viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
lammasresepti
Kaupallinen yhteistyö

Klassikkoa klassikolle: pääsiäisen paras lammasresepti ja punaviini

Kaupallinen yhteistyö

04.04.2022 Viinilehden toimitus

Klassikko on klassikko, ja voissakin sitä pyöritellään! Kaada lasiin kuuluisan muhkeaa Peter Lehmann Portrait Shiraz 2019 -suosikkipunaviiniä. Valmista mureita lammastournedoseja ja maailman helpointa punaviinikastiketta. Istahda pöytään ja ota vastaan kehut pääsiäisen parhaasta juhlapäivällisestä. (Jonka valmistamiseen meni vain kolme varttia.)

Pääsiäinen parhaassa seurassa

Barossan shirazit tunnetaan täyteläisinä ja runsaan hedelmäisinä punaviineinä. Barossan oman merkkimiehen, Peter Lehmannin, kunniaksi tehty Portrait Shiraz edustaa lojaalisti muhkeiden ja vähätanniinisten barossalaisten viinien linjaa luumuisen, kahvisen ja yrttisen aromimaailman siivittelemänä. Se on makuprofiililtaan erinomainen kumppani pääsiäisen karitsaruoille.

Klassinen kaksikko: lammasta ja tuhtia aussipunkkua

Ajaton, tyylikäs, ylitsepääsemättömän herkullinen. Pääsiäisen luottoyhdistelmä, lammas ja punaviini, jaksavat ilahduttaa vuodesta toiseen. Nopeasti valmistuvat tournedos-pihvit, superhelppo punaviinikastike ja Peter Lehmann Portrait Shiraz 2019 katetaan pöytään paistettujen perunoiden ja haudutetun punakaalin kylkeen. Tämän lähemmäksi pääsiäistunnelmaa on vaikea päästä.

Lammastournedos ja nopea punaviinikastike

lammasresepti

4 annosta
valmistusaika 45 minuuttia
munaton

Ainekset:
500–600 g lampaan ulkofileetä
80 g ilmakuivattua kinkkua tai pekonia
1 pieni rosmariinin oksa
suolaa
mustapippuria

Kastike:
1 dl balsamicoa
1 rkl hunajaa
1 1/2 dl punaviiniä
2 tl tummaa kastikesuurustetta
suolaa
mustapippuria
1 rkl voita

Lisäksi:
cocktailtikkuja
paistettuja perunoita
haudutettua punakaalia

Valmistusohje:
1. Leikkaa fileet 3–4 palaksi. Mausta palat suolalla, pippurilla ja muutamalla rosmariininneulasella. Kiedo jokaisen palan ympärille suikale kinkkua tai pekonia. Kiinnitä suikale cocktailtikulla. Anna pihvien olla huoneenlämmössä noin 1/2 tuntia ennen paistamista.
2. Valmista kastike. Mittaa balsamico, hunaja ja viini kattilaan. Keitä 5 minuuttia.
3. Suurusta kastike ja keitä vielä pari minuuttia. Mausta kastike suolalla ja pippurilla, viimeistele voilla.
4. Ruskista pihvit kauttaaltaan öljyssä kuumalla pannulla. Siirrä pihvit uunivuokaan ja kypsennä 200-asteisessa uunissa 3–5 minuuttia.
5. Kääri pihvit uunin jälkeen folioon ja anna levätä hetki. Tarjoa kastikkeen, paistettujen perunoiden ja haudutetun punakaalin kanssa.

Mies, joka pelasti Barossan viinialueen

Aurinkoinen Barossan laakso Etelä-Australiassa on maaperältään ikivanha ja ilmastoltaan välimerellinen. Puoli vuosisataa sitten alue kärvisteli Shiraz-rypäleiden ylituotannon kourissa. Maailmanmarkkinat himoitsivat valkoviinejä, eikä paikallinen viiniyhtiö halunnut ostaa laakson viljelijöiltä punaisia rypäleitä.

Viinintekijänä toiminut pastorin poika Peter Lehmann (1930–2013) pisti työnantajalleen vastaan. Hän halusi pelastaa Barossan vanhat Shiraz-köynnökset, ja päätti tehdä sen omalla riskillään. Lehmann sitoutui ostamaan viljelijöiden rypäleet sillä ehdolla, että maksaisi ne heti kun rypäleistä tehdyt viinit olisi myyty.

Vanhojen paikallisten viinitilojen pelastamisoperaatiosta tuli menestystarina. Peter Lehmannin johdolla Barossan viljelijäyhteisö selvisi 1970-luvun kriisistä ja alueen Shiraz-viineistä tuli menestys.

Tämänkin pääsiäisen muhkeasta punaviinielämyksestä kuuluu kiitokset tälle yhdelle, periksiantamattomalle miehelle.

Lue lisää

Tour de Australia – matka aussiviinien saloihin

02.04.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Parhaat pääsiäisviinit

14.03.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Australialainen pioneeri Wynns Coonawarra Estate

Kaupallinen yhteistyö

26.02.2024 Viinilehden toimitus + kuvat Wynns Coonawarra Estate

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä