Karitsaresepti: Karitsavarras ja paistettu kaali

Karitsavarras ja paistettu kaali

Karitsa muuntautuu helposti vartaaksi. Tarjoile sen kanssa hapukooria, eli virolaista hapankermaa, sekä raikasta kaali-karpalopaistosta.

1 h 45 min
servings 4 annosta

03.04.2020 Reseptit Linnea Vihonen + Viinisuositukset Antti Rinta-Huumo + Kuva Sami Repo

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Mainos - Sisältö jatkuu alla

Ainekset

500–600 g (kotimaista) karitsan ulkofilettä

leivinpaperia

varrastikkuja

*

Paistamiseen:

4 rkl öljyä

100 g voita

1–2 tl suolaa

*

Marinadi:

1 valkosipuli

2 rkl roseepippuria

2 rkl viherpippuria

½ ruukkua tuoretta timjamia

1 dl öljyä

*

Tilli-hapukoor:

1 l vettä

1 ruukku tai puntti tilliä

2 dl rypsiöljyä

200 g hapukooria (esim. Eesti ruokakaupat) tai turkkilaista jogurttia

½ tl suolaa

1 tl sitruunamehua

*

Paistettu kaali:

½ dl pakastettuja karpaloita tai puolukoita

400–500 g suippo- tai savojinkaalia

2 rkl rypsiöljyä

2 rkl jyväsinappia

3 rkl turkkilaista jugurttia

2 rkl sitruunamehua

2 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna

½ tl suolaa

2 tl mustapippuria myllystä

*

Koristeluun:

4 rkl tilliöljyä

1 dl pistaaseja paahdettuna ja rouhittuna

Valmistusohje

1. Murskaa ja sekoita marinadin ainekset suuressa morttelissa tai perunanuijalla kulhossa. Murskaa koko valkosipuli kuorineen.
2. Levitä leivinpaperia pöydälle, hiero sen päällä marinadi lihaan. Pakkaa lihat leivinpaperiin tiukaksi paketiksi. Anna marinoitua vuorokausi tai muutama tunti.
3. Kiehauta vesi tilli-hapukooria varten. Ryöppää tillipunttia vedessä minuutti. Nosta talouspaperille. Purista jäähtyneestä tillistä vedet hyvin pois.
4. Laita tillit tehosekoittimeen ja kaada öljy päälle. Käynnistä ja soseuta täydellä teholla muutama minuutti. Valmis öljy on tumman sinivihreää. Ota ½ dl öljyä talteen hapukooriin ja 4 rkl koristeluun.
5. Sekoita hapukoor sileäksi kulhossa. Lusikoi päälle ½ dl tilliöljyä ja sekoita lusikalla muutama kerta niin, että öljy muodostaa kauniin mosaiikin. Nosta jääkaappiin odottamaan.
6. Valmista paistettu kaali. Anna karpaloiden sulaa huoneenlämmössä laakealla vadilla muutama tunti. Suikaloi kaali ohueksi.
7. Kuumenna öljy pannulla ja lisää kaalisuikaleet. Paista muutama minuutti, kunnes kaalit hieman pehmenevät. Nosta pannu liedeltä, lisää loput ainekset karpaloita lukuunottamatta.
8. Leikkaa lihat pituussuunnassa puoliksi. Kuutio lihat ja pujota varrastikkuihin, 100–150 g per varras. Jätä marinadia vartaisiin mutta poista valkosipulinkuoret.
9. Paista vartaita öljy-voi seoksessa muutama minuutti kunnes ulkokuori on rapea ja kypsyys medium. Voit halutessasi kypsentää vartaat myös grillissä.
10. Kokoa annos. Levitä lautaselle muutama ruokalusikallinen tilli-hapukooria. Nosta päälle kaalia, karitsavarras sekä karpalot. Viimeistele annos tilliöljyllä ja pistaaseilla.

Vinkki: Valmista tilli-hapukoorin ylimääräisestä öljystä tillimajoneesi. Sekoita tilliöljyä majoneesiin ja mausta suolalla.

Viinisuositus

Mainos - Sisältö jatkuu alla

Uusimmat reseptit

Lue myös

nebbiolot

Nautittavat nuoret nebbiolot

Helposti lähestyttävien punaviinien suosio on kasvanut. Se on tarkoittanut muutosta Piemonten jykevien punaviinien profiilissa.

Mainos - Sisältö jatkuu alla