valmistusohje

  1. Leikkaa lammas 2 x 2cm kuutioiksi ja laita muovipussiin. Lisää viini, sipuli, laakerinlehti ja suola pussiin, raasta perään vielä valkosipulinkynsi. Purista pussista ilmat ja sulje tiukasti. Kääntele ja hiero aineksia, jotta marinadi sekoittuu lihakuutioihin. Laita yöksi jääkaappiin maustumaan.
  2. Tee mausterubi. Laita mausteet suolaa ja sokeria lukuunottamatta mortteliin tai maustemyllyyn. Jauha hienoksi rouheeksi. Sekoita joukkoon suola ja fariinisokeri.
  3. Suikaloi fenkoli mahdoliinilla tai veitsellä ohuenohuiksi viipaleiksi ja laita kylmällä vedellä täytettyyn kulhoon rapsakoitumaan vartiksi.
  4. Leikkaa omena ohuiksi viipaleiksi ja viipaleet edelleen leveiksi tikuiksi.
  5. Valuta fenkoli siivilässä ja painele keittiöpyyhkeellä tai talouspaperilla kuivaksi. Yhdistä fenkoli ja omenat, mausta piimällä ja suolalla. Sekoita.
  6. Raasta 100 g juustosta salaatin sekaan. Sekoita. Anna salaatin maustua grillauksen ajan.
  7. Pujota lammaskuutiot varrastikkuihin. Grillaa vartaat kauttaaltaan rapeiksi, noin 8 minuuttia.
  8. Nosta vartaat tarjoiluvadille, ripottele päälle runsaasti mausterubia.
  9. Kumoa fenkolisalaatti tarjoiluastiaan ja raasta loput juustosta salaatin päälle. Tarjoa salaatti yhdessä vartaiden kanssa.

Viinisuositus

Torre de Golbán Crianza 2016

487597, Alkon tuotesivu
Punaviini / DO Ribera del Duero / Kastilia-León, Espanja
Dominio de Atauta
Tempranillo
15,98 € (0,75 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Mehukkaan maukas espanjalainen toimii yllättävän hyvin viinille haasteellisen, omenaisen ja fenkolisen salaatin kanssa. Puskurina välissä toimii maukas juusto, sekä tietenkin mehukas lammas. Annoksesta ja viinistä löytyvä mausteisuus auttaa yhdistelmän onnistumisessa entisestään. Rustiikkisen luonteikas yhdistelmä.

 

Vastaavia reseptejä

Pääruoka

Grilliperunat ja ranchkastike

time Created with Sketch.
45 min
Gluteeniton Liharuoka
Pääruoka
Pääruoka

Nautaa, salviavoita ja grillibataatit

time Created with Sketch.
30 min
Gluteeniton Liharuoka

Vastaavia artikkeleita

Sami Kurosen kesään kuuluvat grilliruoat ja hyvät viinit

Kaupallinen yhteistyö

31.05.2019 Viini-lehden toimitus + Juomavinkki.fi

TOP 5: Maljakuohuvat

27.04.2017 Antti Rinta-Huumo

Mitä olutta grilliruoan kanssa?

27.05.2015 Teksti Jaakko Matikainen + Kuvat Laura Riihelä ja Shutterstock